Αίτημα της Επιτροπής εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Σύρου για επέκταση και ένταξη στον κατώτατο μισθό

Κάλεσμα για συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας

  • Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:50

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα  σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συνέβαλλαν στο να προχωρήσει η  τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή και αποφασίστηκε η επέκταση της διάρκειας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Ακόμα έγινε ένταξη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στον κατώτερο μισθό και κατάργηση του υποκατώτατου.

Η επέκταση και η ένταξη στον κατώτερο μισθό  είναι μια πρώτη δικαίωση των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας!

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων  έρχονται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο σταδιακά και μεθοδικά μειώνεται και αντικαθίσταται  από   συμβασιούχους   και   εργαζόμενους μέσω   προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας και με μισθούς πείνας. Ενώ ουσιαστικά είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται  ως «ωφελούμενοι» για να καταπατούνται τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα  προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας.

Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα για να κερδίσουμε όλα τα αιτήματα μας!

Διεκδικούμε:

  • Παράταση   του   προγράμματος   κοινωφελούς   εργασίας   μέχρι   την   ολοκλήρωση   των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τη συνέχιση της καταβολής του για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
  • Μισθό ανάλογο με τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των  μόνιμων εργαζομένων ανά ειδικότητα . Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751€ το μήνα.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα της εργασίας.
  • Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό.
  • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.

ΌΛΟΙ στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης (αίθουσα συνεδριάσεων)τη Δευτέρα 25/02/2019 στις 18.30,  να καταθέσουμε  τα αιτήματα μας!!