Κανένας λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενη ρύπανση, λόγω της προσάραξης του δεξαμενόπλοιου “Αγ. Γεώργιος” στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου

Συντονισμένες και προσεκτικές ενέργειες

  • Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2019 - 06:17

Καμία ανησυχία για ενδεχόμενη ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της Άνδρου δεν εμπνέει η προσάραξη του μικρού δεξαμενόπλοιου «Άγιος Γεώργιος», που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου, στη βραχονησίδα Ρόζα, που βρίσκεται αριστερά της εισόδου του Λιμένα Γαυρίου, σύμφωνα με το Δήμο Άνδρου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Άνδρου και τον Λιμενάρχη κ. Θεόδωρο Κραψίτη, τις αρμόδιες αρχές και την εταιρεία του πλοίου, για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντός του νησιού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμεναρχείου, από την πρώτη στιγμή, γύρω στις 12:40 π.μ. Του Σαββάτου, κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Λιμενικής Αρχής Άνδρου, που έσπευσαν στο σημείο της προσάραξης και λίγες ώρες μετά τοποθέτησαν φράγματα περιμετρικά του πλοίου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής. Επιπλέον, τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από αέρος, ενώ δυνάμεις του Λιμεναρχείου έλεγξαν τις παραλίες της περιοχής του Γαυρίου, όπου, επίσης, δε διαπιστώθηκε ρύπανση.

Έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από δύτες, βρέθηκε ένα μικρό ρήγμα, 10-15 εκατοστών στην πλώρη του πλοίου, εντούτοις δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυσίμων. Παράλληλα, το πλοίο βρίσκεται προσκολλημένο σε ξέρα και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο βύθισής του. Σε συνεννόηση με την εταιρεία του μικρού δεξαμενόπλοιου, τοποθετήθηκε προληπτικά ακόμα ένα φράγμα και στην περιοχή βρίσκεται ρυμουλκό της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να αποκολλήσει το πλοίο «Άγιος Γεώργιος» και να το ρυμουλκήσει για επισκευή σε κάποιο αγκυροβόλιο.

Όπως θέλουν οι πρώτες πληροφορίες, η ανακοίνωση αναφέρει, ότι δεδομένου ότι ο καιρός είναι καλός και το «Άγιος Γεώργιος» κάνει συχνά το συγκεκριμένο δρομολόγιο, εκτιμάται ότι η προσάραξη του πλοίου προκλήθηκε από απροσεξία.

Η συνεργασία του Λιμεναρχείου, του Δήμου Άνδρου, του Λιμενικού Ταμείου, των αρχών των γύρω περιοχών, αλλά και εθελοντών κατοίκων της Άνδρου ήταν άκρως αποτελεσματική. Όλες οι ενέργειες έγιναν συντονισμένα, με υπευθυνότητα και ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή ρύπανση ή περαιτέρω επιβάρυνση στην περιοχή.

Ετικέτες: