Παρέμβαση ΚΕΠΟΜ στο ΔΣ Δήμου Μυκόνου για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου Ανεμόμυλων

Χωρίς διαβούλευση- χωρίς σοβαρή μελέτη οι εργασίες στους Κάτω Μύλους

  • Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:49

Με συνοπτικές διαδικασίες φαίνεται να είχε την διάθεση η δημοτική αρχή του Δήμου Μυκόνου να προχωρήσει στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των Ανεμόμυλων.
Αυτό δηλώνει η έλλειψη ενημέρωσης των συμβούλων ακόμη και της εναπομείνασας πλειοψηφίας της παράταξης του κυρίου Κουκά, αλλά κυρίως η απουσία διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων σε συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι εξαγγελίες για Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έγιναν μια απλή εκπόνηση προ-μελέτης

Παρά τις παλαιότερες  εξαγγελίες  του κ. Δημάρχου για την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την διαμόρφωση αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής της Χώρας, διαπιστώσαμε ότι η προαπαιτούμενη έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία βασίστηκε σε μια προ-μελέτη ενός αρχιτεκτονικού γραφείου που την εκπόνησε μάλλον αφιλοκερδώς για λογαριασμό του Δήμου και φέρνει  απλά την υπογραφή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Σε καμία περίπτωση  δεν αποτελεί  μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Έχει εκπονηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 και δεν έχει μέχρι σήμερα  συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά ούτε και στο ΔΣ του Δήμου. Όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνώμη των παρατάξεων και ειδικών, ούτε καν του Συλλόγου Μηχανικών που μονίμως απαξιώνεται από τον κ. Κουκά, αλλά φαίνεται σαν κάποιος να αποφάσισε μόνος του για το μείζον αυτό θέμα.
Μήπως είστε εσείς αυτός  κ. Δήμαρχε;

 

πίσημη καθιέρωση της περιοχής σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης.
Επισκεφθήκαμε την Πολεοδομία και είδαμε αυτή την προμελέτη. Διαπιστώσαμε ότι  κάποιος αποφάσισε  ότι η χρήση της περιοχής θα καθιερωθεί τελικά σε μόνιμη βάση ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων αφού έτσι επισημοποιείται πια η χρήση του χώρου.

Απόδειξη  αποτελεί η χρήση σκυροδέματος στο μεγαλύτερο μέρος της χωμάτινης περιοχής μπροστά στους Ανεμόμυλους έως την εκκλησία του Αη Χαραλάμπη.

Ερώτημα της Κ.Ε.ΠΟ.Μ. στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου στις 11/12/18

Σχετικό ερώτημα υπέβαλαν  στον Δήμαρχο προ ημερησίας διάταξης στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Καμμή και Απόστολος Νάζος.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΚΕΠΟΜ αν και  δήλωσαν  υπέρμαχοι της αναγκαιότητας της διαμόρφωσης της περιοχής, ζήτησαν να ληφθεί υπόψη  ότι η περιοχή είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που χειρίζεται  την συγκεκριμένη υπόθεση η Δημοτική Αρχή.

Εξέφρασαν αρκετές παρατηρήσεις για πολλά σημεία της προμελέτης και τέθηκαν ερωτήματα στην δημοτική αρχή:

-Για ποιόν λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί μια συγκοινωνιακή μελέτη  ώστε να δοθεί λύση  όχι μόνο στην κυκλοφορία αλλά και στην στάθμευση των αυτοκινήτων;

– Γιατί δεν έχει  αναζητήσει χώρους στάθμευσης περιμετρικά της Χώρας όπως της έχει πολλές φορές προτείνει η KΕΠΟΜ  στο παρελθόν;

-Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης στον Νταβιά ώστε να διευθετηθεί καλύτερα ο χώρος και να  αυξηθεί η χωρητικότητά του;

Όλα τα παραπάνω θα δημιουργούσαν νέες θέσεις στάθμευσης,  θα επέτρεπαν την απομάκρυνση όλων των αυτοκινήτων από την περιοχή  μπροστά στους  Μύλους και θα συντελούσαν στην δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου περιπάτου, ιδανική χρήση για την περιοχή αυτή.

– Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι των 82 θέσεων στάθμευσης που προβλέπει η προ-μελέτη;

– Γιατί δεν υπάρχουν στη προμελέτη αυτή οι γραμμές του ΠΔ  721/95 στο οποίο  ρυμοτομείται χώρος από το Ξενία;

– Γιατί δεν τον διεκδικούμε αυτόν τον χώρο αλήθεια;

– Γιατί δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη  η ευρύτερη περιοχή από την πλατεία Μέλπως Αξιώτη έως και την Βίδα ώστε να γίνει μια προσεκτική και ομοιόμορφη διαμόρφωση και να αναβαθμισθεί η περιοχή στο σύνολό της;

Τέλος ζήτησαν να έρθει το θέμα ΑΜΕΣΑ στην ΕΠΟΙΖΩ και κατόπιν στο ΔΣ του Δήμου πριν από την έναρξη των εργασιών για οποιαδήποτε διαμόρφωση.

Από την συζήτηση πρόεκυψε (άκουσον, άκουσον!) σύμφωνα με την μαρτυρία του Προέδρου του ΔΣ ότι δεν είχαν δει την μελέτη ούτε οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας!

Νταβιάς και άλλα…

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν να γίνει το έργο αυτό πέρυσι χωρίς την  αναγκαία άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Για τον λόγο αυτό είχαν μεταφερθεί παριανές  πλάκες στην περιοχή με σκοπό την τοποθέτησή τους.  Φαίνεται ότι οι εργασίες αυτές σταμάτησαν μετά την  τραγική εξέλιξη που είχαν οι εργασίες διαμόρφωσης στον χώρο στάθμευσης στον Νταβιά.
Θυμίζουμε ότι οι εργασίες  εκεί  πραγματοποιήθηκαν  χωρίς την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα να καταστραφούν από τον εργολάβο με ευθύνη του Δήμου σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα και να σταματήσει το έργο.

Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν!