Αναλυτική αναφορά του Δημάρχου Άνδρου στα έργα, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση

“Τέτοιες αναφορές αδικούν τις Υπηρεσίες του Δήμου”

Γ. Καπάκης: “Προτελευταία και καταϊδρωμένη” η Άνδρος στον τομέα των χρηματοδοτήσεων

Σε επισημάνσεις, σχετικά με την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων, από το Δήμο Άνδρου, προέβη κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, κ. Σουσούδης, με αφορμή σχετική παρέμβαση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Καπάκη, στο πλαίσιο της οποίας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία στο ζήτημα.

Για αρνητική “πρωτιά” στον τομέα της απορρόφησης χρηματοδοτήσεων, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Καπάκης, με αφορμή την αναλυτική ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, για τους Δήμους των Κυκλάδων.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, μετά από σχετική ερώτηση, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στα έργα, για τα οποία η δημοτική αρχή έσπευσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ επεσήμανε επίσης και τον όγκο δουλειάς, από πλευράς των Τεχνικών Υπηρεσιών, παρά την υποστελέχωση.

Ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής”

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καπάκης, παραθέτοντας τα αναλυτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων των Κυκλάδων, σημειώνει, πως “η Άνδρος [σ.σ. προχωρά], όπως μας έχει συνηθίσει η Δημοτική Αρχή. Στους γνωστούς ρυθμούς της! Προτελευταία και καταϊδρωμένη και σε μικρή απόσταση από την τελευταία, που ήταν η γειτονική Τήνος. Ακόμη και τα πολύ μικρότερα πληθυσμιακά και σε μέγεθος νησιά κατάφεραν να πάρουν πολύ περισσότερα χρήματα από την Άνδρο. Για παράδειγμα, η Μήλος πήρε πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, η Πάρος περισσότερα από πέντε εκατομμύρια, η Περιφερειακή Ενότητα Κέας - περίπου 1,727 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Άνδρος γύρω στις 800.000 ευρώ”.

Όπως σχολίασε, “για άλλη μια φορά φάνηκε η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει ακόμη και τα δώρα της Κυβέρνησης, καθώς αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν είχε προετοιμάσει κάποιες προτάσεις για να τις υποβάλλει, όπως ακριβώς έκαναν τα άλλα νησιά. Άραγε πως να εξηγεί αυτή την αρνητική "πρωτιά" του ο Δήμαρχος Άνδρου;”.

Παράλληλα με την αναφορά στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων, ο κ. Καπάκης εξέφρασε επίσης και τα εξής ερωτήματα: “Τι έχει κάνει ο Δήμος για να προχωρήσουν τα έργα που εντάχθηκαν στα ειδικά αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία Βορείου και Νοτίου Αιγαίου; Θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τουλάχιστον αυτό το "δώρο" της κυβέρνησης και να προχωρήσει με το λιμάνι του Μπατσίου & το γήπεδο μπάσκετ στο Γαύριο; Θα μας ενημερώσει επιτέλους επίσημα τι ενέργειες μέχρι στιγμής έχει κάνει; Και αν αυτά που λέει στο καφενείο προς άγραν ψήφων ισχύουν στην πραγματικότητα”.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρεται επίσης και στο πρόγραμμα «Παλιά κτίρια σε νέα χρήση», που έδιδε τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους δήμους να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους, για την ανακαίνιση παλαιών δημοτικών κτιρίων, όπου υποστηρίζει, πως η δημοτική αρχή “δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ακόμη και το εγκαταλειμμένο «Ξενία» θα μπορούσε να ανακαινίσει και να το λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το νησί, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτά για να υλοποιηθούν απαιτούν σκληρή και συστηματική δουλειά και όχι δημόσιες σχέσεις”.

Ο Δήμος Άνδρου έχει λάβει αρκετά εκατομμύρια”

Μετά από σχετική ερώτηση, αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Καπάκη, από δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας, πως αναφορές τέτοιου είδους υποβαθμίζουν την δουλειά της τεχνικής υπηρεσίας, σχολιάζοντας, πως “αναφέρει ότι ο Δήμος Άνδρου έχει πάρει περίπου 800.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Άνδρου έχει λάβει αρκετά εκατομμύρια”.

Διατυπώνοντας σαφέστερα, ο κ. Σουσούδης σημείωσε, “να θυμίσω το έργο της ηλεκτροκίνησης, με χρηματοδότηση περίπου 1.100.000 ευρώ, το λιμάνι του Μπατσίου, το οποίο έχει ενταχθεί και έχει «κλειδώσει», 600.000 ευρώ, το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο έχει «κλειδώσει» και θα μπει στο «Φιλόδημος V» όπως μας είχαν ενημερώσει τον Απρίλιο, εφόσον δεν μπήκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, πήραμε την απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι στέλνεται ο φάκελος στο «Φιλόδημος V», που θα ανοίξει η πρόταση 15/1 και εκεί θα ενταχθεί, με προϋπολογισμό περίπου 1.500.000 ευρώ και με μερικές τροποποιήσεις μπορεί να ανέβει λίγο και να κάνουμε κάτι παραπάνω. Είναι πολλά άλλα έργα, όπως η αποχέτευση της Μεσσαριάς – Λιβαδίων, άλλες 600.000 ευρώ, η διαχείριση λυματολάσπης, 400.000 ευρώ, περιλαμβάνονται τα χρήματα για τον ΧΥΤΥ, τα οποία τα έχουμε διεκδικήσει, είναι δεσμευμένα για μας και μόλις καταθέσουμε το φάκελο και ολοκληρωθεί, αφορούν περίπου σε 7.000.000 ευρώ”.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη “χρηματοδότηση για την ύδρευση της περιοχής του Αγ. Πέτρου, που προχωρά και τελειώνει τώρα, με περίπου 300.000 ευρώ. Να θυμίσουμε τη χρηματοδότηση που πήραμε για την εγκατάσταση εξοπλισμού προσβασιμότητας ΑμεΑ για τέσσερις παραλίες, που εγκρίθηκε η υποβολή του φακέλου, με περίπου 250.000 ευρώ”, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά, πως “τέτοιες αναφορές αδικούν το Δήμο, αδικούν τις Υπηρεσίες του Δήμου”.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Άνδρου έκανε αναφορά και σε έργα, τις χρηματοδοτήσεις των οποίων έχουν εξασφαλίσει προηγούμενες δημοτικές αρχές. “Δυστυχώς, μία δημοτική αρχή σε μία θητεία δεν μπορεί να υποβάλει φάκελο, να κάνει όλες τις ενέργειες, να πάρει τη χρηματοδότηση, να ξεκινήσει και να τελειώσει ένα μεγάλο έργο, μέσα σε μία τετραετία. Εμείς διαχειριστήκαμε την υπόθεση του βιολογικού, που τα χρήματα είχαν δεσμευτεί, αλλά προκειμένου να προχωρήσει η απορρόφηση, απαιτεί δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία. Τα χρήματα δεν έρχονται έτσι, θέλει πολλή δουλειά. Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, είχε δεσμευμένο το χρηματικό ποσό, αλλά το ξεκινήσαμε εμείς και για να απορροφηθεί, ήθελε δουλειά. Το Δημοτικό Σχολείο του Γαυρίου, το ίδιο. Το κτίριο του Κορθίου, το ίδιο. «Κλειδωμένες» χρηματοδοτήσεις, τα έργα όμως, τα «τρέξαμε» εμείς. Αυτό σημαίνει πολλές εργατοώρες για την Τεχνική Υπηρεσία, που είναι ήδη υποστελεχωμένη”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά την εξαγγελία του Δημάρχου, όσον αφορά σε έκδοση επίσημης απάντησης, προς την παρέμβαση του κ. Καπάκη, δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής σχετική ανακοίνωση.

Ετικέτες: