Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θήρας, ο κ. Μανόλης Ορφανός

“Θέλει τόλμη για να διοικήσεις τη Σαντορίνη”

Τη διακήρυξή του, ως υποψήφιος δήμαρχος Θήρας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, έκανε ο νυν δημοτικός σύμβουλος, κ. Μανόλης Ορφανός, σε συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για την παράταξή του και τους στόχους της.

Ο υποψήφιος με την παράταξη “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”, γεννημένος τον Μάιο του 1973, είναι δημοτικός σύμβουλος στο παρόν σώμα του δημοτικού συμβουλίου Θήρας, ενώ έχει καταγράψει αξιόλογη πορεία ως πρόεδρος αθλητικών σωματείων και συλλόγων στη Σαντορίνη. Ενόψει των επικείμενων εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Ορφανός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο, πλαισιωμένος από ομάδα έμπειρων, αλλά και νέων ανθρώπων, υποστηρίζοντας, ότι ο συνδυασμός του μπορεί και έχει την όρεξη να διεκδικήσει με τόλμη λύσεις για τα προβλήματα της Θήρας και της Θηρασιάς.

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί”

Στο μήνυμα του κ. Ορφανού, για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αναφέρονται τα εξής:

“Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, απέναντι στους πολίτες της Σαντορίνης, αλλά και με απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και των προβλημάτων της, αποφάσισα να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πιστεύω, ότι τώρα είναι η στιγμή, να μην αφήσουμε άλλο να συσσωρεύονται χρόνια προβλήματα και να προστίθενται καινούρια. Τώρα, πρέπει να βρεθούμε όλοι εμπρός των ευθυνών μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλία, για να κάνουμε τη Σαντορίνη αυτό που πραγματικά της αξίζει. Πρώτη και μοναδική.

Χρειάζονται να ληφθούν αποφάσεις. Άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Η Σαντορίνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζει να έχει δύο όψεις, διότι κάποιοι δεν τόλμησαν, δεν τολμούν ή απλά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε προτάσεις και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα δώσουμε λύσεις. Χρειάζεται δουλειά και έχουμε όρεξη να την κάνουμε. Χρειάζεται εμπειρία, που τη διαθέτουμε και σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα.

Εμείς – εγώ και μία σημαντική ομάδα ανθρώπων – έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, αλλά και τη διάθεση, ώστε να διαμορφώσουμε για τους πολίτες, για όλους μας, την καθημερινότητα που πραγματικά μας αξίζει.

Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου στα κοινά με δίδαξε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι πετυχαίνεις, όταν στοχεύεις σε πράγματα που πιστεύεις πραγματικά. Και δεύτερον, ότι μόνος σου δεν μπορείς. Πραγματικά, δεν μπορείς. Θέλεις συνεργάτες που να σε στηρίζουν και να εργαστούν μαζί σου. Γι’ αυτό και δεν είμαι μόνος. Υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων, που αποφάσισαν να με στηρίξουν και να εργαστούμε μαζί, για να πετύχουμε στόχους για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, είμαστε επαγγελματίες εργάτες αυτού του νησιού.

Κυρίως όμως, δίπλα μας, μαζί μας, θέλω όλους εσάς συνεργάτες μας. Εσείς θα είστε όλοι αυτοί, που θα έχετε τον πρώτο λόγο σε αυτά που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια για τον τόπο τον δικό μας.

Τώρα, ήρθε η ώρα των αποφάσεων, των επιλογών, του εκσυγχρονισμού, της ανανέωσης, του νέου.

Τώρα, για μας. Τώρα, για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”.

Υπέρμαχος των συνεργασιών

Αναφορικά με τις αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και το κατά πόσον αυτές επηρεάζουν τις βλέψεις του ως υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Ορφανός δήλωσε υποστηρικτής της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντάς τη ως “νόμο των συνεργασιών”. Όπως τόνισε, ο ίδιος, από τη θέση του ως δημοτικός σύμβουλος έχει αποδείξει, πως επιδιώκει τις συνεργασίες και βρίσκεται πάντοτε διαθέσιμος, απέναντι σε όσους επιθυμούν τη συνεργασία του, εφόσον ο στόχος της συνεργασίας, βρίσκεται στο πλαίσιο των ‘πιστεύω’ του ίδιου.

Εντούτοις, απέφυγε να αναφερθεί σε πρόσωπα ή παρατάξεις, με τις οποίες ο συνδυασμός του θα μπορούσε να συνεργαστεί, εφόσον απαιτηθεί, σχολιάζοντας πως ακόμη είναι πολύ νωρίς. Ωστόσο, τόνισε, πως “έχω μάθει να συνεργάζομαι, αρκεί να συμφωνήσουμε στους τομείς, που έχουμε εμείς ως προτεραιότητα”. Επίσης, απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί προεκλογικά με ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το “παρελθόν”, χωρίς όμως να δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετεκλογικά.

Υποστηρίζοντας, ότι ο συνδυασμός του διαθέτει προτάσεις και λύσεις για όλα τα βασικά θέματα της Σαντορίνης, ενημέρωσε, ότι έως και τις 17 Μαΐου, αυτές θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο κομματικό “χρίσμα” και την τήρηση μίας κομματικής πειθαρχίας εντός της παράταξης, ο κ. Ορφανός χαρακτηριστικά τόνισε, πως “ο όρος ‘κομματική πειθαρχία’ μου προκαλεί αλλεργία”, δηλώνοντας υπέρμαχος των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων.

Ας αφήσουμε τα τοπικά συμβούλια ανεξάρτητα”

Στο ίδιο ύφος, υπογράμμισε τη σημασία των ανεξάρτητων τοπικών συμβουλίων. Μάλιστα, ο κ. Ορφανός επεσήμανε, πως διαφωνεί με την συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού των τοπικών συμβουλίων, βάσει του εκλογικού νόμου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος ανέφερε, πως η παράταξή του προτίθεται να προτείνει, εφόσον δίνεται η δυνατότητα από το παρόν θεσμικό πλαίσιο, να υπάρξουν ανεξάρτητα τοπικά συμβούλια, σημειώνοντας, πως “ας αφήσουμε τους πολίτες να επιλέξουν τον τοπικό πρόεδρό τους και το τοπικό συμβούλιό τους. Ας τα αφήσουμε ανεξάρτητα, μη διχάσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μοναδική ευκαιρία, ώστε να μη χρωματίσουμε το κάθε χωριό και να έχουμε ανεξάρτητους προέδρους, οι οποίοι θα παλεύουν για το χωριό τους, όποιος κι αν είναι δήμαρχος”.

Η Σαντορίνη να λειτουργεί ως μία επιχείρηση”

Σχολιάζοντας τη σημερινή δημοτική αρχή, ο κ. Ορφανός υποστήριξε, πως “αυτό που διέκρινε τον απερχόμενο δήμαρχο όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ατολμία. Οχτώ-εννιά χρόνια το βιώσαμε, χωρίς να δούμε τολμηρά πράγματα. Χωρίς να έχει κάτι να αφήσει πίσω της η δημοτική αρχή. Θέλει τόλμη για να διοικήσεις ένα νησί σαν τη Σαντορίνη. Θέλει να μπορείς να χτυπήσεις το χέρι στο τραπέζι, θέλει να έχεις το ‘τσαγανό’”, ενώ συμπλήρωσε, πως “για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να είσαι τολμηρός, διότι ο κόσμος έχει απαιτήσεις από τον οποιονδήποτε βρίσκεται σε θέση ευθύνης”.

Ευχόμενος, στο διάστημα έως τις εκλογές, να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, τόσο μεταξύ των υποψηφίων, όσο και μέσω των ΜΜΕ, για τα βασικά προβλήματα του νησιού, καθώς και να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας, ο οποίος θα ταιριάζει στο νησί της Σαντορίνης, ο κ. Ορφανός έκλεισε λέγοντας, ότι “είμαστε έτοιμοι, έχουμε τις λύσεις. Θα προσπαθήσουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε. Το όραμά μας είναι ένα: Να δούμε τη Σαντορίνη να λειτουργεί ως μία επιχείρηση, διότι η Σαντορίνη είναι μία επιχείρηση από τη μία άκρη έως την άλλη, χωρίς να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Η Σαντορίνη μπορεί. Η Θηρασιά μπορεί. Τώρα, πρέπει ν’αλλάξουμε. Τώρα, πρέπει να πάμε μπροστά. Με κάτι νέο, με κάτι καινούριο”.

Ετικέτες: