Επιστολή του Δημάρχου Άνδρου στην ΕΤ.Α.Δ. με την οποία προτείνει το κτήριο “Ξενία” να παραχωρηθεί στο Δήμο, προς διαχείριση και αξιοποίηση

«Η εικόνα εγκατάλειψης του “Ξενία” προκαλεί το κοινό αίσθημα»

  • Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 13 Δεκ. 2018 - 21:01

Την παράδοση της κυριότητας του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου “Τρίτων” ή “Ξενία”, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ξανά στο Δήμο Άνδρου, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση και εκμετάλλευσή του, ζητά με επιστολή του προς την ΕΤΑΔ ο Δήμαρχος Άνδρου.

Με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα για το θέμα του Ξενία της Άνδρου, καθώς και την πρόσφατη απόφαση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίων (ΕΤ.Α.Δ.) να βγάλει σε δημοπρασία ακόμα μία φορά το σύνολο των Ξενία που έχει στην κυριότητά της, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Δήμος Άνδρου παρενέβη μέσω επιστολής-πρότασης του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη προς τον πρόεδρο της ΕΤ.Α.Δ. κ. Γιάννη Πολύζο.

Παραχώρηση και ως... Boutique Hotel

Υπενθυμίζεται, πως στην παλιότερη πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είχε προκηρύξει διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση 14 ακινήτων “σε προνομιακές τοποθεσίες ανά την Ελλάδα. Η αξιοποίηση για κάθε ένα εκ των Ακινήτων δύναται να υλοποιηθεί υπό τη μορφή της λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας τύπου «Boutique Hotel» ή/και της ανάπτυξης τουριστικών – παραθεριστικών κατοικιών ή/και άλλων υποδομών κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε ένα εκ των Ακινήτων χρήσεις γης και τους εφαρμοστέους όρους και περιορισμούς δόμησης”.

Μεταξύ των υπό αξιοποίηση ακινήτων συμπεριλαμβανόταν “η ιστορική ξενοδοχειακή μονάδα «Τρίτων» επιφάνειας 2.273 τ.μ., σε οικόπεδο 3.423,87 τ.μ., που βρίσκεται σε μοναδική θέση στη Χώρα της Άνδρου και πρόκειται να αξιοποιηθεί με σύσταση και μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για 99 έτη”.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια”

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουσούδης αναφέρει στην επιστολή προς την ΕΤ.Α.Δ. Αναφέρει, πως “η αξιοποίηση του Ξενία βρίσκεται, πλέον, ανάμεσα στις "ανοιχτές πληγές" του νησιού μας. Το ξενοδοχείο - για διάφορους λόγους - στέκει σήμερα εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο στην περιοχή Νειμποριό της Χώρας Άνδρου, σε μία τοποθεσία που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας, τόσο από ιστορικής και πολιτιστικής, όσο και από εμπορικής και τουριστικής πλευράς, δίπλα σε μία πολυσύχναστη παραλία και σε ένα μέρος όπου πλήθος κατοίκων διαμένει και αναπτύσσει τις επιχειρήσεις του”.

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Σουσούδης, “το ακίνητο κηρύχτηκε το 2011 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως "Μνημείο Ειδικής Χρήσης", χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο για τη σωτηρία και την επαναλειτουργία του. Η μη αξιοποίηση του Ξενία και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει εδώ και χρόνια, προκαλεί το κοινό αίσθημα και συντελεί στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, το κτήριο αποτελεί εστία μόλυνσης και απειλή για το περιβάλλον, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την τουριστική ανάπτυξη στο Νεϊμποριό, από τα πλέον τουριστικά σημεία της Χώρας Άνδρου”.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος τονίζει, ότι “η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια και η αδιαφορία όλων καθιστά το κτήριο επικίνδυνο για περαστικούς και περίοικους. Μεταφέρουμε την ανησυχία μας για την επικινδυνότητα του κτηρίου, αφού, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που το απεικονίζουν, κινδυνεύει η ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο Δήμος μας στέκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, εντούτοις στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπήρξε καμία προσφορά για το 56 χρόνων ξενοδοχείο. Μέχρι και σήμερα με την ΕΤ.Α.Δ., όσες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος έγιναν, απέβησαν άκαρπες”.

Να πάψει να αποτελεί δυσβάστακτο βάρος”

Στην πρόταση του κ. Σουσούδη, περιλαμβάνεται η παραχώρηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην ιδιοκτησία του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να αναζητήσει λύση για την εκμετάλλευση ή αξιοποίησή του.

Δεδομένης, ως εκ τούτου, της μη ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Δήμαρχος Άνδρου προτείνει σχετικά “ο Δήμος Άνδρου, έχοντας ως μοναδικό στόχο να βγει το Ξενία από το αδιέξοδο και να πάψει να αποτελεί ένα δυσβάστακτο “βάρος” για την τοπική κοινωνία της Άνδρου, ζητά τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση του από την ΕΤ.Α.Δ. Επίσης, οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους της ΕΤ.Α.Δ. για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Ξενία Άνδρου, είναι επιθυμητή και προς συζήτηση”.

Ενώ καταλήγει στην επιστολή του, πως “θεωρούμε ότι αυτό το ακίνητο αντί να φιλοξενεί λάσπες, τρωκτικά και απορρίμματα, είναι προς όφελος όλων, να δοθεί από την ΕΤ.Α.Δ. στον Δήμο Άνδρου, προκειμένου να το διαχειριστεί με γνώμονα τη διασφάλιση της υγιεινής και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος για τους δημότες του”.

Ετικέτες: