Ενημέρωση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Υπηρεσιακός προβληματισμός λόγω υποστελέχωσης

 

Ενημέρωση, σχετικά με την υποστελέχωση, το ΧΥΤΑ, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της Καθαριότητας στο Δήμο Πάρου, πραγματοποίησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενώπιον των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Πάρου, ο προϊστάμενος της νευραλγικής υπηρεσίας, κ. Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε ανοιχτά, σχετικά με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν τα τμήματα, τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθημερινά, κυρίως σε σχέση με τη μη ορθή διαχείριση, που γίνεται σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα, αναφορικά με τα απορρίμματα, ενώ πρότεινε την προώθηση και θέση σε προτεραιότητα του ζητήματος της επέκτασης του κυττάρου του ΧΥΤΑ από την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τον ήδη υπάρχοντα χώρο, με το δημοτικό συμβούλιο να συμφωνεί ομόφωνα με την πρόταση αυτή.

Υπολειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ενδεχομένως να μην είχαν γνώση επί του θέματος, πως “τώρα τελευταία στην Υπηρεσία Δόμησης έχουμε πάρα πολλά θέματα. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πάρου δε λειτουργεί, αν και θα μπορούσε, με το καινούριο σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών, θα μπορούσε να λειτουργήσει και να φέρει πολλά έσοδα στο Δήμο. Μάλιστα, δεσμεύτηκε να δώσει στοιχεία σε μελλοντική συνεδρίαση, σχετικά με τα έσοδα που προκύπτουν από τις οικοδομικές άδειες του Δήμου Πάρου, στην Υπηρεσία Πολεοδομίας της Νάξου, η οποία έχει και την αρμοδιότητα.

Όσον αφορά δε, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε, πως “έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε τόσες ενέργειες πολεοδομικού σχεδιασμού, όσον αφορά στις κυρώσεις, τις πράξεις αναλογισμού, τις τροποποιήσεις ρυμοτομικών και έπεται και το σχέδιο πόλης της Παροικιάς, το οποίο θα βγει από το Συμβούλιο Επικρατείας, τις οποίες κανένας άλλος Δήμος δεν κάνει. Εμείς προσπαθούμε ό,τι έχουμε να το διεκπεραιώνουμε.”

Η καθαριότητα κρέμεται σε ένα σχοινί”

Στη συνέχεια, περνώντας στο ζήτημα της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, ο προϊστάμενος τόνισε, πως δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, πέραν ενός διοικητικού, ο οποίος να υπηρετεί στο τμήμα Περιβάλλοντος. Όπως επεσήμανε, ο Δήμος Πάρου, μαζί με το Λιμενικό Ταμείο και το ΣΥΔΙΣΑΠΑ έχουν εγκεκριμένες πάνω από 10 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και εγκαταστάσεων και έχουν αναληφθεί ένα πλήθος δεσμεύσεων, ωστόσο η υπηρεσία μην έχοντας την απαραίτητη στελέχωση αδυνατεί να επιτηρεί την εφαρμογή τους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ προειδοποίησε πως μελλοντικά, το πρόβλημα αυτό που προκύπτει από την υποστελέχωση, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ενδεχόμενη επιβολή προστίμων.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου – Αντιπάρου (ΣΥΔΙΣΑΠΑ), σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, δεν έχει κανέναν υπάλληλο, ενώ ο ΧΥΤΑ λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια χωρίς υπεύθυνο λειτουργίας. “Για μένα η Καθαριότητα κρέμεται σε ένα σχοινί”, τόνισε.

Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε ο προϊστάμενος στην τοποθέτησή του, αφορά και στη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων.

“Πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων που έχουν αναλάβει την Καθαριότητα την υπονομεύουν. Και αυτό το λέω καθαρά και θα απαντήσω και στον Πρόεδρο της Νάουσας σύντομα για αυτό. Όσοι έχουμε πάει, όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στη Νάουσα και πέρσι το καλοκαίρι και φέτος, έχουμε κάνει υποδείξεις για το πώς θα πρέπει να βελτιωθεί η καθαριότητα. Καμία υπόδειξή μας δεν έχει υιοθετηθεί”, σημείωσε, κάνοντας λόγο για αποφάσεις με αυθαίρετο χαρακτήρα, από πλευράς τοπικών οργάνων, για μετακινήσεις κάδων από γειτονιές, συγκέντρωση κάδων σε συγκεκριμένα σημεία και δημιουργία “σκουπιδότοπων”. “Πρέπει η καθαριότητα στη Νάουσα και στα άλλα μέρη να μελετηθεί [...] Εμείς επανειλημμένα έχουμε πει ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι σκουπιδότοποι”, υποστήριξε.

Στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού”

Επανερχόμενος στο ζήτημα της υποστελέχωσης, ο κ. Ραγκούσης, απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους υπογράμμισε, πως “όταν έγιναν οι προσλήψεις προσωπικού, αποφασίσατε να αλλάξετε τον Οργανισμό, να πάρετε εργάτες καθαριότητας, ενώ όλοι κόπτεστε και λέτε ότι δεν έχουμε γραπτή εισήγηση από την Υπηρεσία, όλοι ψηφίσατε να πάρουμε εργάτες, αλλά την εισήγηση τη δική μας δεν την είδατε”, εκφέροντας την άποψη, ότι “πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις, γιατί θα βρεθούμε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθουν οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Περιβάλλοντος. [...] Στις προσλήψεις που θα κάνει ο Δήμος θα πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Διότι η Καθαριότητα κάποια στιγμή θα φτάσει στο όριό της, για να μην πούμε ότι έχει φτάσει ήδη”.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο ίδιος διευκρίνισε, ότι “θα πρέπει να μπει ένας προϊστάμενος, ο οποίος να μπορεί να σχεδιάσει, να προτείνει καινοτομίες, να κάνει προμήθειες. Έχετε προτείνει υπόγειους κάδους. Ποιος θα το κάνει αυτό; Αφού δεν υπάρχει κανένας στη Δ/νση Περιβάλλοντος. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά όταν είμαι μόνος μου και θα είμαι μόνος μου για πολύ καιρό ακόμη;”.

Έτοιμος ο χώρος για το δεύτερο κύτταρο

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στο θέμα του κυττάρου του ΧΥΤΑ, του οποίου ο διαθέσιμος χώρος τελειώνει, προτείνοντας “να πάρετε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, που να λέει ότι η Τεχνική Υπηρεσία θα τελειώσει πρώτα με τον ΧΥΤΑ και μετά θα κάνει όλα τα άλλα”.

Τόνισε δε, ότι “εμείς με το έργο της Αλυκής έχουμε καταφέρει και έχουμε καθαρίσει όλα τα προϊόντα εκσκαφών που ήταν εκεί πέρα, άρα είναι έτοιμο για να γίνει το δεύτερο κύτταρο, αλλά θέλουμε μελέτη. Άποψή μου είναι, ότι πρέπει ο ΧΥΤΑ να γίνει προτεραιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας και να ολοκληρωθεί η μελέτη και το έργο”.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Ραγκούση, το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποδέχτηκε την ενημέρωση που έγινε από τον Προίστάμενο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου και έθεσε ως προτεραιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάρου τη λειτουργία και επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Ούτως ή άλλως η προτεραιότητα στο θέμα του ΧΥΤΑ

Σχετικά με την ενημέρωση του κ. Ραγκούση, κληθείς να σχολιάσει, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος επεσήμανε, πως “έχουμε προχωρήσει σε μελέτες σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ. Ο Δ/ντής της Υπηρεσίας Πολεοδομικού Σχεδιασμού ζήτησε, από όλα τα προγράμματα που έχουμε και “τρέχουν” αυτή τη στιγμή, να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα του ΧΥΤΑ, να μην περιμένουμε να το πιάσουμε από τα τελευταία”, ενώ τόνισε, πως ήδη η Δημοτική Αρχή είχε αυτή την πρόθεση, αφού “το πρόβλημα από μόνο του θέτει το ΧΥΤΑ ως προτεραιότητα”.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, ο υπάλληλος του Δήμου Πάρου, προκειμένου να είναι ξεκάθαρος, ως προς το υπηρεσιακό κομμάτι που έχει στην ευθύνη του, όφειλε να πραγματοποιήσει αυτή την ενημέρωση προς το Σώμα του δημοτικού συμβουλίου, “και πολύ καλά έκανε. Ήταν μέρος του εποικοδομητικού διαλόγου. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος βοηθάει πάρα πολύ, είναι ένας ιδιαίτερα ενεργός άνθρωπος μέσα στο Δήμο. Βοηθάει πολύ, αλλά ήθελε, ως προϊστάμενος να βγάλει τις ανησυχίες αυτές από πάνω του”.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της υποστελέχωσης που έθιξε ο κ. Ραγκούσης, ο Δήμαρχος εξήγησε, πως “όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Πάρου είναι υποστελεχωμένες. Έχουμε ζητήσει, τόσο μέσω των συλλογικών μας οργάνων, όσο και με μεμονωμένα αιτήματα προσωπικό. Όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και η Οικονομική Υπηρεσία και η Τεχνική Υπηρεσία και η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και όλες, μαζί και η Καθαριότητα”, αφού όπως σημείωσε “έπρεπε να έχουμε ακόμη 15 άτομα, τα οποία δεν τα έχουμε”. Παράλληλα, ανέφερε, ότι “στη Δημοτική Αστυνομία έχουμε έναν Δημοτικό Αστυνομικό, ενώ έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 10”.

“Η υποστελέχωση είναι τρομερή. Από την εφαρμογή του μέτρου των μνημονίων, που “πάγωσαν” τις προσλήψεις στους Δήμους, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Με την κινητικότητα έρχονται κάποιοι άνθρωποι, αλλά είναι πολύ λίγοι. Από 15 έρχονται οι τρεις. Θέλουμε να κάνουμε αστυνόμευση το καλοκαίρι και δεν μπορούμε”, σημειώνει ο κ. Κωβαίος. Όσον αφορά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διευκρινίζει, πως “το ισχύον πλαίσιο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εποχικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα και στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες. Μας δίνουν και μέσω του ΟΑΕΔ κάποιους εργαζόμενους με οκτάμηνες συμβάσεις. Τα παιδιά αυτά από τη στιγμή που έρχονται και μέχρι να μάθουν, τελειώνει η σύμβαση και φεύγουν”.

Ετικέτες: