Αναβλήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αποφάσισε τη μη συμμετοχή της λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης σε σημαντικά θέματα

Αντίδραση με φόντο την ελλιπή ενημέρωση

Καθυστερημένα η πρόσκληση της συνεδρίασης και τα περισσότερα θέματα χωρίς εισηγήσεις, σύμφωνα με τη μειοψηφία

Εις ένδειξη διαμαρτυρίας, για την ελλιπή ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, απουσίασε σύσσωμη η μειοψηφία του Δήμου Άνδρου, από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.

Με την απουσία τους από την διαδικασία, διαμαρτύρονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, διαπιστώνεται επανειλημμένως πρόβλημα, αφενός σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των συμβούλων σχετικά με την ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής καθώς και τη θεματολογία των συνεδριάσεων και αφετέρου, σε σχέση με τις εισηγήσεις των θεμάτων, πολλές από τις οποίες δεν αποστέλλονται στους συμβούλους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενημερωθούν και να μελετήσουν τα θέματα προς συζήτηση.

Εκπεφρασμένη η στάση τους να μη συμμετέχουν σε συνεδριάσεις”

Η δημοτική αρχή της Άνδρου, μετά την ακύρωση, λόγω μη συμπλήρωσης απαρτίας, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν αρκούν, ώστε να διεξαχθεί η συνεδρίαση, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά υποστηρίζει πως αρκετά ζητήματα, ζωτικής σημασίας για το νησί, καθυστερούν, λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης.

Στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής σημειώνονται τα εξής:

«Σύσσωμη -πλην του κ. Μανώλη Βάμβουκα- απουσίαζε η αντιπολίτευση στο προγραμματισμένο για την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου και ώρα 20:15, Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Άνδρου και μόλις 9 δημοτικοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, καθώς για την απαρτία πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 11 δημοτικοί σύμβουλοι.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν παρευρίσκονται σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Άνδρου, αποδεικνύοντας ότι είναι εκπεφρασμένη η στάση τους να μη συμμετέχουν σε συνεδριάσεις, εφόσον η πλειοψηφούσα παράταξη δε δημιουργεί από μόνη της απαρτία.

Υπογραμμίζεται ότι στην -προγραμματισμένη για χθες- συνεδρίαση υπήρχαν 41 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση και ψήφιση βρίσκονται καίρια και σημαντικά ζητήματα για τη λειτουργία του Δήμου, την προώθηση και δρομολόγηση έργων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από τα θέματα:

1. Έγκριση υποβολής αιτήματος πρότασης ένταξης της πράξης «Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Άνδρου» και αποδοχή της συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Φιλόδημος ΙΙ».

2. Έγκριση υποβολής αιτήματος πρότασης «Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Γαύριο Άνδρου» και αποδοχής συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» για οριστική ένταξη, ως μεταφερόμενο έργο μετά την πρόσκληση V του Άξονα Προτεραιότητας «Ανέγερση ή/και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων», με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠ.ΕΣ.

3. Έγκριση διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών.

4. Έγκριση μελέτης και ένταξη πράξης «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας Δήμου Άνδρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

5. Αποδοχή χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

6. Αποδοχή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.

7. Αποδοχή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για «πρόταση αναβάθμισης προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία σε παραλίες».

Παράλληλα, στη λίστα των προς συζήτηση θεμάτων βρίσκονται:

8. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης «Κατασκευή Νέου Γηπέδου 5Χ5 Δήμου Άνδρου» και η αποδοχή χρηματοδότησής του.

9. Καταβολή υπόλοιπου ποσού για τη χρηματοδότηση των μελετών: α) «Ανέγερση κτιρίου παιδικού σταθμού Χώρας Άνδρου» και β) «Εκσυγχρονισμός και επέκταση δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου», από ιδίους πόρους.

10. Τροποποίηση ΟΕΥ για ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και σύσταση θέσεων.

11. Σύσταση πάγιας προκαταβολής και ορισμός διαχειριστικού υπολόγου με τον αναπληρωτή του.

12. Ορισμός υπεύθυνου δέσμευσης λογαριασμού και ορισμός διαχειριστικού υπολόγου και η κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές Δ’ δόση 2018.»

Ευθύνη στο Δήμαρχο για την ελλιπή ενημέρωση επιρρίπτει η μειοψηφία

Η εφημερίδα ήρθε σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Φρατζέσκο Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για συστηματική έλλειψη σωστής ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων, με ευθύνη του ίδιου του Δημάρχου.

“Ενώ ο νόμος ορίζει, ότι η πρόσκληση, οφείλει να εκδίδεται τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν τη συνεδρίαση, την πρόσκληση για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εγώ προσωπικά ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, την έλαβα με email τη Δευτέρα το μεσημέρι. Από τα 41 θέματα, εισηγήσεις έλαβα μόνο για τα 14 και μάλιστα έλειπαν εισηγήσεις για σοβαρά θέματα, όπως αυτά της Αναπτυξιακής. Άρα, λοιπόν, πώς να συμμετέχουμε σε ένα συμβούλιο όταν ο Δήμαρχος αρνείται να δίνει τις εισηγήσεις στην ώρα τους και την πρόσκληση;”, υπογραμμίζει ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος συνεχίζει επισημαίνοντας, πως “το ίδιο μας κάνει και ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, όταν μία ώρα πριν τη συνεδρίαση μας στέλνει τις εισηγήσεις. Πώς θα προλάβουμε και με τι μέσα, να μελετήσουμε θέματα οικονομικής φύσεως;”.

Όπως υποστηρίζει “τα έργα που λέει ότι “σαμποτάρουμε”, εκείνος ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι τα είχε δρομολογήσει. Τώρα γιατί κόπτεται;”.

“Αυτή είναι η πρακτική του κ. Σουσούδη, να μη μας δίνει την πρόσκληση στην ώρα της και να μη μας δίνει τις εισηγήσεις, τις οποίες καθυστερεί μέχρι τελευταία στιγμή, κυρίως για τα οικονομικά θέματα. Είναι απαράδεκτο αυτό”, υποστηρίζει, σημειώνοντας επίσης, ότι σχετικές κινήσεις έχουν γίνει και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ερωτώμενος, αν ευθύνεται η προεδρεία του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει, πως “ο πρόεδρος του Δ.Σ., ο κ. Μπάλλας, βρίσκεται τις περισσότερες ημέρες στη Σύρο, εφόσον είναι νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όταν έρχεται στην Άνδρο για τα συμβούλια ο άνθρωπος, βρίσκει όλο αυτό το χάος. Κι εκείνος από την πλευρά του έχει προσπαθήσει να συνεννοηθεί για αυτό το ζήτημα με το Δήμαρχο”.

Όσον αφορά δε στην κατηγορία, από πλευράς της πλειοψηφίας, πως αποτελεί εκπεφρασμένη στάση της αντιπολίτευσης η μη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε, πως έχει διεξαχθεί συνεδρίαση αποκλειστικά και μόνο με παρουσία της αντιπολίτευσης, με απόντα όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της δημοτικής αρχής, τον πρόεδρο και τον ίδιο το Δήμαρχο, δεσμευόμενος να παρέχει στοιχεία για τη συγκεκριμένη τακτική συνεδρίαση.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε, πως η μείζων μειοψηφία πολλάκις έχει δείξει βούληση για στήριξη της πλειοψηφίας σε σημαντικά θέματα, “βάζοντας πλάτη”, ακόμη κι όταν η δημοτική αρχή δεν συμπληρώνει πλειοψηφία, βοηθώντας να ληφθούν αποφάσεις σημαντικές για την Άνδρο, αναφέροντας ενδεικτικά τη χρηματοδότηση για την ανακύκλωση.

“Εμείς είμαστε της άποψης, ότι οφείλουμε να βοηθούμε το νησί. Δεν έχει σημασία αν είμαστε αντιπολίτευση ή πλειοψηφία. Δυστυχώς όμως, όταν μας αγνοεί ο Δήμαρχος, δεν μας δίνει τις εισηγήσεις στην ώρα τους προκειμένου να τις μελετήσουμε, όταν αρνείται να μας δώσει στοιχεία από τον προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να στηρίξουμε”, επισημαίνει κλείνοντας ο κ. Αθανασίου.

 

Ετικέτες: