Ο Δήμος Κέας δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επισκέπτες του νησιού να καταθέτουν άμεσα αιτήματα και υποδείξεις προς τις δημοτικές υπηρεσίες μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα

“Επικοινωνούμε δυναμικά”

Αμεσότερη επικοινωνία με τους δημότες, επιχειρεί να οικοδομήσει ο Δήμος Κέας, καθώς πλέον συμμετέχει σε ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της οποίας οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματα ή τις υποδείξεις τους άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου, ο Δήμος συμμετέχει εδώ και μερικούς μήνες στην εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ “Novovlille”, η οποία επιτρέπει στους δημότες να καταθέτουν οποιαδήποτε παρατήρησή τους προς τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ παράλληλα και ο Δήμος, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αμεσότερα την άποψη των δημοτών, σχετικά με σημαντικά θέματα, εφόσον το επιθυμεί.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι συμβατή με όλους τους τύπους λογισμικού, Android και iOS και ήδη αρκετοί δημότες την έχουν εγκαταστήσει και έχουν επικοινωνήσει με το Δήμο Κέας.

Πλατφόρμα “ενεργοποίησης” πολιτών

Όπως σημειώνεται στην περιγραφή της εφαρμογής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοράς εφαρμογών Google Play, το novoville αποτελεί μια πλατφόρμα ενεργοποίησης πολιτών που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στους πολίτες και τους Δήμους που ζουν, με τους κατασκευαστές της να τονίζουν πως “το novoville φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει όλους μας ώστε να αλλάξουμε μαζί τις πόλεις μας”.

Με το novoville ο χρήστης έχει όλη την πόλη στο κινητό του. Μπορεί να δηλώσει με εύκολο και γρήγορο τρόπο προβλήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, να εκφράσει την άποψή του, καθώς και να συμμετέχει ενεργά σε επίπεδο αποφάσεων, απαντώντας σε σύντομες δημοσκοπήσεις για τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην οικεία πόλη του χρήστη ή σε κάποια άλλη που απλά επισκέπτεται, σημειώνεται, πως είναι πανεύκολη, με τη χρήση διαδραστικών χαρτών, που επιτρέπουν γρήγορη πλοήγηση σε όλα τα σημεία.

Όταν η πόλη είναι συμβατή με την εφαρμογή novoville τότε όλες οι αναφορές και αιτήσεις του χρήστη φτάνουν ζωντανά στο διαχειριστικό τους σύστημα. Αυτό βοηθά τις υπηρεσίες να γίνουν πιο αποδοτικές και άμεσα ανταποκρίσιμες στην διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τον πολίτη. Οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο από τα αιτήματα του χρήστη, φθάνει απευθείας στο κινητό του με ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις.

Μέσω της εφαρμογής ο δημότης μπορεί:

- Να δηλώσει με πέντε βήματα λακκούβες, προβληματική οδική σήμανση, δημόσιο φωτισμό που δεν λειτουργεί καθώς και δεκάδες άλλα προβλήματα που συναντά κανείς καθημερινά, αλλά και να ενημερώνεται για την πρόοδο επίλυσης τους.

- Να συνδράμει στη διαμόρφωση των αποφάσεων που επηρεάζουν την γειτονιά, απαντώντας σε σύντομες δημοσκοπήσεις.

- Να βρει άμεσα σημεία ενδιαφέροντος όπως φαρμακεία, βενζινάδικα, ΚΕΠ κλπ. και να πλοηγηθεί σε αυτά με ακρίβεια.

- Να επικοινωνεί απευθείας με τις δημοτικές υπηρεσίες.

- Να ενημερώνεται εύκολα για εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και σημαντικές ενημερώσεις για τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Εργαλείο άμεσης επικοινωνίας”

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Κέας, κ. Ευαγγέλου, τόνισε, πως “από την εποχή που το ενεργοποιήσαμε, πρέπει να πω, ότι έχουμε βεβαίως αιτήματα, τα οποία γίνονται μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα και που τα φροντίζουμε. Όμως θεωρήσαμε, πως σε εκείνη την περίοδο, λίγο πριν το χειμώνα, η χρήση της εφαρμογής ήταν κατά κάποιο τρόπο δοκιμαστική, τόσο για εμάς, το Δήμο, ως υπηρεσίες, όσο και για τους δημότες, ακόμη και για τους επισκέπτες, μιας επίσης και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν μέσω της υπηρεσίας”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, “από τώρα και στο εξής, το επικοινωνούμε λίγο πιο δυναμικά, στέλνοντας και επιστολές στους δημότες, με τις οποίες τους εξηγούμε τι ακριβώς είναι αυτό το σύστημα. Σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμη μία καμπάνια, στο επόμενο διάστημα, ενώ θα κρατήσουμε υψηλά την επικοινωνιακή καμπάνια, διότι θέλουμε να “βάλουμε στο παιχνίδι” και τους επισκέπτες του νησιού”, οι οποίοι, σύμφωνα με το Δήμαρχο “είναι παρατηρητικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις διαθέτουν και αρκετά καλή πληροφόρηση”.

Μάλιστα, πέραν των υποδείξεων, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η εφαρμογή, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για σημεία ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για το πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού, κατά τις ημέρες που επισκέπτονται, ή να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα τις πληροφορίες επικοινωνίας των υπηρεσιών του Δήμου Κέας.

Σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία, για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη εφαρμογή, ο κ. Ευαγγέλου υποστήριξε, πως “τα πράγματα ξεκινούν, μερικές φορές, από μία σύμπτωση. Εγώ προσωπικά είχα μία ενημέρωση, ότι υπάρχει μία ομάδα νέων ανθρώπων, που έχουν υλοποιήσει αυτή την εφαρμογή. Την ίδια περίοδο, έτυχε, να ψάχνουμε για κάτι παρόμοιο, το οποίο μας φαινόταν λίγο πιο περίπλοκο και πιο δαπανηρό, τόσο στην απόκτισή του, όσο και στη συντήρησή του. Τελικά, είδαμε, μέσω άλλων Δήμων, που είχαν προηγηθεί ημών, είχαν καλή εμπειρία από τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους που την έχουν κατασκευάσει και τη συντηρούν και προχωρήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας στην αξιοποίηση αυτής της εφαρμογής”.

Με τη χρήση του novoville, ο κ. Ευαγγέλου επισημαίνει, πως “θέλουμε να πιστεύουμε, ότι διαθέτουμε ένα εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας του πολίτη με τις δημοτικές υπηρεσίες, με υποδείξεις και αιτήματα, παρά το γεγονός, ότι αυτή η επικοινωνία γίνεται ηλεκτρονικά και αυτομάτως, με αυτό τον τρόπο, εξαιρείται ένα ποσοστό δημοτών, αφού υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Ωστόσο η κάθε υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται πιο άμεσα, αλλά και να ενημερώνει αμεσότερα τον αιτούντα πολίτη, για την πορεία του αιτήματός του”.

Σημείωσε δε, πως “οι παρατηρήσεις και τα αιτήματα, γίνονται καλοπροαίρετα και με την πρόθεση, να ειδοποιηθούν οι δημοτικές υπηρεσίες, με στόχο να καλυτερεύσει η απόδοση της δικής μας υπηρεσίας ή να λυθούν προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει. Μέσω των συμβατικών τρόπων επικοινωνίας δημότη και Δήμου, δεν υπάρχει τόση αμεσότητα σε ενημέρωση”.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Κέας δήλωσε υπέρμαχος της χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους Δήμους, υπογραμμίζοντας, πως με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσεται η παραγωγικότητα. “Πιστεύω ότι πρέπει εμείς να προχωράμε με τους ρυθμούς της τεχνολογίας, η οποία συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να γίνεται η δουλειά μας ακόμη καλύτερη”, σημείωσε, ενώ υποστήριξε, πως η όσο το δυνατόν ευρύτερη χρήση της εφαρμογής από τους δημότες της Κέας, θα φέρει θετικότατα αποτελέσματα.

Ετικέτες: