Υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου η οργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στο αρχαίο θέατρο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας

“Νέα δυναμική για τη Μήλο”

Την πλαισίωση της πρωτοβουλίας για δημιουργία Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στη Μήλο, αποφάσισε ο Δήμος Μήλου, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτοντας το νέο αυτό θεσμό υπό την αιγίδα του.

Την υποβολή πρότασης, προς το Δήμο Μήλου, γνωστού Γάλλου θεατρικού ηθοποιού, για θέση υπό την αιγίδα του, ενός νέου θεσμού, που αναμένεται να δημιουργηθεί, προβάλλοντας και αναβαθμίζοντας τον πολιτισμό στο νησί, εξέτασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μήλου.

Πρόκειται για πρόταση από τον Γάλλο ηθοποιό, κ. Solal Forte, ο οποίος συμμετείχε στην ταινία “Tu honoreras ta mère et ta mère” (Τίμα τη μητέρα σου και τη μητέρα σου), σε σκηνοθεσία της Μπριζίτ Ρουάν, η οποία είναι Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, αλλά και του θεάτρου. Η ταινία γυρίστηκε στη Μήλο, με τη συμμετοχή του Ντέμη Ρούσσου και του Λάκη Λαζόπουλου και προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2013.

Όπως εξήγησε στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βαμβακάρη Σοφία, από τότε, ο κ. Forte έδειξε μεγάλη αγάπη για τη Μήλο, την επισκέπτεται συχνά, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του διαθέτουν και εξοχικό στο νησί.

Κάλεσμα στην τοπική θεατρική σκηνή

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο προηγούμενο διάστημα οι πολιτιστικοί φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και διεξαγωγή του Φεστιβάλ, απηύθυναν κάλεσμα προς τους τοπικούς θεατρικούς φορείς.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους, ανέφεραν τα εξής:

“Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες Ευρωπαϊκό Κέντρο Θεάτρου Νέων Καλλιτεχνών και Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μήλου* και ο καλλιτεχνικός διευθυντής τους Solal Forte από τη Γαλλία, αναζητούν ενήλικους κατοίκους του νησιού για να πάρουν μέρος σε τρεις θεατρικές παραγωγές με τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες. Οι παραστάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, ενώ οι πρόβες θα συντονιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα ωράρια των εργαζόμενων. Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και δεν χρειάζεται να έχουν καμία προηγούμενη σκηνική εμπειρία. Ελάτε να παίξουμε και να εξερευνήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα”.

Σε μία σύντομη παρουσίαση του φεστιβάλ, σημειώνουν:

“Ένα Κέντρο Θεάτρου Νέων Καλλιτεχνών κι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Μήλο: Ένα νησί ως τόπος καλλιτεχνικού πειραματισμού, ένα σταυροδρόμι για τους δημιουργούς του αύριο, μία ευκαιρία να διασχίσουν τα πολιτιστικά σύνορα και να αναζητήσουν ένα κοινό όραμα σε συνεργασία με το ντόπιο πληθυσμό. Αποσκοπούμε σε ένα συμμετοχικό θέατρο που θα παρέχει τα οφέλη μιας παιδαγωγικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής εικόνας του νησιού. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Μήλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζεφυρίας. Βοηθός παραγωγής θα είναι η Πειραματική Σκηνή Μήλου, ενώ την Επικοινωνία του Φεστιβάλ έχει αναλάβει Το Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου (Φιλιώ Λούβαρη)”.

Ενστάσεις αναφορικά με τα “θα”

Η κ. Βαμβακάρη εξήγησε, πως ο κ. Forte υπέβαλε πρόταση, στην οποία σημειώνεται η επιθυμία του να διοργανωθεί στο νησί της Μήλου Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, με τόπο διεξαγωγής το αρχαίο θέατρο.

Διευκρίνισε, πως για το 2019 η διοργάνωση θα είναι πειραματική, με έξι θεατρικές παραστάσεις συνολικά και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. “Αυτό που επιθυμούν από το Δήμο Μήλου, είναι το Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του, καθώς και χώρους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πρόβες”.

Το λόγο πήρε ο κ. Νίνος από την πλευρά της μειοψηφίας, ο οποίος σημείωσε πως “τα ερωτήματά μου είναι σε σχέση με τα “θα” που έχει μέσα αυτή η εισήγηση”. Αναγιγνώσκοντας την πρόταση, ο κ. Νίνος επεσήμανε “το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου θα ιδρυθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2019. Το Διεθνές Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. [...] Θα ζητήσουν και την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Εμένα η ένστασή μου έγκειται, στο γεγονός, ότι δεν έχει ακόμη ιδρυθεί αυτή η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία”.

Απαντώντας η Αντιδήμαρχος τον ενημέρωσε, πως έχει ιδρυθεί η ΑΜΚΕ “Θέατρο Νέων Καλλιτεχνών” την 1η Σεπτεμβρίου 2018 στο Παρίσι κι εκεί διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου. Εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη για την αιγίδα του Δήμου, θα δημιουργηθεί και μία ΑΜΚΕ “Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μήλου”, που θα ιδρυθεί τον Φεβρουάριο του 2019 και που θα έχει έδρα τη Μήλο. “Αν λοιπόν δεν υπάρχει η αιγίδα του Δήμου και δεν συμφωνήσουμε να γίνουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο, δεν θα έχει λόγο δημιουργίας”, κατέληξε.

Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει ληφθεί σχετική άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για τη χρήση του αρχαίου θεάτρου, η κ. Βαμβακάρη σημείωσε, ότι “η αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για χρήση του αρχαίου θεάτρου, είναι στην επόμενη φάση. Δεν ξεκινά κανείς με την έγκριση της Αρχαιολογικής”.

Τόνωση πολιτισμού, αλλά και τουριστικής ανάπτυξης

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ενημέρωσε πως υπήρξε επικοινωνία, τόσο με τον ηθοποιό, όσο και με άτομο, που επιθυμεί να αναλάβει χορηγία του φεστιβάλ, τους οποίους ο ίδιος ενημέρωσε, πως “αυτές οι πρωτοβουλίες δεν γίνονται μονομερώς και τον παρέπεμψα ευθέως στην Πειραματική Σκηνή Μήλου”.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αναζήτηση ήδη καταλυμάτων από ενδιαφερόμενους για το φεστιβάλ. “Σκεφτήκαμε, ότι στην προσπάθεια που γίνεται να έχουμε ισότιμη ανάπτυξη όλων των χωριών της Μήλου, το δημοτικό σχολείο της Ζεφυρίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό σημείο, ώστε να γίνονται εκεί οι πρόβες, προκειμένου να μπορέσουν να παρουσιάσουν τα έργα τους οι άνθρωποι στο αρχαίο θέατρο, όταν έρθει η ώρα του φεστιβάλ. Να έχουμε μέσα από αυτή τη δράση και τουρισμό, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μία περιοχή, η οποία κατά την περίοδο του χειμώνα είναι σβηστή”.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος υποστήριξε, πως το νέο Φεστιβάλ δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, τουναντίον, “δημιουργεί μία καινούρια τελείως δυναμική για τη Μήλο. Μπαίνει η Μήλος σε έναν καινούριο χώρο, των θεατρικών παραστάσεων, μέσα από την προσπάθεια νέων καλλιτεχνών, απ' όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και παιδιών της Μήλου και παιδιών άλλων νησιών των Κυκλάδων, που θα θέλουν να συμμετέχουν”.

Ετικέτες: