2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου “HYDROYSA”

  • Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:24
Στη Νίκαια της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Horizon 2020” “HYDROUSA” στις 30 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου 2019 με τη συμμετοχή του Δήμου Τήνου. Στη συνάντηση που έγινε στο χώρο του Πανεπιστημιακού Μεσογειακού Κέντρου (CUM) οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν την πρόοδο του προγράμματος και θέσουν τους νέους στόχους τους.
 
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συνολικά συμμετέχουν 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το HYDROUSA αποσκοπεί στο κλείσιμο όλων των κύκλων του νερού σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους πόρους και προωθώντας την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης του νερού, των υλικών, της εξοικονόμησης ενέργειας, της επεξεργασίας λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού. Κύριος στόχος του HYDROUSA είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της ανάκτησης νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η διαχείριση των λυμάτων, του βρόχινου νερού, των υπόγειων υδάτων, του θαλάσσιου νερού και της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Προβλέπει την εφαρμογή δεκατριών καινοτομιών, με έξι διαφορετικά πιλοτικά συστήματα. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες που αφορούν το σχεδιασμό στα τρία ελληνικά νησιά εφαρμογής του προγράμματος (2 μονάδες στην Τήνο, 2 μονάδες στη Μύκονο και 2 μονάδες στη Λέσβο) με προοπτική να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.
 
 
Ειδικότερα για το Δήμο Τήνου προβλέπεται:
Η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος επεξεργασίας της άλμης από την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, το οποίο θα περιλαμβάνει: εξάτμιση της άλμης μέσα σε θερμοκήπιο, τη συμπύκνωση του εξατμισμένου νερού, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση των καλλιεργειών του θερμοκηπίου και την παραγωγή άλατος. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της άλμης, η οποία παράγεται κατά την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού και ο οποίος θα συγκριθεί με το σύστημα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του επιτυχημένου και βραβευμένου προγράμματος LIFE + SOLBRINE. Το θερμοκήπιο το οποίο θα αναπτυχθεί θα τροφοδοτείται με το γλυκό νερό το οποίο θα παράγεται από τη συγκεκριμένη μονάδα για την ανάπτυξη στοχευμένων και πρωτότυπων καλλιεργειών.
 
Στο τέλος του Μαρτίου αναμένεται η 2η τεχνική συνάντηση στην Τήνο για τον τελικό σχεδιασμό των κατασκευών και των χώρων εφαρμογής.
Ετικέτες: