Ανάκληση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Πάρου, υπέρ της στήριξης της πρωτοβουλίας του συλλόγου PAWS για κατασκευή και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων

“Ο Δήμαρχος αναιρεί τον εαυτό του”

  • Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, 2018 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 19 Νοε. 2018 - 22:01

Αποσύρεται η στήριξη του Δήμου Πάρου προς το Φιλοζωικό Σύλλογο Paros Animal Welfare Society (PAWS), παρά τις δεσμεύσεις υπέρ της δημιουργίας από κοινού ενός κατάλληλου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο νησί.

Έπειτα από παρέμβαση του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαραθίου – Βουνίων «Άγιος Μηνάς», ανακλήθηκε, κατά την τελευταία συνεδρίαση, η απόφαση 109/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την συνεργασία Δήμου και PAWS, για την κατασκευή ενός κατάλληλου χώρου, όπου θα στεγαστεί ένα νόμιμο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Την άνοιξη του 2018, με στόχο την εξεύρεση μόνιμης πλέον λύσης, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το Δήμο, κατόπιν σχετικού αιτήματος από το PAWS, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Πάρου να συνδράμει το φιλοζωικό σωματείο, προκειμένου να αναλάβει τη δημιουργία από το “μηδέν” ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Πλήρως εκπεφρασμένη η στήριξη του Δήμου

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση αφορούσε στην παροχή, εκ μέρους του Δήμου Πάρου:

  • συνεργείων του και υλικών για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής, όπως ενδεικτικά, ενδεχόμενες εκσκαφές, διάνοιξη οδού πρόσβασης, περίφραξη, αγορά κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν για κατοικία, αποθήκη τροφών και φαρμάκων κλπ,

  • ανάληψη ευθύνης για τις απαραίτητες συνδέσεις δικτύων ύδρευσης, ηλεκτρικού και αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένου σηπτικού βόθρου λυμάτων,

  • συνεργασία με προμηθευτές για εξασφάλιση χαμηλών τιμών στην αγορά υλικών,

  • εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, προκειμένου τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία του καταφυγίου να είναι καθόλα νόμιμες και τέλος,

  • δημιουργία ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το καταφύγιο, έτσι ώστε ο Δήμος να δύναται να συνεισφέρει στις δαπάνες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα 70% χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως αυτό προβλέπεται από σχετική ΚΥΑ.

Τότε, ο Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα, είχε ξεκαθαρίσει, πως ο Δήμος είναι διατεθειμένος να στηρίξει με όλα τα δυνατά μέσα την κατασκευή, δημιουργία και λειτουργία άμεσα ενός πρότυπου καταφυγίου αδέσποτων ζώων από το φιλοζωικό σωματείο, ωστόσο είχε διευκρινίσει, πως ο Δήμος παράλληλα, θα προχωρήσει σε κινήσεις, ως οφείλει, προκειμένου να δημιουργηθεί σε διαφορετική τοποθεσία, ένα δημοτικό καταφύγιο, που θα πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, ώστε η Πάρος να συμμορφώνεται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η απόφαση, σημειωτέον, ελήφθη ομόφωνα, με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετούνται υπέρ της στήριξης της πρωτοβουλίας του σωματείου, εφόσον ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να χωροθετήσει καταφύγιο.

Ανάκληση ομόφωνης απόφασης

Μετά την πάροδο περίπου επτά μηνών, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαραθίου – Βουνίων «Άγιος Μηνάς», κατέθεσε αίτημα προς το Δήμο, προκειμένου να ανακληθεί η ανωτέρω απόφαση, καθώς, σύμφωνα με τους κατοίκους του Μαραθίου, αφενός η 109/2018 απόφαση βρίσκεται εκτός νόμου και αφετέρου προκύπτουν κίνδυνοι από την λειτουργία του καταφυγίου, παρ’ όλο που αναζητήθηκε οικόπεδο, το οποίο να συμμορφώνεται με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που τίθενται, στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και των πολιτών, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σαφές έγινε, κατά τη συζήτηση του θέματος και βάσει της τοποθέτησης του νομικού συμβούλου, κ. Φιφλή, ότι η κατασκευή και λειτουργία ενός καταφυγίου εξ ολοκλήρου από ιδιώτη – εν προκειμένω από το Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων – δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από το Δήμο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και διαθέτει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Επίσης, στην περίπτωση, που ο Δήμος δεν έχει μέχρι τότε κατασκευάσει δικό του νόμιμο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, τότε είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί το καταφύγιο του Συλλόγου, καθώς υποκαθιστά την υποχρέωση του Δήμου. Επιπλέον ο ίδιος είπε, ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την χρηματοδότηση από το Δήμο ενός ιδιωτικού πονήματος, όπως αναφέρει η ληφθείσα απόφαση.

Έκπληξη δε προκάλεσε και το γεγονός, ότι, τόσο από πλευράς του Π.Ε.Σ. “Άγιος Μηνάς”, όσο και του Φιλοζωικού Συλλόγου, πως υπήρχε η αντίληψη, πως η στήριξη της δημοτικής αρχής, ήταν με το μέρος τους, παρά τις αντικρουόμενες διεκδικήσεις, με τους δύο συλλόγους να συμφωνούν τελικά με την τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, κ. Ροκονίδα, σχετικά με προσπάθεια “χαϊδέματος αυτιών” και των δύο πλευρών, από πλευράς της πλειοψηφίας και του Δημάρχου, ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις.

Τελικά και μετά από τρίωρη συζήτηση, σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, ο Δήμαρχος πρότεινε την τροποποίηση της 109/2018 απόφασης, ενώ προτάθηκε και η εξ ολοκλήρου ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, με το σώμα να αποφασίζει κατά πλειοψηφία την ανάκλησή της.

Δυναμιτίζεται η ίδρυση καταφυγίου”

Παρά την εκνευρισμένη προειδοποίηση της προέδρου του Συλλόγου PAWS, κ. Ελευθεριάδου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για παραίτηση των εθελοντών, από τα καθήκοντα της περίθαλψης και στέγασης των αδέσποτων, στην περίπτωση που δεν διευθετηθούν από πλευράς του Δήμου τα ανοιχτά ζητήματα εντός τριμήνου, ο Σύλλογος προέβη σε ανακοίνωση, από τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του σε δωρεές πάσης φύσεως, προκειμένου έως την άνοιξη του 2019 η Πάρος να διαθέτει σύγχρονο και νόμιμο καταφύγιο.

“Ύστερα από αυτή την ανέλπιστη εξέλιξη, ο Σύλλογός μας εξαρτάται αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες για την κατασκευή του νέου καταφυγίου μας. Έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν όλες τις απαραίτητες άδειες και αν έχουμε επαρκή χρηματοδότηση, θα ξεκινήσουμε την κατασκευή του καταφυγίου με τη νέα χρονιά. Βοηθήστε μας να έχουμε το νέο σύγχρονο και μόνιμο καταφύγιό μας την επόμενη άνοιξη. Το αξίζουν όλα τα αδεσποτάκια μας μέχρι να υιοθετηθούν από καλές οικογένειες”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο φιλοζωικός σύλλογος είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αποσύρει την στήριξή της στον σκοπό αυτό.

Όπως είχε επισημανθεί στη σχετική ανακοίνωση, οι εντατικές προσπάθειες του Συλλόγου οδήγησαν στην αγορά οικοπέδου 10 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Μαράθι, ενώ έκτοτε έχουν ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια και έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και η έγκριση από την Πολεοδομία Νάξου.

“Καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες τους τελευταίους 6 μήνες προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω διαδικασιών, ενώ οι συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για εξεύρεση δωρεών και χορηγιών, βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό και στην αναμενόμενη στήριξη του Δήμου”, τόνιζαν τα μέλη της PAWS.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, “έχουμε υποκαταστήσει εξ ολοκλήρου τον Δήμο και τις υπηρεσίες του στις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους αντιστοιχούν για τα αδέσποτα από τον ίδιο τον Νόμο”, ωστόσο “αντί να έχουμε υποστήριξη από τον Δήμο όπως θα ήταν αναμενόμενο για την ίδρυση και λειτουργία ενός σωστού και μόνιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Πάρο, η δική μας μονομερής προσπάθεια, όχι μόνο δεν στηρίζεται αλλά, τουναντίον, παρεμποδίζεται σε κάθε της βήμα! Μάλιστα, για τελείως αδιευκρίνιστους λόγους, ο ίδιος ο Δήμαρχος θέλει τώρα να ανακαλέσει/ακυρώσει την στήριξη και βοήθεια που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και ομόφωνα είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο προς τον Σύλλογό μας, κατά την Συνεδρίασή του της 28ης Μαρτίου 2018. Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος, μετά από 8 μήνες περίπου, αναιρεί σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό”.

Ο Σύλλογος, λόγω της ανάκλησης της απόφασης, για βοήθεια από πλευράς του Δήμου, καταλήγει, πως “αυτή η δυσάρεστη για εμάς εξέλιξη, όχι μόνο δυναμιτίζει την ίδρυση του καταφυγίου αλλά μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και απέναντι στους δωρητές και χορηγούς μας! Είναι λυπηρό και απαράδεκτο, ένα τέτοιο σημαντικό έργο που στην ουσία θα αποφέρει μόνο οφέλη για το νησί, να κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα η ήδη αγορασμένη με δωρεές έκταση, να παραμείνει αναξιοποίητη”.

 

 

Ετικέτες: