Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μήλου η μη αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών

Χωρίς αύξηση, αλλά με... “αστερίσκο”

Μόνο εικασίες σχετικά με το αν θα μεταφέρονται τα απορρίμματα και με ποιο κόστος

Τη διαμόρφωση των τελών για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου Μήλου στα φετινά επίπεδα, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μήλου, δίχως να υπάρχει ακόμη όμως διευκρίνιση, αναφορικά με το αν θα υπάρξει επιπλέον κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλο ΧΥΤΑ.

Εγκρίθηκε η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μήλου, σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη, μετά την απόσυρσή της σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της έκτακτης παράδοσης εγγράφου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με το οποίο το σώμα ενημερώθηκε, πως προκύπτει κόστος περίπου 160.000 ευρώ για τη λειτουργία του δεματοποιητή, με δεδομένη την ανάθεση της υπηρεσίας λειτουργίας του σε ιδιώτη. Επιπλέον, το έγγραφο σημείωνε την ανάγκη εγγραφής στον προϋπολογισμό υπολογιστικά, περίπου 150.000 ευρώ, για το έργο μεταφοράς των δεματοποιημένων απορριμμάτων σε χώρο υγειονομικής ταφής άλλου Δήμου, αφού, μετά το κλείσιμο του ΧΑΔΑ της Μήλου, το νησί δεν διαθέτει κανένα άλλο κατάλληλο χώρο για την απόθεση των δεμάτων, πέραν του ήδη οριοθετημένου χώρου του δεματοποιητή.

Το θέμα επανήλθε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου το θέμα του επιπλέον κόστους παρέμεινε, χωρίς ωστόσο η Οικονομική Επιτροπή να έχει αλλάξει την εισήγησή της για μη αναπροσαρμογή των συντελεστών, παρά την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για αύξηση των τελών, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες.

Έλλειμμα παρά τη διαχείριση των δαπανών

Το θέμα εισηγήθηκε το στέλεχος της Οικονομικής Υπηρεσίας, κ. Καμακάρη, η οποία ανέλυσε τους συντελεστές για τον υπολογισμό των χρεώσεων, σε ό,τι αφορά σε ύδρευση και αποχέτευση, καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό ενώπιον του σώματος, οι οποίοι παραμένουν ίδιοι με φέτος.

Μετά από ερώτημα του δημοτικού συμβούλου, κ. Ζούλια, η κ. Καμακάρη εξήγησε, πως η Οικονομική Υπηρεσία είχε προτείνει στην εισήγησή της την αύξηση των τελών, ενώ παράλληλα είχε κάνει πρόταση και για κλιμακωτή χρέωση στην ύδρευση.

Σημείωσε επίσης, πως σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, υπάρχει μία διαφορά εσόδων-εξόδων, της τάξεως των 150.000, λόγω της λειτουργίας του δεματοποιητή και λόγω προσλήψεων 5 ατόμων και στο μέλλον ακόμη 9, με τις ειδικότητες να αφορούν σε οδηγούς και εργάτες καθαριότητας. Η διαφορά ισοσκελίστηκε με την πρόβλεψη ότι θα αναλάβει ο Δήμος τη λειτουργία του δεματοποιητή χωρίς να αυτή να ανατεθεί σε ιδιώτη.

Επιπλέον, επεσήμανε, πως συνεχίζει να υπάρχει μία απόκλιση περί τις 60.000 ευρώ, ωστόσο, “επειδή υπάρχει η δυνατότητα κάποια από τα μη ανταποδοτικά έσοδα να μπορούν να μεταφερθούν στα ανταποδοτικά, μπορέσαμε να μεταφέρουμε ποσό από τα μη ανταποδοτικά και έτσι ‘έκλεισε’ η ΔΕΥΑ”, από τη στιγμή που η Οικονομική Επιτροπή ήταν αντίθετη στην αύξηση των τελών.

Πώς θα ισοσκελίσουμε;”

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Ζούλιας, ο οποίος υπενθύμισε, πως το θέμα αποσύρθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεδομένου, ότι υπήρχε ένα συνολικό ποσό 310.000 ευρώ, που αποτελούσε επιπλέον έξοδο, προκειμένου οι Υπηρεσίες να βρουν λύσεις, ωστόσο επανέρχεται με το ποσό αυτό να συνεχίζει να υφίσταται ως επιπλέον δαπάνη και την Οικονομική Επιτροπή να επιμένει στη μη αύξηση των τελών.

“Εγώ δεν θα ήθελα να αυξηθούν τα τέλη, όπως και κανείς από εδώ. Θέλω όμως να μου πει κάποιος, με ποιο τρόπο και θα το ισοσκελίσουμε και δε θα έχουμε καμία αύξηση. Πώς θα φέρουμε ‘ίσα βάρκα ίσα νερά’ αυτά τα 310.000 ευρώ”, σχολίασε, με την κ. Καμακάρη να απαντά, πως “από τη στιγμή που η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει να μη γίνει αύξηση των τελών, η Οικονομική Επιτροπή είναι αυτή που θα δώσει και την απάντηση. Η Οικονομική Υπηρεσία οφείλει να εφαρμόσει”.

Τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα”

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας, πως με το έγγραφο που κατέθεσε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο “η τεχνική υπηρεσία έπρεπε να βγάλει την αγωνία της”, δηλώνοντας όμως, πως ο ίδιος δε βλέπει λόγο πανικού.

Όπως εξήγησε, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το ζήτημα εξετάστηκε, απεστάλησαν επιστολές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου και Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των δεματοποιημένων αποβλήτων με πλοίο της γραμμής διαπεριφερειακά. Ωστόσο υποστήριξε, πως μόνο στην περίπτωση που η διαδικασία αυτή εγκριθεί και προχωρήσει θα προκύψει το έξοδο για το Δήμο Μήλου, του οποίου και το ύψος δεν είναι γνωστό.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, επίσης για το θέμα του δεματοποιητή έχει προβλεφθεί η πίστωση, τόσο για την προμήθεια αναλώσιμων και τα ζητήματα συντήρησης, όσο και για πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα μπορέσει να αναλάβει τη λειτουργία του, απαλλάσσοντας το Δήμο από τα έξοδα ανάθεσης σε ιδιώτη.

“Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τόσος πολύς λόγος για κάτι το οποίο δεν είναι της στιγμής”, ανέφερε, σημειώνοντας, πως η δημοτική αρχή βλέπει ρεαλιστικά την υπόθεση, ενώ υποστήριξε, πως η τοποθέτηση Ζούλια αφορά σε “πυροτέχνημα”. Επανέλαβε, πως ακόμη και με το έλλειμμα των 60.000 ευρώ, αφού δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τα μη ανταποδοτικά, δεν κρίνεται αναγκαία η αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Τα λεγόμενα του Δημάρχου στήριξε και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βαμβακάρη, η οποία σημείωσε, πως “στις 310.000 ευρώ που λέει ο κ. Ζούλιας, περιλαμβάνονται δύο ποσά. Το ένα ποσό, αφορά στη λειτουργία του δεματοποιητή. Την προηγούμενη χρονιά, με 4 μόνιμους εργάτες καθαριότητας, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς, ότι θα μπορούσε κάποιος υπάλληλος να ασχολείται μόνιμα εκεί. Τώρα, με την πρόσληψη 9 επιπλέον ατόμων και άρα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το δεματοποιητή. Οπότε, δεν υφίσταται αυτή η εργολαβία και το κόστος της. Στο άλλο κομμάτι, αυτό της μεταφοράς, έχουμε προβλέψει τον κωδικό μεταφοράς με ένα ποσό συγκεκριμένο. Αυτό το έξοδο μπορεί να είναι μικρό, μεγάλο ή και μηδαμινό. Πώς μπορούμε να λέμε ότι μας λείπουν 310.000 ευρώ και να δημιουργούμε εντυπώσεις, αφού τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα”.

Η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να καταψηφίζουν, υποστηρίζοντας την εφαρμογή κλιμακωτής χρέωσης στο νερό.

Ετικέτες: