Η ΚΕΠΟΜ για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2019

  • Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, 2018 - 17:04

Με καθυστέρηση, λόγω σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων της παράταξης του κ. Κουκά, κληθήκαμε  να εγκρίνουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Π/Υ του Δήμου για το 2019 στη συνεδριάση της 18ης Δεκεμβρίου.

Παρατηρήσεις αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα

Σε έναν δημοκρατικά διοικούμενο Δήμο τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν τουλάχιστον δύο μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους να αποφασίσουν για το Τεχνικό Πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.
Σε αυτό θα πρέπει  να περιλαμβάνονται με σειρά προτεραιότητας τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν  το επόμενο έτος βασισμένα σε ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα προκύπτει από την διαβούλευση των τοπικών κοινοτήτων και των παρατάξεων  του Δήμου, πολιτών φορέων και συλλόγων.
Έργα  βασισμένα σε  σχέδιο υλοποίησης  με τα κάθε είδους έσοδα- χρηματοδοτήσεις-επιχορηγήσεις που θα συμπεριληφθούν στον  προϋπολογισμό συνοδευόμενα με σχετική εισήγηση για το κάθε ένα από αυτά καθώς και τεκμηρίωση για τους λόγους που δεν υλοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, εάν αυτά εξακολουθούν να αναφέρονται.

Προφανώς ο Δήμος Μυκόνου δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία!

Ο  κ. Κουκάς  όχι μόνο απαξιώνει την λειτουργία και την σημασία της Επιτροπής Διαβούλευσης, σημαντικό «καλλικρατικό»  εργαλείο  που δίνει βήμα για διάλογο με την κοινωνία  για τα απαραίτητα έργα που χρειάζεται ο τόπος, αλλά  κυρίως υιοθετεί  ένα μοντέλο διοίκησης του Δήμου βασισμένο σε εξωτερικούς συμβούλους  σε μια λογική συγκεντρωτισμού και  αυτοπροβολής απαξιώνοντας όχι μόνο τους συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και αυτούς της συμπολίτευσης!

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυκόνου για το  2019  είναι ένα προεκλογικό πρόγραμμα.

Περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο πολυαναμενόμενα έργα όπως η υλοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου στην Άνω Μερά, η ασφαλτόστρωση και ο ηλεκροφωτισμός, έργα που  περιελάμβαναν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Κουκά και έπρεπε να έχουν ήδη υλοποιηθεί όχι μόνο από τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και από την παρούσα.

Περιλαμβάνει επίσης και έργα που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο όπως η επέκταση σχεδίου πόλεως, το ΓΠΣ, η μελέτη για τον καθορισμό των χρήσεων γης, έργα με τεράστιο πολιτικό κόστος που απλά υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα για να δηλώσουν «προθέσεις» αφού και  η παρούσα δημοτική αρχή  δεν έχει τη πολιτική βούληση να υλοποιήσει.
Οι απαντήσεις που πήραμε σε σχετικές ερωτήσεις μας προς τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μιχάλη Τσιμπλάκη έδειξαν ότι η Τεχνική υπηρεσία  δεν είχε σοβαρό ρόλο  στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.

Στα έργα της διεύθυνσης περιβάλλοντος απουσιάζει για άλλη μια φορά η πρόβλεψη για την διαχείριση των απορριμμάτων στην μετά ΧΥΤΑ εποχή, διάστημα που δεν είναι μακριά εξαιτίας της χείριστης λειτουργίας της υπηρεσίας περιβάλλοντος αλλά και  η πρόταση για την διαχείριση των αδρανών, για δημοτική ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά μας δόθηκε μια λογιστική αποτύπωση οικονομικών στοιχείων που ήδη έχουν συμπεριληφθεί  στο σχέδιο του προϋπολογισμού και που  σε 1,5 ώρα  αργότερα  στο επόμενο συμβούλιο της ίδιας ημέρας κληθήκαμε να  ψηφίσουμε.

Κληθήκαμε εν τέλει να ψηφίσουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που αποδεικνύει την αδυναμία του Δήμου Μυκόνου όχι μόνο να το εκπονήσει με όραμα και συναίνεση αλλά κυρίως να το υλοποιήσει στο σύνολό του προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.

Παρατηρήσεις σχετικά με το σχέδιο Π/Υ

Έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή μας στον τρόπο που διοικεί τον Δήμο ο κ. Κουκάς.

Οι πιο βασικές παρατηρήσεις για το σχέδιο του π/υ

  • Η διαχείριση των απορριμμάτων με την ανάθεση σε ιδιώτη τόσο της αποκομιδής και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ αλλά και η απουσία εκπόνησης συνολικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων ( αδρανή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) είναι κάποιοι από τους λόγους που δεν συντασσόμαστε με την διοίκηση του Δήμου. Τελικά πληρώνουμε μια περιουσία για να μην έχουμε την καθαριότητα που μας αρμόζει ενώ το περιβάλλον παραμένει ο μεγάλος ασθενής.
  • Η ανάθεση της φύλαξης των κτιρίων της Χώρας και της  πλατείας της Άνω Μεράς  σε εταιρεία security μας βρίσκει αντίθετους. Θεωρούμε ότι είναι κυρίως αναποτελεσματικό -αφού υπάλληλοι της εταιρίας δεν έχουν το δικαίωμα της επιβολής προστίμων για την τήρηση της νομιμότητας ούτε της σύλληψης παραβατών- αλλά και ακριβό μέτρο (245.000 ευρώ).
    Στην Άνω Μερά σπάνια εμφανίζεται φύλακας και στην Χώρα το παραεμπόριο στους δρόμους παραμένει έντονο ενώ η φύλαξη των εισόδων για την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Κυρίως αποδείχθηκε μέτρο που δεν βοήθησε στην πάταξη των φαινομένων βίας και παραβατικής συμπεριφοράς!

Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία. Σε αυτό πρέπει να εστιάσει ο κ. Δήμαρχος και όχι να κάνει μηνύσεις στους υπουργούς!

  • Βολική επιλογή του κ. Δημάρχου παραμένει η λειτουργία του Δήμου με την υπηρεσία συμβούλων – εξωτερικών συνεργατών. Στο ποσό των 634.000 ευρώ ανέρχεται το σύνολο του ποσού για την υπηρεσία συμβούλων σε διάφορους κωδικούς στον π/υ του 2019 όταν στις τακτικές αμοιβές των υπαλλήλων του Δήμου για το 2019 αναλογεί το ποσό των 505.000 ευρώ!
  • Εμφανής για άλλη μια φορά η υλοποίηση μελέτης της τουριστικής προβολήςτου νησιού αποτέλεσμα και της παντελούς απουσίας της Τουριστικής Επιτροπής η οποία έχει ξεχάσει να συνεδριάσει για μήνες!

Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του π/υ είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την διοίκηση του Δήμου.

Τα έργα και οι ημέρες του κ. Κουκά δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Ο στρεβλός και ανορθόδοξος τρόπος λειτουργίας του Δήμου και η λήψη αποφάσεων εκτός του ΔΣ, η απαξίωση των επιτροπών και η χειραγώγησή τους από τον κ. Δήμαρχο, η διάλυση υπηρεσιών όπως αυτή της Πολεοδομίας και της ΔΕΥΑΜ, η συμπεριφορά του προέδρου του ΔΣ κατά τις συνεδριάσεις, η άνιση αντιμετώπιση πολιτών αλλά και των υπαλλήλων του Δήμου, η κάλυψη όλων των σκανδάλων των προηγούμενων διοικήσεων αλλά κυρίως η έλλειψη της ουσίας και η υιοθέτηση της πολιτικής του «φαίνεσθαι» και των social media δεν μας επιτρέπουν την στήριξη των πολιτικών επιλογών της Δημοτικής Αρχής.

Για τους λόγους αυτούς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΚΕΠοΜ καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυκόνου και  για το 2019.

Για τη ΚΕΠΟΜ
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Άννα Καμμή, Απόστολος Νάζος

Σημείωση 1:
Σοβαρή είναι η  διάσπαση της παράταξης του κ. δημάρχου. Αποχώρησαν ήδη αρκετοί εκλεγμενοι συνεργάτες του καταγγέλοντας τον τρόπο που διοικείται ο δήμος από τον κ. Κουκά.

Σημείωση 2:
Ουσιαστικός αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ρόλος της ΚΕΠοΜ. Μετά την  παρέμβασή μας στην συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου σχετικά με την έλλειψη σοβαρής μελέτης για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Ανεμόμυλων, «εμφανίστηκε»  εκ των υστέρων τελικά το ποσό των 100.000 ευρώ σε σχετικό κωδικό στο τεχνικό πρόγραμμα.
Η απάντηση που πήραμε από τον κ. Δήμαρχο σε σχετική μας ερώτηση ήταν ότι «…μικροί είμαστε και μαθαίνουμε!»