Ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του αεροδρομίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου

“Ξεχείλισε το ποτήρι”

Ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στα προβλήματα υποστελέχωσης του αεροδρομίου του νησιού, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες έως σήμερα έχει προβεί ο Δήμος, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια κρατικά όργανα, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μήλου.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου για το 2019, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ενημέρωσε το Σώμα, σχετικά με τα προβλήματα του αεροδρομίου, με αφορμή το συμβάν των τελευταίων ημερών του 2018, όταν πτήσεις Αθήνα-Μήλος και Μήλος-Αθήνα ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή, καθώς ο μοναδικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, που διαθέτει το αεροδρόμιο, δήλωσε ασθένεια, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν είτε να υποστούν την πολύωρη μετακίνηση με πλοίο, είτε να ακυρώσουν το ταξίδι τους.

Χρόνιο πρόβλημα ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό

Σύμφωνα με το Δήμαρχο “το θέμα με τον ελεγκτή ξεχείλισε το ποτήρι”. Ο κ. Δαμουλάκης έκανε λόγο για φαινόμενο που δεν είναι ασυνήθιστο για το νησί, δεδομένου, πως μόνο με έναν ελεγκτή, οι περιπτώσεις, όταν ο ίδιος δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, για λόγους υγείας, είναι αναμενόμενες, και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, ο Δήμαρχος ανέφερε, πως στη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει ετοιμότητα, σχετικά με το φαινόμενο αυτό. “Δεν πιστεύαμε, ότι θα γίνει αυτό και μέσα στο χειμώνα”, σχολίασε.

“Έχω κάνει παρέμβαση στον [σ.σ. Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας] κ. Λιτζεράκο, έχουμε στείλει επιστολές επί επιστολών”, τόνισε ο κ. Δαμουλάκης, ενώ σημείωσε, ότι ο κ. Λιτζεράκος είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, πως μόλις δοθεί η δυνατότητα, θα υπάρξει μέριμνα για το αεροδρόμιο της Μήλου.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε, πως η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα για το νησί, καθώς “το αεροδρόμιο λειτουργεί στο minimum και φέρνει τα αποτελέσματα που φέρνει. Έχουμε ένα αεροδρόμιο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επισκεπτών, ανάμεσα στα αεροδρόμια της Ελλάδας, και δουλεύει στο minimum. Φαντάσου να λειτουργούσε και λίγο καλύτερα”.

Ετήσια “υπενθύμιση” του προβλήματος

Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη έχει τεθεί και προς την Υπουργό Τουρισμού. “Της είχα πει, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για 12 μήνες τουρισμό στη Μήλο, εφόσον το αεροδρόμιό σας δεν έχει συγκεκριμένο υπάλληλο”.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος σημείωσε, πως κάθε χρόνο, ο Δήμος Μήλου μεριμνά να ενημερώσει τον διοικητή της ΥΠΑ, σχετικά με το χρονίζον αυτό πρόβλημα. Όπως είπε, “στέλνουμε κάθε χρόνο, στον κ. Λιντζεράκο τον Απρίλιο επιστολή, με την οποία του λέμε για το συγκεκριμένο θέμα”, αναγιγνώσκοντας την τελευταία επιστολή στις 27/04/2018 σχετικά με την ενίσχυση στελέχωσης υπηρεσιών αεροδρομίου Μήλου, όπου μάλιστα ο Δήμος τόνιζε, ότι “σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είναι αποσπασματικές οι ενέργειές σας, όπως μας έχετε συνηθίσει σε ανάλογες περιπτώσεις”.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να ληφθεί σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η οποία να κοινοποιηθεί στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται, όπου να τονίζεται, όπως είπε ο ίδιος, ότι “πλέον αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά και της γενικότερης ανάγκης του αεροδρομίου να εξυπηρετηθεί”.

Τέλος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα, σχετικά με την ομαδική αγωγή κατά της ΥΠΑ για την ακύρωση των πτήσεων τους την 21η Δεκεμβρίου, καθώς “η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει αφήσει το αεροδρόμιο της Μήλου υποστελεχωμένο και λόγω αυτής της κατάστασης την 21η Δεκεμβρίου ακυρώθηκαν οι πτήσεις μας λόγω ασθένειας του ενός σχετικού υπαλλήλου”, όπως σημειώνεται στη σχετική δημόσια ενημέρωση. Όσοι υπογράφουν την αγωγή, αιτούνται αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία και τις πτήσεις που χάθηκαν από επιβάτες που δεν πρόλαβαν.

 

Ο κ. Δαμουλάκης ενημέρωσε επίσης, για το αίτημα από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σχετικά με την έλλειψη πετρελαίου, προκειμένου να λειτουργήσει το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα του αεροδρομίου, με κίνδυνο και πάλι να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Η ΥΠΑ απέστειλε αίτημα στις 9 Ιανουαρίου 2019 προς το Δήμο, προκειμένου να προμηθευτεί και να διαθέσει προς το πυροσβεστικό όχημα του αεροδρομίου 200 λίτρα πετρέλαιο, καθώς τα διαθέσιμα καύσιμα που υπήρχαν θα διαρκούσαν μόνο για ακόμη μία ημέρα.

Με μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου ενέκρινε σχετική δαπάνη, ενώ με ευθύνη του Δήμου το πετρέλαιο μεταφέρθηκε μέσα στο χώρο του αεροδρομίου.

Πρώτα επέκταση, μετά αξιοποίηση(;)

Τέλος, συζητήθηκε και η πορεία της διαδικασίας, σχετικά με την επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης του αεροδρομίου Μήλου. Ο Δήμαρχος ανέφερε, πως από τις 5 Οκτωβρίου 2018, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την τροποποίηση του αεροδρομίου. “Έχουμε κάνει όλες τις μελέτες, όπως θυμάστε, τις έχουμε ολοκληρώσει και τις έχουμε καταθέσει”, σημείωσε, ενώ ενημέρωσε πως ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το ζήτημα από την ΥΠΑ, σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την ωρίμανση του φακέλου, με την Υπηρεσία να απαντά, πως αναμένεται ενημέρωση από το Υπουργείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, “πριν μερικές μέρες κι ενώ όλο αυτό ήταν σε εξέλιξη, με τους περιβαλλοντικούς όρους που πήραμε, έρχεται το Υπουργείο και ανοίγει το δρόμο για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες”. Όπως είπε, επικοινώνησε ξανά με τα αρμόδια στελέχη, ζητώντας ενημέρωση, αναφορικά με τον τρόπο, που προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο της Μήλου, με τους ιθύνοντες να απαντούν, πως πρώτα θα υλοποιηθούν τα έργα επέκτασης και στη συνέχεια θα υπάρξει ενδεχομένως αξιοποίηση.

Ο Δήμαρχος κλείνοντας την ενημέρωσή του, πρότεινε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να περιλαμβάνεται και αίτημα για ενημέρωση, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου της επέκτασης του συγκεκριμένου αεροδρομίου, με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Σοφία Βαμβακάρη να συμπληρώνει, πως “αν η απάντηση που θα έρθει δεν είναι ικανοποιητική, να δούμε τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε ή ένδικα μέσα, προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι θα υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου της Μήλου”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μήλου αποφάσισε ομόφωνα, προκειμένου να κοινοποιηθεί το αίτημα του Δήμου για στελέχωση του αεροδρομίου, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και να ενημερωθεί, σχετικά με την πορεία του έργου της επέκτασης.

Ετικέτες: