Παρουσίαση υποψηφίων και προγράμματος της υποψήφιας ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “Δύναμη Δημιουργίας”, με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Βρούτση

“Μαζί, για ένα Δήμο που ανήκει στους πολίτες”

Την παρουσίαση του ονόματος, του εμβλήματος, καθώς και των αρχών και σκοπών της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Δύναμη Δημιουργίας", πραγματοποίησαν ο επικεφαλής, κ. Βασίλης Βρούτσης και τα πρώτα μέλη της.

Ο κ. Βρούτσης, νυν δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας”, ανακοίνωσε τους πρώτους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και το πρόγραμμα του νέου ανεξάρτητου υποψήφιου συνδυασμού, για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενεργοποίησης του πολίτη, ανάπτυξης των συνεργασιών και αποδέσμευσης από τις παθογένειες, που χαρακτηρίζουν το παρόν τοπικό πολιτικό καθεστώς στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Καθιέρωση δικαιοσύνης και διαφάνειας

Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο κ. Βρούτσης τόνισε, πως η απόφαση για δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου συνδυασμού, πάντοτε με την υποστήριξη και χωρίς να ξεφεύγει, σε επίπεδο βασικών αρχών, από την παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας”, “επικροτήθηκε και ενδυναμώθηκε από πολύ κόσμο, από πολλά μέλη της κοινωνίας μας, οι οποίοι ήθελαν να ληφθεί αυτή η απόφαση, ήθελαν αυτό το ψηφοδέλτιο, ήθελαν μία τέτοια προσπάθεια, μία προσπάθεια διαφορετική”, ή, όπως τόνισε, “μία προσπάθεια, που στόχο είχε να αναδείξει την ανυπαρξία μίας δημοτικής αρχής, ανίκανης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και να ικανοποιήσει τις ανάγκες που δημιουργούνται, ολοένα αυξάνονται και που είναι στην ουσία έρμαιο ατομικών και κομματικών συμφερόντων και υπόδουλη σε συνεχή αναζήτηση ψήφου, με μικρά και μεγαλύτερα ρουσφέτια. Μία δημοτική αρχή που δεν είχε και δεν έχει σχέδιο, παίρνοντας αποφάσεις με προχειρότητα και με πορεία, που είχε προδιαγεγραμμένη την αποτυχία, η οποία συνακόλουθα έχει αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”.

Αφού αναφέρθηκε στην πολύτιμη και τιμητική στήριξη ατόμων, όχι μόνο από την κοινωνία, ή τη νυν δημοτική παράταξη στην οποία συμμετέχει, αλλά και από ανθρώπους άλλων δημοτικών παρατάξεων, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε, πως “απαράβατος κανόνας για εμάς είναι, ότι προϋπόθεση των στόχων που θέτουμε, αποτελεί η συλλογική δράση της κοινωνίας των πολιτών – δημοτών. Όσοι απαρτίζουμε και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, αυτό το μεγαλόπνοο εγχείρημα, μίας πραγματικά – και όχι κατ' όνομα – ανεξάρτητης και αδέσμευτης δημοτικής παράταξης, έχουμε μέσα από την κοινή διαδρομή μας και το διάλογο με την κοινωνία συνειδητοποιήσει, ότι οι δημότες ασφυκτιούν με το καθεστώς της διαπλοκής, ανικανότητας και κακοδιαχείρισης και αποφασίσαμε, ότι ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών του Δήμου μας, αλλά και την καλλιέργεια και αξιοποίηση των σπουδαίων προοπτικών ανάπτυξης των νησιών μας, είναι ο δρόμος της συνεννόησης, είναι ο δρόμος της συμπόρευσης και της συνεργασίας, ανεξάρτητα από το αν ενδεχομένως πολλοί από εμάς προέρχονται από διαφορετική ιδεολογική βάση”, ενώ σημείωσε, ότι το ανθρώπινο δυναμικό της νέας παράταξης αποτελεί εγγύηση “για μία νέα δημοτική αρχή, που θα καθιερώσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση του Δήμου”.

Βασικές αρχές

Όπως τόνισε, “θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε την πολιτική του “Δήμου των εργολάβων”, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Να προστατεύσουμε, να νομιμοποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις υφιστάμενες υποδομές, να μεριμνήσουμε για την άμεση εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και σύνταξη μελετών, με σκοπό την κατασκευή σύγχρονων και απαραίτητων νέων υποδομών. Να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και να θέσουμε κανόνες στην ανάπτυξη, με την υλοποίηση έργων και υποδομών για τις ανάγκες μας, στην κλίμακα και στα όρια της φέρουσας ικανότητας των νησιών μας. Να προστατεύσουμε, να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και την αλιεία. Να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους υδάτινους πόρους της Νάξου και των άλλων νησιών. Να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με την τυποποίηση, με την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό και να γίνει συνείδηση και πράξη, ότι ο τουρισμός δεν είναι βιώσιμος αν αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Να ελέγξουμε τις ενεργειακές πηγές, που η φύση παρέχει πλουσιοπάροχα στον τόπο μας. Να κατοχυρώσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και παιδείας για τους δημότες. Να υπερασπίσουμε και να αναδείξουμε την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας. Μαζί, κόντρα στις δυνάμεις, που ως τώρα καταστρέφουν, αντί να δημιουργούν, υποβαθμίζουν, αντί να αναδεικνύουν, διχάζουν, αντί να ενώνουν. Μαζί, για ένα Δήμο που ανήκει στους πολίτες, εργάζεται μαζί και για τους πολίτες, λογοδοτεί στους πολίτες και ενθαρρύνει την έμπρακτη συμμετοχή τους”.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε μάλιστα, πως η παράταξη θα επιδιώξει “την αποδοχή και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, που ανταποκρίνονται στις τοπικές δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Έναν οικονομικό σχεδιασμό, που συγκροτείται και συνδυάζεται με συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής, τη διαφύλαξη και ανάπτυξη των δημοσίων αγαθών, την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και τις αναγκαιότητες των νησιών μας. Βιώσιμη ανάπτυξη, που αποδέχεται ότι η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες είναι νησιά και επομένως, ο όποιος σχεδιασμός, οικονομικός ή άλλος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δυνατότητες του τόπου και των κατοίκων του. Την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ δημοτών και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος”.

Προσδοκούμε στην ενεργοποίηση του πολίτη, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν και πάλι η κοινωνία των πολιτών ανακαλύψει την πολιτική, ώστε να σκέφτεται, να αποφασίζει και να πράττει, σύμφωνα με τις ανάγκες τις δικές της και σύμφωνα με τις αναγκαιότητες της επικράτειας του Δήμου”, υποστήριξε, δεσμευόμενος, “να μην υποκύπτουμε σε κομματικές ή συντεχνιακές λογικές, σε οικονομικά συμφέροντα, σε πρακτικές και εξαρτήσεις ή πράξεις και παραλείψεις, που μας ξεστρατίζουν από τους σκοπούς μας” και δηλώνοντας αντίθετος σε κάθε μορφή αυταρχισμού, ολοκληρωτισμού και βίας. Συμπλήρωσε δε, πως “προαπαιτούμενα για την ευόδωση του στόχου μας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών και η επιλογή της συλλογικής δράσης”.

Σκαρί” ικανό να κρατήσει πορεία στη φουρτούνα

Αναφορικά με το έμβλημα της παράταξης, σημείωσε, “φανταστείτε ένα δήμο, ως ένα ιστιοφόρο σκάφος. Ένα τέτοιο σκάφος χρειάζεται άνεμο στα πανιά του, καλό καπετάνιο, καλό πλήρωμα, μα κυρίως χρειάζεται συγκεκριμένο προορισμό και σχέδιο πορείας. Αν δεν έχει προορισμό, θα πλέει χωρίς λόγο μισοπέλαγα, μέχρι να αδειάσουν τα αμπάρια από νερό και τρόφιμα. Αν δεν έχει σχέδιο πορείας, απλά θα πελαγοδρομεί και δεν θα φτάσει και δε θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του, παρά μόνο κατά τύχη. Αν δεν έχει άνεμο, θα παραμένει στα ανοιχτά ακίνητο, στάσιμο. Αν δεν έχει καλό καπετάνιο, που να εμπνέει, αλλά και να ακούει το πλήρωμα, αυτό θα εργάζεται χωρίς τον απαιτούμενο, σε ένα ιστιοφόρο, συντονισμό, θα απογοητευτεί, θα σκορπίσει και στο τέλος θα “φάει” ο ένας τον άλλο. Αν δεν έχει καλό πλήρωμα, ο καπετάνιος είναι ανίκανος. Είναι εκτεθειμένος και από μόνος του, έρμαιο των ορέξεων ενός πληρώματος, που είτε δεν έχει όρεξη για δουλειά, είτε δεν έχει κατάρτιση, είτε θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει ατομικά”.

Όπως συνέχισε, “τώρα, ας βάλουμε στη θέση του σκάφους το Δήμο. [...] Στη θέση του καπετάνιου το Δήμαρχο, στη θέση του πληρώματος τους υποψηφίους συμβούλους, τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και όσους έμπρακτα στηρίζουν και θα στηρίζουν την προσπάθεια. Στη θέση του προορισμού, ας βάλουμε τον στόχο, που θέλουμε να φτάσουμε το Δήμο, συντονισμένα. Στη θέση των προμηθειών, τους φυσικούς μας πόρους, το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, που αν ενεργώντας χωρίς σχέδιο, τα εξαντλούμε άσκοπα και τα υποβαθμίζουμε, η ζωή μας σε ετούτο τον τόπο έχει ημερομηνία λήξης. Στη θέση του σχεδίου πορείας, βάλτε το πολιτικό μας σχέδιο, το πρόγραμμά μας, το οποίο βέβαια, δεν πρέπει να φτάνει μονάχα ως την επόμενη τετραετία, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε με ορίζοντα δεκαετιών, βλέποντας μακριά. Τέλος, στη θέση του ανέμου, βάλτε την ενέργειά μας ως πολιτών, έτοιμων να συνεργαστούν και να αγωνιστούν για τα πιστεύω τους, για την καλυτέρευση της ζωής όλων μας. Βάλτε τη διάθεση της κοινωνίας ολόκληρης, που είναι έτοιμη και ώριμη πια να βάλει πλώρη για εκεί που πραγματικά της αξίζει. Ο άνεμος είναι η διάθεση προσφοράς. Είναι η ελπίδα. Είναι η δύναμη που χρειάζεται ο τόπος μας, για να δημιουργήσει και να πλεύσει μπροστά, ώστε να πάψει να είναι στάσιμος και να ανέχεται μία απλή – και μάλιστα κακή – διαχείριση”.

“Αυτό είμαστε όλοι εμείς εδώ και ακόμη περισσότεροι, που δε βρίσκονται σήμερα εδώ. Έχουμε τη δύναμη των πολιτών, είμαστε η Δύναμη Δημιουργίας. Όπως βλέπετε το σκάφος πλέει πάνω σε κύματα. Θέλουμε να κάνουμε ταξίδι στα ανοιχτά και στα ανοιχτά θα συναντήσουμε φουρτούνες. Θα υπάρξουν δυσκολίες. Κρίση, γραφειοκρατία, συμφέροντα. Αλλά να είστε βέβαιοι, ότι αν έχουμε όλα όσα είπαμε παραπάνω, θα φτάσουμε εκεί που στοχεύουμε”, τόνισε, για να καταλήξει, πως “ας το πάρουν όλοι χαμπάρι. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα νικήσουμε”.

Αφού ολοκλήρωσε την παρουσίαση των βασικών αρχών και στόχων της ανεξάρτητης παράταξης, για την πλειονότητα του χρόνου της εκδήλωσης, ο κ. Βρούτσης έδωσε το λόγο στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, όπως επίσης στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και στους πολίτες, που βρέθηκαν στην εκδήλωση, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήματα στα οποία και απάντησε.

Ολόκληρη τη μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση, μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο.