Ομόφωνα εγκρίθηκε η παραλαβή της μελέτης για την προμήθεια κινητών μονάδων επεξεργασίας βοθρολυμάτων, ώστε να δοθεί λύση σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου Μήλου

Λύση στο παρόν πρόβλημα αλλά και διαχρονικά

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, σχετικά με την έγκριση και παραλαβή της τελικής μελέτης, για την προμήθεια και εγκατάσταση κινητών μονάδων επεξεργασίας βοθρολυμάτων, η οποία αναμένεται να δώσει λύση στο σημαντικό πρόβλημα, που δημιουργείται από την ανυπαρξία λύσεων για τη διάθεση των λυμάτων, που μεταφέρουν τα βυτία.

Πρόσω ολοταχώς, για την προμήθεια των κινητών μονάδων βιολογικού καθαρισμού βαίνει ο Δήμος Μήλου, μετά και την έγκριση της τελικής μελέτης, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται, πως σημαντικότατο πρόβλημα είχε προκύψει, ήδη από το 2016, αναφορικά με τη διάθεση των βοθρολυμάτων, με καταγγελίες, που ήθελαν τα βυτία μεταφοράς των αποβλήτων, από επιχειρήσεις, αλλά και οικίες, να αδειάζουν το φορτίο τους, σε διάφορους υπαίθριους χώρους στο νησί, καθώς η δυναμικότητα του υφιστάμενου εν λειτουργία ΒΙΟΚΑ, δεν επέτρεπε την επεξεργασία τους.

Προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, η δημοτική αρχή είχε επιλέξει, προκειμένου να κάμψει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μίας διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για δημιουργία νέου ΒΙΟ.ΚΑ., να στραφεί στη λύση της προμήθειας κινητών μονάδων, η οποία, δεδομένου, ότι πρόκειται για προμήθεια και όχι έργο, δεν απαιτεί την έκδοση ΑΕΠΟ.

Μονόδρομος” οι κινητές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων

Στην ενημέρωσή του προς το σώμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού θέματος, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, σημείωσε, πως η διαδικασία της “μη γραφειοκρατίας” απεδείχθη “υπεργραφειοκρατική”, λέγοντας, ότι “έχουμε πάρει πολλές αποφάσεις, έχουμε κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, ώστε [σ.σ. οι κινητές μονάδες βιολογικού] να χρηματοδοτηθούν, αλλά τελικά σε όλα οφείλει να υπάρχει μία μελέτη. Τη μελέτη τότε την είχαμε αναθέσει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΕΤΑ Α.Ε., με τη λογική, ότι ως εταιρεία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να ξεπεράσει κάποια εμπόδιο”, καταλήγοντας, πως ο Επίτροπος, εξετάζοντας την απόφαση, έθεσε δικλείδα σχετικά με την εταιρεία, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και δικαίωσε το Δήμο, με αποτέλεσμα, για το λόγο αυτό, η υπόθεση να καθυστερήσει περίπου ενάμιση χρόνο.

“Καταθέσαμε πρόταση στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, ώστε να προμηθευτούμε τρεις τέτοιες μονάδες, προκειμένου να τοποθετήσουμε και μέσα στο ΒΙΟΚΑ και να εξυπηρετήσουμε τα διάφορα σημεία της Μήλου. Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης του Αδάμαντα, αυτό που λέμε του “μεγάλου βιολογικού”, θα μπορέσουν αυτές οι μονάδες, εφόσον βρίσκονται πάνω σε ρόδες, να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της Μήλου, στις οποίες είναι αδύνατον να λυθεί το θέμα”, επεσήμανε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι οι δαπάνες είναι τεράστιες.

Επανέλαβε δε, πως “ήταν υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας, σύμφωνα με το νόμο, όπου αναφέρεται, πως το Υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει, κατασκευάζει, υλοποιεί και στο τέλος δίνει στους Δήμους να τα λειτουργήσουν”, διευκρινίζοντας όμως, πως δεδομένου, ότι οι οικισμοί του Δήμου Μήλου, εμπίπτουν σε αυτούς κάτω των 2.000 κατοίκων, με συνέπεια να μην επωφελείται συνολικά από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση του 2017.

Όπως ανέφερε, τελικώς, “μας δίνεται η δυνατότητα με αυτά να στραφούμε προς διεκδίκηση χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Άλλωστε το ποσό, το οποίο αναφέρεται δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο, πρόκειται για 350.000 ευρώ για την κάθε κινητή μονάδα, συν ΦΠΑ”.

Χαρακτηρίζοντας “μονόδρομο”, για την εύρυθμη λειτουργία του νησιού, την παραλαβή της μελέτης, για τις κινητές μονάδες, τόνισε κλείνοντας, πως οι σχετικές κινήσεις οφείλουν να γίνουν άμεσα, καθώς, λόγω προεκλογικής περιόδου, υποβόσκει κίνδυνος αναβολής της προμήθειας, για χρονικό διάστημα αρκετών μηνών.

Επίσης, ευκαιρίας δοθείσης, ο Δήμαρχος ενημέρωσε και σε ό,τι αφορά στην πορεία του έργου της αποχέτευσης και του μεγάλου ΒΙΟΚΑ του Αδάμαντα, λέγοντας, πως απέστειλε επιστολή, προς τη Γενική Γραμματεία Υδάτων, “με την οποία τους λέω, ότι σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, με τον οποίο λέει η Ευρώπη, ότι βλέπουμε ως πληθυσμό αιχμής, τον πληθυσμό της καλοκαιρινής περιόδου, να μας βγάλει από τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, να μας αναβαθμίσει, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο για να προχωρήσει και να λυθεί το θέμα.

Υπαγορευμένος από τη νομοθεσία ο τρόπος διάθεσης των αποβλήτων

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μαρτάκης υποστήριξε, πως στη συγκεκριμένη μορφή της η προ-μελέτη δεν προβλέπει σαφή τοποθεσία όπου θα μεταφέρονται τα παράγωγα της επεξεργασίας των λυμάτων από τον ΒΙΟΚΑ του Αδάμαντα, ενώ εξέφρασε και ένα ερώτημα, σχετικά με το γεγονός, ότι η μελέτη αφορά στην εγκατάσταση μίας μονάδας και όχι τριών.

Απαντώντας, ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως “η νομοθεσία λέει ότι όταν ο Δήμος έχει την προμελέτη στα χέρια του – και την είχε πάρει μονομερώς – πάνω σε αυτή την προμελέτη, προχωρά η διαδικασία και βγαίνουν οι περιβαλλοντικοί όροι και επί των περιβαλλοντικών όρων βγαίνει η τελική μελέτη”, δηλαδή σύμφωνα με όσα υποδείξει η εγκεκριμένη ΑΕΠΟ. “Στο συγκεκριμένο έργο, δηλαδή για τον Αδάμαντα και όχι για τις κινητές μονάδες, αφορά σε ΒΙΟΚΑ καθίζησης, αυτός καθεαυτός, που θα γίνει με μελετοκατασκευή όπως προβλέπεται από το ν.4412/2016 και το άλλο έργο αφορά σε δίκτυα, που θα μαζεύουν τα λύματα και δίκτυα διάθεσης που θα πηγαίνουν εκεί που έχουμε αγοράσει συγκεκριμένο ακίνητο. Όσον αφορά στα νερά, τα οποία θα βιολογίζονται από τις κινητές μονάδες των 80 κυβικών [...] προϋπάρχει η απόφαση του τότε Νομάρχη, που συνεχίζει να ισχύει, που λέει πώς ακριβώς θα γίνεται η διάθεση. Ως εκ τούτου, οι προβληματισμοί οι οποίοι μπαίνουν, έχουν ήδη απαντηθεί, ενώ υπάρχουν έγγραφα στο Δήμο τα οποία βρίσκονται στη διάθεση οποιουδήποτε, προκειμένου να λύσουν το θέμα”, εξήγησε ο Δήμαρχος.

Ταυτόχρονα, στο ερώτημα του κ. Μαρτάκη, αναφορικά με τη διατύπωση του τίτλου της μελέτης, για την εγκατάσταση μίας κινητής μονάδας, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι “έγινε ο σχεδιασμός της μελέτης για μία μονάδα και στη συνέχεια, αν θέλουμε περισσότερες, σημειώνουμε επί ένα, επί δύο, επί τρία ή επί τέσσερα, όσες μονάδες επιθυμούμε να προμηθευτούμε”.

Διακριτικές... αιχμές για τις σχέσεις με τους βουλευτές

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ζούλιας, επεσήμανε, πως πρόκειται για ενέργεια, την οποία οφείλουν να υπερψηφίσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, τόνισε ωστόσο, πως προκειμένου τα ζητήματα του νησιού να προωθούνται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, προς τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ο Δήμος οφείλει να συνεργάζεται με τους τοπικούς βουλευτές, δεδομένου, ότι ένας εξ αυτών κατάγεται από το νησί της Μήλου, αποφεύγοντας με ξεκάθαρο τρόπο να επιρρίψει ευθύνες σε κάποια από τις δύο πλευρές, για έλλειψη πνεύματος συνεργασίας.

Από το Δήμαρχο διευκρινίστηκε, πως οι πόρτες του γραφείου του παραμένουν ανοιχτές για όλους, ενώ διασαφήνισε, πως ο Δήμος έχει άριστη συνεργασία με τους φορείς της κυβέρνησης, με τους οποίους συνεργάζεται, προκειμένου να προωθούνται έργα και δράσεις για τη Μήλο, προσθέτοντας, πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί και γόνιμοι, διαχωρίζοντας το κράτος από το οποιοδήποτε κόμμα.

Επίσης, ο κ. Ζούλιας υποστήριξε, πως με περίπου την ίδια δαπάνη, ο Δήμος θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού, με τον κ. Δαμουλάκη να απαντά, πως η διαδικασία για τη δημιουργία ΒΙΟΚΑ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, όπως και η αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος και μέχρι πρότινος μη αδειοδοτημένου ΒΙΟΚΑ, ενώ παράλληλα και οι δαπάνες θα ήταν μεγαλύτερες. Ο Δήμαρχος σημείωσε μάλιστα, πως η δαπάνη για τις κινητές μονάδες δεν θα προκύψει από ίδιους πόρους του Δήμου, αλλά από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν αποτελεί επιβάρυνση για τα ταμεία του Δήμου.

Ετικέτες: