Παρουσίαση των έργων και προβλέψεων του Τεχνικού Προγράμματος 2019 από τη δημοτική αρχή του Δήμου Πάρου

“Κάνουμε την Πάρο καλύτερη, λειτουργικότερη, πιο ανθρώπινη”

  • Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 4 Δεκ. 2018 - 3:01

Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019, που περιλαμβάνει συνεχιζόμενα έργα, έργα που βρίσκονται υπό ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και λοιπά γενικά έργα και προμήθειες, το οποίο όμως αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω, κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, παρουσίασε, η δημοτική αρχή του Δήμου Πάρου.

Όπως τονίζεται, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 “έχει διαμορφωθεί με βάση τις προτεραιότητες που θέτουμε ως δημοτική αρχή για τη χρονιά που μας έρχεται. Οι προτεραιότητες αυτές φυσικά διαμορφώνονται σύμφωνα με τα αιτήματα των δημοτών μας, τις ανάγκες του νησιού και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους συμπολίτες μας”.

Στους βασικούς στόχους, που αναμένεται να εξυπηρετήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, περιλαμβάνεται “ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποδομής σε διάφορους τομείς σε όλο το νησί, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και ιδιαίτερα των παιδιών, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, η προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και όλων των λοιπών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων”.

“Υλοποιούμε έργα υποδομής και ανάπτυξης, βασιζόμενοι στην οικονομική ευρωστία και τη ρευστότητα του Δήμου Πάρου, που είναι το αποτέλεσμα μίας λειτουργικής συνεργασίας με τις υπηρεσίες μας και της σωστής και διάφανης διαχείρισης των οικονομικών μας. Επιπλέον, ο Δήμος Πάρου είναι ένας οικονομικά υγιής δήμος, συνεπής στις υποχρεώσεις ενώ πρόσφατα προεξόφλησε όλες τις δανειακές οφειλές του”, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Όπως αναφέρεται “σε όλες τις κοινότητες του νησιού υλοποιούνται αναπτυξιακά έργα και δράσεις, είτε με την ΣΑΤΑ (έστω και μειωμένη), είτε με το μεγαλύτερο μέρος του θετικού ισοζυγίου”, ενώ παράλληλα “διεκδικούμε δυναμικά και στοχευμένα τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων πνοής για τον τόπο, αποφεύγοντας τη χρήση δανείων, που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε υπέρογκα χρέη και επιβαρύνουν τους δημότες”.

Συνεχίζοντας, η δημοτική αρχή ανακοινώνει, πως “με το βλέμμα στον πολίτη, το κύριο βάρος του προγραμματισμού μας αφορά στην ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων των δημοτών και κατοίκων, την αποπεράτωση ή/και βελτίωση έργων που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές, την ανάπτυξη και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και καλύπτουν βασικές ανάγκες ευάλωτων – ειδικών ομάδων πληθυσμού”.

Παιδεία

Αναφορικά με τον τομέα της παιδείας συγκεκριμένα, στην ενημέρωση από πλευράς του Δήμου Πάρου σημειώνεται, πως “με γνώση και όραμα στον Τομέα Παιδεία, σχεδιάζουμε έργα που θα συμπληρώσουν τις εκπαιδευτικές υποδομές του Δήμου και προγραμματίζουμε για την άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των δαπανών συντήρησης και βελτίωσης των σχολικών εγκαταστάσεων, της συμπλήρωσης του σχολικού εξοπλισμού και της εύρυθμησς λειτουργίας των σχολείων”.

Πιο συγκεκριμένα, “ενισχύσαμε τους κωδικούς δαπανών που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις σχολείων (συνολική δαπάνη 100.000 ευρώ) καθώς και παιδικών χαρών (συνολική δαπάνη 54.000 ευρώ), από ίδιους πόρους. Επιτύχαμε την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως ο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων (ύψους 79.300ευρώ) και την περαιτέρω αναβάθμιση των παιδικών χαρών (ύψους 214.000 ευρώ). Συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με την ΠΝΑ για επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων (150.000 ευρώ), ενώ κορυφαίο όλων είναι η ένταξη του έργου με τίτλο “Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού Μαρμάρων Πάρου”, στον Άξονα Προτεραιότητας “Βελτίωση Βασικών Υποδομών” του Ε.Π. “Νότιο Αιγαίο 2014-2020”, με τελική δαπάνη 1.000.000 ευρώ”.

Αθλητισμός και περιβάλλον

Αναφορικά με τα έργα για τον αθλητισμό, η δημοτική αρχή επισημάινει, πως “η συνολική δαπάνη που αφορά τους Δημοτικούς Αθλητικούς χώρους, και τον αθλητικό εξοπλισμό, ανέρχεται στο ποσό του 1.032.000 ευρώ. Μεριμνούμε για την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Πάρου και την παροχή δυνατοτήτων άθλησης σε όλους τους δημότες και κυρίως τη νεολαία. Παράλληλα προσβλέπουμε και στην κατασκευή γηπέδων άμμου, για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού”.

Αναλυτικότερα, “η δημοτική αρχή στηρίζει έμπρακτα τον αθλητισμό με:

  • προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού

  • συντήρηση αθλοπαιδιών

  • διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

  • υλοποίηση σημαντικών έργων αθλητικής υποδομής, όπως η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά, η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο Αγροκήπιο Νάουσας, η κατασκευή γηπέδου βόλεϊ και μπάσκετ στον Κώστο”.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ενημέρωση, “το περιεχόμενο και η στοχοθεσία βασίζεται στην υλοποίηση στοχευμένων έργων και δράσεων, για τη μείωση της αστικής ρύπανσης και τη διαχείριση αποβλήτων και υδάτων. Τα κύρια έργα περιλαμβάνουν την ένταξη του έργου με τίτλο “Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στο Πίσω Λιβάδι”, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν.Α. (Εθνικοί πόροι ΠΔΕ), προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, την ένταξη των μελετών ωρίμανσης στο Ε.Π. “Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 254.756 ευρώ για τη Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Πάρου και το έργο επέκταση του ΧΥΤΑ Πάρου”.

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό και δημοτική περιουσία

Σχετικά με την καθαριότητα, υπογραμμίζεται, ότι “ανανεώνουμε το στόλο μας, με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης και του κόστους συντήρησης, ενώ παράλληλα καλύπτουμε τις αυξανόμενες υπηρεσιακές ανάγκες. Με την προμήθεια επτά οχημάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 προστέθηκε η προμήθεια 6 οχημάτων καθαριότητας, με συνολικό κόστος 1.376.786 ευρώ. Ενισχύουμε το στόλο της τεχνικής υπηρεσίας, με την προμήθεια δύο οχημάτων.

Επίσης, “συστηματική προσπάθεια καταβάλλεται, για την αύξηση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τη βέλτιστη διαχείριση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών. Δημιουργήθηκε κωδικός με τίτλο “Μελέτη Αποκατάστασης Δημαρχείου”, καθώς το κτίριο που στεγάζει την πλειοψηφία των υπηρεσιών και αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, έχει υποστεί σοβαρές φθορές. Το ύψος της δαπάνης αφορά σε 20.000 ευρώ”. Επίσης, “μετά την αγορά δύο παρακείμενων ακινήτων, δημιουργήσαμε ένα νέο κωδικό με τίτλο “Αναμόρφωση Πλατείας Μαρμάρων”, που θα συμβάλει στη διαμόρφωση της πλατείας του χωριού, θα την καταστήσει προσβάσιμη στους κατοίκους και οτυς επισκέπτες και θα αναδείξει στο σύνολό του τον παραδοσιακό οικισμό. Το ύψος της δαπάνης είναι 20.000 ευρώ”.

Στα θέματα του οδικού-κυκλοφοριακού δικτύου και των χώρων στάθμευσης, υπογραμμίζεται από τη δημοτική αρχή, ότι “η συντήρηση του οδικού δικτύου, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού και η χωροθέτηση και δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών οδικής κυκλοφορίας, στην ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου και στην προσβασιμότητα στους παραδοσιακούς οικισμούς και σε χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος”. Υποστηρίζεται, ότι “το κυκλοφοριακ ζήτημα ταλανίζει χρόνια την Παροικιά και η επίλυσή του προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό, κατάθεση ολοκληρωμένων και εγκεκριμένων προτάσεων. Με βάση τα παραπάνω, δημιουργήθηκε ένας νέος κωδικός με τίτλο “Κυκλοφοριακή Μελέτη Παροικιάς”, για την αξιοποίηση των μετρήσεων κυκλοφοριακού φόρτου, που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και την ανάθεση της μελέτης, κόστους 50.000 ευρώ, προϋπολογίστηκε το κόστος για την ενοικίαση 23 μισθωμένων χώρων στάθμευση που θα επικουρήσουν τους ιδιόκτητους δημοτικούς χώρους, δημιουργήθηκε νέος κωδικός με τίτλο “απαλλοτριώσεις εδαφικών εκτάσεων”, ύψους 120.000 ευρώ που αφορά στην αγορά εκτάσεων για χρήση ως δημοτικών χώρων στάθμευση στην Παροικιά, προβλέφθηκαν οι δαπάνες συντήρησης του οδικού δικτύου, ενώ τέλος, προτάθηκε η αναμόρφωση του κωδικού με τίτλο “μελέτη παράκαμψης παραλιακής οδού προς Λιβάδια” ποσού 5.000 ευρώ και η δημιουργία κωδικού με τίτλο “Μελέτη οδοποιίας νέας περιφερειακής οδού παράκαμψης Λιβαδίων”, ποσού 35.000 ευρώ”.

Κλείνοντας την ενημέρωσή της, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου έτους, η δημοτική αρχή τονίζει πως “με σωστό προγραμματισμό και συστηματική δουλειά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, που σε συνδυασμό με ίδιους πόρους, θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Το μήνυμα που ως Δημοτική Αρχή στέλνουμε σήμερα, είναι σαφές. Για μας δεν υπάρχουν πολίτες και χωριά Α και Β κατηγορίας. Ούτε έργα Α και Β κατηγορίας. Όλα τα έργα, μικρά και μεγάλα είναι εξίσου σημαντικά και αφορούν όλο το νησί και όλους τους πολίτες. Το έργο μας είναι ορατό στο νησί και στους συμπολίτες μας. Ένα έργο και ένα πρόγραμμα που υπηρετεί το μεγάλο μας στόχο, να κάνουμε την Πάρο ακόμη καλύτερη, λειτουργικότερη και πιο ανθρώπινη. Με αυτό το σκοπό, θα συνεχίσουμε το έργο μας και το 2019”.

 

Ετικέτες: