Διεξαγωγή διήμερου συνεδρίου από το Δήμο Πάρου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του κράτους και των τοπικών φορέων

Στο τραπέζι το αειφόρο μέλλον της Πάρου

  • Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, 2018 - 06:15

Εγκρίθηκε, από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου, η διεξαγωγή Συνεδρίου, το Δεκέμβριο του 2018 στο νησί, µε τίτλο «Αναζήτηση ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης για το μέλλον της Πάρου».

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, η συγκεκριµένη δράση είναι πολύ σηµαντική και θα συµβάλλει στον σχεδιασµό ενός επιθυµητού µοντέλου αειφόρου ανάπτυξης για τον τόπο και το µέλλον των επόµενων γενεών.

Αναφορικά με τον τομέα των συνεργασιών, ο κ. Κωβαίος σημείωσε, πως “έχουµε ήδη εξασφαλίσει την διοργάνωση του Συνεδρίου µε την αιγίδα του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών και έχει εκφράσει ο Υπουργός κύριος Σπίρτζης και ο υφυπουργός κύριος Μαυραγάνης την επιθυµία τους να παραστούν ως οµιλητές, εφόσον το πρόγραµµα τους το επιτρέψει. Επίσης ενδεικτικά αναφέρουµε, ότι θα συµµετέχουν οµιλητές από το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την ΕΥ∆ΑΠ, την Γενική Γραµµατεία ΕΣΠΑ, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών, την Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης. Αισιοδοξούµε το Συνέδριο αυτό να λειτουργήσει ως κάλεσµα σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν παρόµοιες πρωτοβουλίες, να το κάνουν συντονισµένα κάτω από την οµπρέλα του ∆ήµου, συµµετέχοντας στις Επιτροπές και στα όργανα του, και βοηθώντας έµπρακτα να χαραχτούν πολιτικές που θα συµβάλλουν στην αλλαγή που όλοι επιθυµούµε και ο καθένας εκφράζει διαφορετικά µε τον τρόπο του”.

Σχετικά με την σημασία του συνεδρίου για την κοινωνία, ο Δήμαρχος Πάρου ανέφερε, πως “το Συνέδριο αυτό αφορά τον τόπο µας, τις παραδόσεις, την παρουσία και τον πολιτισµό που κληρονοµήσαµε και θα κληροδοτήσουµε εµείς µε τη σειρά µας στις επόµενες γενεές. Για αυτό η τοπική κοινωνία έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλη την διαδικασία. Θα αποτελέσει όµως µία µοναδική ευκαιρία για να δείξουµε τα οφέλη της συνεργασίας και του διαλόγου µεταξύ των εµπλεκοµένων φορέων και να εστιάσουµε στην δηµιουργία νέων εργαλείων ανάπτυξης και στρατηγικών τοπικής αειφορίας που θα µας βρίσκουν όλους σύµφωνους και αλληλέγγυους.

Κατευθυντήριες γραµµές του Συνεδρίου. Στόχος µας είναι να αναπτύξουµε τις γνώσεις και τις συµµαχίες που θα βοηθήσουν να αναπτύξουµε ένα πρότυπο µοντέλο µακροπρόθεσµης βιώσιµης και αειφόρου ανάπτυξης στο νησί της Πάρου”.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να συντελεστεί και μία ανασκόπιση, όσον αφορά στο “που είµαστε σήµερα αναφορικά µε το χθες. Τι έχουµε καταφέρει. Ποιες είναι οι δυνατότητες µας. Ποια είναι τα µέχρι σήµερα αξιοποιήσιµα περιουσιακά µας στοιχεία, όπως φύση, ιστορία, πολιτισµός, µνεία κλπ. Εισηγητής εγώ, οι Υπηρεσίες του ∆ήµου, και οι θεματικές ενότητες θα αφορούν µεταβλητές για ανάπτυξη του τόπου, το περιβάλλον, τα φυσικά αποθέµατα, τις υποδοµές κλπ. Εκ μέρους των εκπροσώπων των Υπουργείων και των κεντρικών Οργανισµών, η ανάπτυξη σχεδίων δράσης, δηλαδή πώς θα πάµε ως εκεί. Επίσης, θα συζητηθούν οι εναλλακτικές µορφές τουρισµού, ο πρωτογενής τοµέας, κλπ”.

Επιπλέον, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί η δυνατότητα διαχείρισης δράσεων, για την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου το επιθυμητό αποτέλεσμα να επέλθει με προσπάθειες όλων. Οι θεματικές ενότητες θα αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, τις φιλικές µορφές ενέργειας, τον σχεδιασµό και την υλοποίηση έργων υποδοµής, τον αειφόρο τουρισµό και τις εναλλακτικές του µορφές, τον αγροτουρισµό και άλλα, ενώ για τον τομέα του πολιτισμού, θα συζητηθεί και η αξιοποίηση µνηµείων και λοιπών πολιτιστικών πόρων, καθώς και η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας µέσω της ανάπτυξης και της προώθησης παραδοσιακών προϊόντων και της αρχιτεκτονικής.

 

 

Ετικέτες: