Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού

Αλλαγές στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου

  • Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:44

Η οικονομική και κοινωνική σημασία του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου είναι προφανής αφού επηρεάζει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς και τελικά το εισόδημα των παραγωγών.

Για την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων δακοκτονίας που εκτελούνται από τις Περιφέρειες, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για την αντιμετώπιση της πρώτης γενιάς του δάκου. 

Οι βασικές εργασίες δακοκτονίας πραγματοποιούνται από εργολάβους που αναδεικνύονται μέσω διαγωνισμών. Όμως οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες με την εμπλοκή αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών σε συνδυασμό ότι η εκκίνηση των διαδικασιών αυτών γίνεται μετά τον Ιανουάριο κάθε έτους και μετά την δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού δακοκτονίας για όλη τη χώρα από τις αρμόδιες αρχές, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την μη έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών με άμεση επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας.

Για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην έγκαιρη έναρξη των εργασιών δακοκτονίας ψηφίστηκε ρύθμιση, στις 21/2/2019, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας για το 2019.

Αυτό γίνεται όμως για τελευταία φορά, αφού στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Επιπλέον, κατά την εφαρμογή του προγράμματος παρουσιάζονται προβλήματα στις προμήθειες των δακοκτόνων υλικών (εντομοκτόνα, ελκυστικές ουσίες), αφού όχι μόνο οι διαδικασίες προμηθειών δεν ολοκληρώνονται εγκαίρως αλλά παρατηρούνταν φαινόμενα διαφοροποίησης της τιμής των ίδιων υλικών δακοκτονίας από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Με την ψηφισμένη, από τις 21/2/2019, διάταξη η αρμοδιότητα της προμήθειας των υλικών δακοκτονίας περιέχεται στο ΥΠΑΑΤ. Προβλέπεται ότι το ΥΠΑΑΤ εισηγείται προς το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το ύψος των δαπανών προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνει μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ, από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Ετικέτες: