Σύντομος απολογισμός για τη δημοτική αρχή της Μυκόνου στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

“Δουλεύουμε για ένα νησί 365 το χρόνο ζωντανό”

  • Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, 2019 - 06:16

Με απολογισμό πεπραγμένων συνοδεύτηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για το Δήμο Μυκόνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα, μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς, όπου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις, εκ μέρους του Δήμου, κατά το προηγούμενο έτος, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε έννοιες, όπως η ενότητα, η ισονομία και η δικαιοσύνη.

Βάλαμε το «νερό στ' αυλάκι» για πολλά”

Εισαγωγικά, ο κ. Κουκάς τόνισε, πως η ενότητα αποτελεί την κορωνίδα της ανάπτυξης στη Μύκονο, καθώς “ενωμένοι καταφέραμε να κάνουμε τη Μύκονό μας έναν από τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς με εκατομμύρια επισκέπτες. Όλοι μαζί τα καταφέραμε και όλοι μαζί θα πάμε το νησί μας ακόμα πιο ψηλά, διαφυλάττοντας παράλληλα τις αρχές, τα ιδανικά, τις παραδόσεις και την κληρονομιά που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές”.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες, τόσο στη διοίκηση, όσο και στα οικονομικά, που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση, όπως και στα στερεότυπα, που ακολουθούν δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, ο κ. Κουκάς σημείωσε, πως “η Μύκονος κατάφερε να φιλοξενήσει και να κερδίσει την «καρδιά» της αφρόκρεμας του διεθνούς τουρισμού και να αποκτήσει ένα τεράστιο διεθνές brand name με ανυπολόγιστη αξία” και ως εκ τούτου, “ πρέπει να είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για αυτά που καταφέραμε, ακόμα πιο υπεύθυνοι και σοβαροί στη δουλειά μας, ακόμα πιο προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο μας. Διχαστικός λόγος και κίτρινος τύπος δεν έχουν θέση και πρέπει να απομονωθούν”.

Υποστηρίζοντας, πως για τη νυν δημοτική αρχή προτεραιότητα αποτελεί η ειλικρινής και σταθερή σχέση με τους πολίτες, με άξονα τη δουλειά και το έργο, ο κ. Κουκάς σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή τέθηκε ο στόχος της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στοχευμένων έργων υποδομής. “Η αλήθεια είναι ότι αυτή η προσπάθεια είχε να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες της κρατικής γραφειοκρατίας, αλλά και την αρνητική οικονομική συγκυρία των ημερών μας”, ωστόσο, “με πολύ κόπο και κυρίως το φιλότιμο και τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και τις συντονισμένες προσπάθειες των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από το πόστο του ο καθένας, «βάλαμε το νερό στ΄ αυλάκι» για πολλά πράγματα”.

Συμμάζεμα” στα οικονομικά και τόνωση της κοινωνικής συνοχής

Στον τομέα των οικονομικών, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξορθολογισμού σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο του Δήμου, αλλά και διατήρησης της ενότητας και της συνοχής της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν διαρραγεί, λόγω των οικονομικών σκανδάλων, που δυσφήμισαν το Δήμο.

“Σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι με το έργο και τη χρηστή διοίκηση που εφαρμόζουμε, έχουμε επαναφέρει κλίμα εμπιστοσύνης, ομοψυχίας και ενότητας μεταξύ Δημοτών και Δήμου Μυκόνου και ο Δήμος έχει ανακτήσει τη χαμένη του φερεγγυότητα στις υπηρεσίες της Σύρου και της Αθήνας, που στο άκουσμα του Δήμου Μυκόνου σχεδόν μας έκλειναν το τηλέφωνο”. Όπως υποστήριξε, τα ταμεία του Δήμου έχουν θετικό πρόσημο, ενώ προμηθευτές και υπάλληλοι πληρώνονται στην ώρα τους, με τη διαχείριση των χρημάτων να γίνεται “με απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό και υπευθυνότητα, πάντοτε υπέρ των δημοτών και των αναγκών τους”.

Αναφορικά με την κοινωνική συνοχή του Δήμου, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στην πρωτοπορία του Δήμου Μυκόνου, με τη θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους δημόσιους λειτουργούς, που υπηρετούν στο νησί, όπως επίσης και την παροχή στέγης και διατροφής, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.

“Γιατροί, νοσηλευτές, εκαβ, ένστολοι, εκπαιδευτικοί, βρήκαν την έμπρακτη συμπαράσταση της Δημοτική Αρχής, όλων των Μυκονιατών δηλαδή, καθώς τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται από χρήματα των Μυκονιατών που εμείς απλά διαχειριζόμαστε” υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων υποστελέχωσης, γραφειοκρατίας και υποχρηματοδότησης, επισημαίνοντας την παροχή στήριξης προς το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, την επικείμενη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου, την προμήθεια συστήματος αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες, τη λειτουργία τμήματος κοινωνικής πολιτικής, την εξυπηρέτηση από το Δήμο των συναλλασσόμενων με τον ΟΑΕΔ, τη διανομή τροφίμων σε απόρους, την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των υπερδιπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης σε Μυκονιάτες, που έχουν ανάγκη, την έκπτωση 30% στα δίδακτρα των παιδικών σταθμών για τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Έργα με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας

Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, ο Δήμαρχος έκανε μνεία στη δημιουργία του πρώτου κλειστού Γυμναστηρίου στη Μύκονο, την κατασκευή του νέου Γυμνασίου Άνω Μεράς, την ολοκλήρωση εργασιών το 2018 προϋπολογισμού σχεδόν 7 εκ. ευρώ την αναγκαία αναβάθμιση του νέου Λιμένα Μυκόνου, την επέκταση του μώλου των Δηλιανών, τις νέες μονάδες αφαλάτωσης, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ, τη νομιμοποίηση και αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, τη νομιμοποίηση παιδικών σταθμών, γηπέδων και του δημοτικού σφαγείου, τη σταδιακή επέκταση και εκσυγχρονισμό μέρους του αποχετευτικού δικτύου και την ολοκλήρωση και κατάθεση μελετών για το αποχετευτικό της Άνω Μεράς.

“Τις επόμενες εβδομάδες, μετά από μια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία και σύνθετες μελέτες που κράτησαν πάνω από 2,5 χρόνια, ξεκινά στο νησί μας ένα μεγάλο έργο συντήρησης και αποκατάστασης της οδοποιίας του δημοτικού οδικού δικτύου, κατόπιν σύμβασης που υπογράψαμε στις 6 Δεκέμβριου 2018, προϋπολογισμού δαπάνης 4.947.000 πλέον ΦΠΑ, εξ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους, αποτελώντας το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στις Κυκλάδες και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα των τελευταίων ετών που εκτελεί ένας Δήμος. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα βελτιώσει την καθημερινότητα του τόπου μας”, ανακοίνωσε.

Η Μύκονος γίνεται και πάλι παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού”

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Κουκάς σημείωσε τις προσπάθειες για επένδυση στην εδραίωση του διεθνούς brand της Μυκόνου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ, για σύναψη διεθνών συνεργασιών, όπως αυτή που υπεγράφη με την Quatar Airways, πρόσφατα.

Πρωταρχικός στόχος της δημοτικής αρχής παραμένει, σύμφωνα με το Δήμαρχο, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αναβάθμιση του επιπέδου των τουριστών, με στρατηγικές κινήσεις, τόσο σε θεματικούς τομείς τουρισμού, όσο και στον τομέα της κρουαζιέρας, για τόνωση των “νεκρών” τουριστικά μηνών.

Σε ό,τι αφορά το τρίπτυχο “Παιδεία - Πολιτισμός – Αθλητισμός”, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των πόρων για την αναβάθμιση των γηπέδων στα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και στη μέριμνα για ανασύνταξη και εξυγίανση του χρέους, που παρέλαβε η νυν διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να μη λείψει τίποτε από τις σχολικές αίθουσες, αλλά και να εμπλουτιστεί ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα μηχανήματα. Στον αθλητικό τομέα, πέραν της αναβάθμισης των υποδομών στο νησί και της προμήθειας εξοπλισμού, καθιερώθηκαν σημαντικές διοργανώσεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες.

Διευκρινίζοντας, πως “η Μύκονος και η Δήλος ανέκαθεν αποτελούσαν παγκόσμια κέντρα αναφοράς για τον πολιτισμό”, ο κ. Κουκάς, αναφορικά με τον πολιτισμό τόνισε τη βούληση της δημοτικής αρχής για ανάκτηση αυτού του σημαντικού ρόλου στον τόπο, με την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών, διεθνείς εκθέσεις, κορυφαίες εκδηλώσεις, συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δήλου κλπ. Παράλληλα, επεσήμανε και τις προσπάθειες αναβάθμισης των υποδομών στα Μουσεία της Δήλου και της Μυκόνου, αλλά και την αναβάθμιση του Μυκονιάτικου Καρναβαλιού. “Δουλεύουμε καθημερινά για ένα νησί 365 το χρόνο ζωντανό μέσα από εκδηλώσεις, παραστάσεις, σεμινάρια και τα εργαστήρια της ΚΔΕΠΠΑΜ και τη Μουσική μας Σχολή στο Γρυπάρειο. Η Μύκονος γίνεται και πάλι παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού”, τόνισε.

Απρόσκοπτη εύρυθμη λειτουργία έως την αλλαγή “σκυτάλης”

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Μυκόνου έκανε λόγο για τις επικείμενες εκλογές και στο προεκλογικό κλίμα, που σταδιακά διαμορφώνεται, διαβεβαιώνοντας, πως “ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους ίδιους ρυθμούς, την ίδια προσήλωση και την ίδια αποτελεσματικότητα, όλους αυτούς τους μήνες μέχρι τον Σεπτέμβρη, που το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές θα αναλάβει”, βάζοντας στην άκρη “χρώματα, κόμματα, ιδεολογίες και προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, αντιγνωμίες, διχαστικές νοοτροπίες, πάνω από πρόσωπα, καταστάσεις και συμφέροντα”, προς όφελος της καλής λειτουργίας του Δήμου.

Τέλος, διαβεβαίωσε, πως “προσωπικά, καθώς και οι αξιόμαχοι συνεργάτες μου, μαζί με τους δημοτικούς υπαλλήλους, θα πράξουμε και τη νέα χρονιά όλα αυτά που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του νησιού και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και επισκεπτών με ισότητα και ισονομία, δικαιοσύνη, σωστό προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα. Αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο”.

Ετικέτες: