Τον επανασχεδιασμό της εικαστικής εμφάνισης και την επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Δήμου Άνδρου, που λειτουργεί και ως τουριστικό portal, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση

  • Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:16

Την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου Άνδρου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, με την προσθήκη ειδικής κατηγορίας για την προώθηση των blog posts, αλλά και καλύτερη διαχείριση της κατηγορίας των τοπικών τουριστικών καταλυμάτων, τις πληροφορίες των οποίων διαθέτει στον επισκέπτη ο Δήμος.

Στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού εικαστικής εμφάνισης, επικαιροποίησης και ευπρεπισμού της ιστοσελίδας του Δήμου Άνδρου, θέμα το οποίο ήλθε προς συζήτηση, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 18 Φεβρουαρίου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα τουρισμού, κ. Ελένη Πολίτου, σημείωσε, πως ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε δημιουργία κατηγορίας “Blog”, όπου θα παρατίθενται όλες οι αναφορές στην Άνδρο, είτε από bloggers που έχουν στο παρελθόν επισκεφτεί ή θα επισκεφτούν το νησί, καθώς και οποιοδήποτε άλλο προωθητικό δημοσίευμα, καθώς επίσης και οπτικοακουστικό υλικό, με στόχο την αύξηση της δημοτικότητας και της ελκυστικότητας της ιστοσελίδας.

Ο επισκέπτης να μπαίνει αλλά και να μένει στην ιστοσελίδα”

Ερωτήσεις απηύθυνε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Άνδρου, κ. Γιάννης Καπάκης, οποίος ρώτησε, λέγοντας, πως “βλέπω μεταξύ των άλλων στο θέμα, πως στο κύριο μενού της ιστοσελίδας προτείνεται να προστεθεί κατηγορία “Blog”. Σε τι θα αφορά αυτό το blog;”, καθώς επίσης και σχετικά με την “πρόβλεψη για υποκατηγορία αυτού του blog, σχετικά με ξενοδοχεία, βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ. Δηλαδή, θα είναι μία κρατική, υποτίθεται, δημοτική ιστοσελίδα, η οποία θα κάνει ιδιωτική διαφήμιση; Ποιος θα φροντίζει να ενημερωθούν όλα αυτά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα διάφορα άλλα καταλύματα;”.

Απαντώντας, η κ. Πολίτου σημείωσε, πως η προσθήκη της κατηγορίας, γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του δημοτικού site. “Πρόκειται για μία βελτίωση της ιστοσελίδας, η οποία ναι μεν αφορά στην προβολή του νησιού, αλλά αφορά και σε ένα κομμάτι, το οποίο είναι καθαρά του Δήμου και των υπηρεσιών του. Αν προσέξατε, στην ιστοσελίδα το κύριο κομμάτι και η πρώτη εικόνα, αφορά στην προβολή του νησιού. Ένα τελευταίο κομμάτι είναι αφιερωμένο στο Δήμο, όπου ο επισκέπτης εισέρχεται και βλέπει όλες τις πληροφορίες για το Δήμο”, επεσήμανε στην απάντησή της.

Όπως εξήγησε παρακάτω, “θα κάνουμε μία τροποποίηση της όλης οπτικής μορφής της ιστοσελίδας, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους χρήστες. Στην κατηγορία “Blog” θα ανεβαίνουν τα κείμενα των bloggers που έχουν ήδη επισκεφτεί το νησί και έχουν γράψει, καθώς επίσης και από οποιοδήποτε άλλο blog, επιλεκτικά βρούμε να έχει κάνει προβολή του νησιού. Επίσης, θα ανεβαίνουν βίντεο, ώστε η ιστοσελίδα μας να γίνει πιο ελκυστική. Στόχος, είναι ο επισκέπτης της, όχι μόνο να μπαίνει στην ιστοσελίδα μας, αλλά και να περιηγείται για αρκετή ώρα σε αυτή, ενώ παράλληλα να γίνεται καλύτερη προώθηση της Άνδρου ως προορισμού”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για μία στρατηγική, την οποία έχουν υιοθετήσει αρκετές τουριστικές ιστοσελίδες φορέων της αυτοδιοίκησης, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσα από την ανάγνωση των εμπειριών άλλων ατόμων, που επισκέφτηκαν το νησί, να ενημερωθούν για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται, τη διαμονή, τα σημεία ενδιαφέροντος, τα “κρυφά μυστικά”, τις εκδηλώσεις, τη γαστρονομία, τους ανθρώπους, τις παραλίες, τις διαδρομές κ.ο.κ., μέσα από όμορφα δομημένα κείμενα, που συνοδεύονται συνήθως και από φωτογραφίες, με αποτέλεσμα αφενός να διατηρείται το ενδιαφέρον του αναγνώστη και αφετέρου να παραμένει για αρκετή ώρα, εξερευνώντας τις δημοσιεύσεις και το οπτικό υλικό, “χαρίζοντας” στην ιστοσελίδα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας και διάρκειας επίσκεψης.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις είναι ευκολότερο να διαμοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, “φτάνοντας” με αυτό τον τρόπο ευκολότερα τα κοινά-στόχους.

Διασαφήνιση και διασύνδεση με εγκεκριμένες επιχειρήσεις

Τέλος, σύμφωνα με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο, “σε ό,τι αφορά στη διαμονή, υπάρχει ήδη σχετική κατηγορία στο μενού της ιστοσελίδας του Δήμου και ήδη υπάρχει ανάλυση, σε ξενοδοχεία και δωμάτια. Είναι λίγο ασαφής ο όρος στον τίτλο”, ενώ η ίδια διευκρίνισε, πως “τα καταλύματα υπάρχουν ούτως ή άλλως μέσα. Δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη προβολή, ούτε τιμές υπάρχουν μέσα. Απλώς, από την ιστοσελίδα του Δήμου, ο επισκέπτης παραπέμπεται με link στην ιστοσελίδα του εκάστοτε καταλύματος”.

Κλείνοντας υπενθύμισε, πως “είχαμε κάνει σχετική ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις και τα περισσότερα καταλύματα έχουν καταχωριστεί μέσα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Οι καταχωρίσεις γίνονται χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση, γίνεται απλά η αναφορά στην επιχείρηση και το link για την ιστοσελίδα τους”, για να καταλήξει συνοψίζοντας, ότι “γίνεται μία ανακατανομή, δίνεται περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες, ενώ μπαίνουν και οι ενοικιαζόμενες βίλες, οι οποίες διαθέτουν σήμα του ΕΟΤ. Όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα που καταχωρίζονται στην ιστοσελίδα του Δήμου έχουν σήμα ΕΟΤ, δεν μπαίνουν, για παράδειγμα, καταλύματα τύπου AirBnB”.

Ετικέτες: