Σύσταση επιτροπής, με στόχο την προώθηση της δημιουργίας Αθλητικού Κέντρου στο αγροκήπιο Νάουσας, σύμφωνα με την πρόταση των συλλόγων “Νηρέας” και “Ναϊάς”

Τροχοπέδη το “θολό” ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ομόφωνα εγκρίθηκε η δημιουργία επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την εξέταση των δυνατοτήτων, αναφορικά με τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου, εντός του χώρου του αγροκηπίου της Νάουσας, όπως προτάθηκε από το αθλητικό σωματείο “Νηρέας” και τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας, “Ναϊάς”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, συζητήθηκε η πρόταση των δύο συλλόγων, η οποία περιλαμβάνει ένα master plan, για τη δημιουργία ανοιχτών αθλητικών υποδομών, μεταξύ άλλων για στίβο, ποδόσφαιρο, κολυμβητήριο, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϋ.

Η πρόταση είχε παρουσιαστεί επισήμως από τους εκπροσώπους των δύο φορέων, σε εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2018, στην αίθουσα του Αθλητικού Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Νηρέας”, λαμβάνοντας άμεσα θετικότατα σχόλια, σχετικά με την κοινή πρωτοβουλία των δύο σωματείων.

Δημιουργία επιτροπής για προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου, τέθηκε υπόψιν του Σώματος, η γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας, η οποία πρότεινε προς το Δήμο Πάρου “τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στη Δημοτική έκταση που βρίσκεται στη θέση “Κάμπος” Νάουσας, σύμφωνα με την από το Νοέμβριο 2018 πρόταση των Συλλόγων ΑΜΕΣ “Νηρέας” και Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου “Ναϊάς” και τη σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της δημιουργίας του”.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου περιέλαβε και τη γνωμοδότηση εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, η οποία είχε επισημάνει, πως “σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος που συνοδεύεται από πρόταση προγραμματικού σχεδίου για αθλητικό κέντρο στο Αγροκήπιο Νάουσας και μετά από το σχετικό έλεγχο της πρότασης, διαπιστώσαμε, ότι δεν έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να είναι δυνατή η έγκριση του εν λόγω προγραμματικού σχεδίου”.

Προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, όσον αφορά στη διαδικασία, καθώς η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου αποτελεί βούληση όλης της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαλαματένιος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας, κ. Μπαρμπαρίγος, ο Πρόεδρος του ΑΜΕΣ “Νηρέας”, κ. Σιφναίος, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας “Ναϊάς”, κ. Κασαπίδης, ο προϊστάμενος της της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πάρου και έναν αρχιτέκτονα μηχανικό.

Το έργο της επιτροπής, σύμφωνα με την ομόφωνα θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι η διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η μελέτη για το πώς σταδιακά και τμηματικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θα υλοποιηθεί, καθώς και η εύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

Ιδανικός ο χώρος του αγροκηπίου

Υπενθυμίζεται, πως όπως επισημαίνεται στην κοινή πρόταση των δύο σωματείων, αποτελεί χρόνια δέσμευση των δημοτικών αρχών η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με πλήρη στίβο, στην περιοχή του αγροκηπίου της Νάουσας, η οποία, μάλιστα, προοριζόταν να ενταχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος... “Ελλάδα 2004”.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οι ανοιχτοί στο κοινό αθλητικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ και οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως το κλειστό γυμναστήριο της Μάρπησσας και τα γήπεδα ποδοσφαίρου, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για άθληση.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο χώρος του αγροκηπίου είναι ιδανικός, καθώς, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Πάρου, έχει εξασφαλισμένη χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει έτοιμη μελέτη για κατασκευή γηπέδου με στίβο, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί πολλούς γειτονικούς οικισμούς.

Το προγραμματικό σχέδιο των δύο σωματείων, περιλαμβάνει τη δημιουργία εισόδου, αναψυκτηρίου, παιδικής χαράς, υπαίθριου χώρου άθλησης, γηπέδου ποδοσφαίρου 65x100 μ., αποδυτηρίων και κερκίδων, πισίνας κολύμβησης 50x21 μ., κτηρίου και κερκίδων κολυμβητηρίου, τη διατήρηση του υπάρχοντος γηπέδου 8x8, δημιουργία γηπέδου καλαθοσφαίρισης, γηπέδου πετοσφαίρισης (βόλεϋ), γηπέδου αντισφαίρισης, δευτερεύουσας εισόδου, χώρου στάθμευσης και χώρου βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι εγκαταστάσεις, τα σωματεία επισημαίνουν πως θα πρέπει να αποκτηθούν και τμήματα γειτονικών οικοπέδων στα βόρεια του αγροκηπίου, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για το έργο ανέρχεται σε περίπου 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Υποχρέωση όλων η υποστήριξη, διεκδίκηση και υλοποίηση του έργου”

Τόσο ο Δήμος, όσο και η ΠΝΑ, μέσω του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Κώστα Μπιζά έχουν εκφράσει τη θετική τους διάθεση, σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγραμματικού σχεδίου των δύο σωματείων, εφόσον ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγροκηπίου.

Μάλιστα, ο κ. Μπιζάς μετά την εκδήλωση παρουσίασης του προγραμματικού σχεδίου από τους δύο συλλόγους, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια “στους ανθρώπους των δύο συλλόγων που κοπίασαν και εργάστηκαν για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και άρτια πρόταση”, δηλώνοντας, πως “υποχρέωση όλων μας - όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αρχών, συμπολιτών μας - είναι να υποστηρίξουμε, να διεκδικήσουμε και να συμβάλουμε για την υλοποίηση του παραπάνω έργου. Ενός έργου που έχουμε υποχρέωση απέναντι στην νεολαία του νησιού μας”.

Ετικέτες: