Ενημέρωση του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, προς τα μέλη του Δ.Σ., σχετικά με την επαφή του με τον αν. Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τους δασικούς χάρτες

“Τέθηκε το θέμα στις βάσεις του”

Ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μυκόνου, σχετικά με τα όσα διευκρινίστηκαν, μέσα από την επαφή του κ. Κουκά, με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κατάρτιση των δασικών χαρτών στο νησί, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης ΠΕΔ και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και να λάβει απαντήσεις, αναφορικά με την πορεία κατάρτισης των δασικών χαρτών στη Μύκονο και συγκεκριμένα της Άνω Μεράς, είχε ο Δήμαρχος Μυκόνου, με αφορμή την κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και της ΠΝΑι, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην οποία παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Μόνη λύση η τροπποποίηση του νόμου

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουκάς, “εκεί τέθηκε το θέμα στις βάσεις του. Όπως ξέρετε, ο λόγος, για τον οποίο έχει προκύψει όλη αυτή η αναστάτωση, είναι γιατί με ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2016, ορίζονται τα φρύγανα, ως δασικά.

Προστέθηκε το 2016 μία ερμηνεία του νόμου, με την οποία, στην περίπτωση που υπάρχουν φρύγανα, ένα οικόπεδο «βαφτίζεται» ως δασικό. Έτσι, σε πάρα πολλά νησιά και όπου εφαρμόζονται οι δασικοί χάρτες, εκτός, δηλαδή, των κατοικημένων περιοχών, βγαίνουν πάρα πολλά οικόπεδα σε όλα τα νησιά μας ως δασικά”.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, “αυτό, στο οποίο δεσμεύτηκε ο αν. Υπουργός, ενώπιον όλων μας, είναι ότι θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου, κάτι το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να γίνει, ώστε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας”, προκειμένου “είτε να απαλειφθεί, είτε να τροποποιηθεί αυτός ο συγκεκριμένος όρος”.

“Ό,τι έχει σχέση με Μύκονο, στο κεντρικό κράτος αρέσει να το «σηκώνει»

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη Μύκονο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ότι “όπως γνωρίζετε – και επειδή ακούγονται διάφορα αυτές τις μέρες – σχετικά με τις ιδιοκτησίες του Δήμου Μυκόνου στα όρια της Άνω Μεράς, κανένα οικόπεδο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό”.

Ωστόσο, ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε στο Δήμαρχο, πως το Υπουργείο ποτέ δεν έλαβε τα απαραίτητα έγγραφα, αναφορικά με την αποτύπωση των ορίων του οικισμού της Άνω Μεράς, παρά το γεγονός, ότι, όπως επισημαίνει ο κ. Κουκάς, υπάρχει απόδειξη, πως απεστάλη από πλευράς του Δήμου η σχετική αλληλογραφία. “Ο Δήμος Μυκόνου είχε στείλει τα όρια των οικισμών, δεν ξέρω αν τα έστειλε με τον τρόπο που ήθελαν, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, μέσα στα όρια του οικισμού της Άνω Μεράς, κανένα οικόπεδο δεν έχει χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικό/δασικό”, σημείωσε κατά την ενημέρωση ο Δήμαρχος. “Αυτό που θεωρεί ο κ. Φάμελλος, ότι δεν έγινε, είναι ότι δεν στείλαμε τα όρια των οικισμών”, επανέλαβε, με άλλο δημοτικό σύμβουλο να συμπληρώνει, ότι ίσως, με αυτό τον τρόπο εννοήθηκε, πως ο Δήμος δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία, την οποία προβλέπει το Υπουργείο και το Δήμαρχο να τονίζει, πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος, που είχε στην ευθύνη του την αποστολή των σχετικών εγγράφων, επιμένει πως τα έστειλε.

Εντούτοις, όπως τόνισε ο κ. Κουκάς, “ζητούσαν τα όρια των οικισμών, ώστε να μη χαρακτηριστεί κάτι εντός οικισμού ως χορτολιβαδικό. Είτε εστάλησαν, είτε όχι – αν και ο υπάλληλος έχει έγγραφο, ότι τα έχει στείλει από 24 Ιουλίου – ακόμη και να μην τα έχει στείλει, εδώ στον οικισμό της Άνω Μεράς, δεν χαρακτηρίστηκε κανένα οικόπεδο εντός οικισμού χορτολιβαδικό, άρα έγιναν αποδεκτά, τα έλαβαν υπόψιν τα όρια του οικισμού”.
Παράλληλα σχολίασε χαριτολογώντας, πως “καταλαβαίνετε, ότι πάντα, οτιδήποτε έχει να κάνει με Μύκονο, στο κεντρικό κράτος αρέσει να το «σηκώνει» και ήταν ωραίο, πολιτικά, για τον κ. Φάμελλο, ο οποίος ήταν «στριμωγμένος» εκείνη τη στιγμή να πει για τη Μύκονο. Η ιστορία πάντως δείχνει αυτό που σας είπα, ότι αφενός τα όρια των οικισμών είχαν σταλεί και αφετέρου, ακόμη κι αν δεν τα έλαβαν, δεν υπήρξε καμία εμπλοκή, καθώς εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηριστεί κανένα ως χορτολιβαδικό”.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Μυκόνου, “το θέμα είναι ένα και μοναδικό και χρειάζεται – αυτό που έγινε ακριβώς – σύμπνοια και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων, ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ήτοι το Προεδρικό Διάταγμα του 2016, ως προς το τι χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδικό. Εκεί είναι το θέμα και πουθενά αλλού. Όταν απαλειφθεί η πρόβλεψη, ότι τα φρύγανα κάνουν μία έκταση χορτολιβαδική, τότε θα έχουμε λύσει το πρόβλημα και εμείς, αλλά και όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, που το αντιμετωπίζουν”.

Υπόθεση για “πάγωμα” της διαδικασίας σε ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου

Όσον αφορά στις ενέργειες του Δήμου Μυκόνου μέχρι στιγμής για το ζήτημα, ο κ. Κουκάς σημείωσε, πως “οι δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί, οι υπάλληλοί μας και ο προϊστάμενος, που βρίσκεται εδώ για να επιβεβαιώσει, ενημερώνουν διαρκώς για το τι πρέπει να κάνει ο κόσμος, ώστε να καταθέσει αντιρρήσεις και από κει και πέρα, περιμένουμε και την απάντηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να διοργανωθεί μία ημερίδα στην Άνω Μερά, για όσους δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη – αν και νομίζω ότι έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια και μέσα από τα ΜΜΕ – να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία των ενστάσεων”.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, “αν υπάρξει η νομοθετική πρωτοβουλία, που υποσχέθηκε ο αν. Υπουργός, φαντάζομαι, ότι θα «παγώσει» η διαδικασία των ενστάσεων, η οποία ακόμη «τρέχει»”. Παράλληλα, “εκκρεμεί και η συνάντηση στην Άνω Μερά, όπως είχε προτείνει ο κ. Βιγλάρης και βρισκόμαστε εν αναμονή του ΤΕΕ προκειμένου να έρθει κάποιος να ενημερώσει όπως πρέπει”.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι “η ίδια διαδικασία ακριβώς είχε γίνει και με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων, προ διετίας περίπου. Έγινε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, πάλι τότε κάναμε τις ενστάσεις, απλά τότε, ήταν λιγότερα τα οικόπεδα”.

Από την πλευρά ενός εκ των δημοτικών συμβούλων, τονίστηκε επίσης και το γεγονός, πως, δεδομένου, ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των όποιων ενστάσεων έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, δημιουργείται ανησυχία στους πολίτες, εφόσον δεν γνωρίζουν, αν ακόμη και αν προβούν στην υποβολή ενστάσεως, θα μπορέσουν να δικαιωθούν,

Ετικέτες: