Έντονη ανησυχία, λόγω των συχνών και επικίνδυνων κατολισθήσεων που σημειώνονται στη Θήρα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα

“Άμεση λύση για να μη δούμε τα χειρότερα”

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις κατολισθήσεων σε περιοχές της Σαντορίνης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και που δείχνουν να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη στατικότητα σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Η Σαντορίνη, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της και των “μαλακών” ηφαιστειογενών εδαφών, στα οποία έχει θεμελιωθεί, βρέθηκε να μετρά “πληγές”, από την επέλαση της συνεχιζόμενης και βαριάς κακοκαιρίας του χειμώνα, με μεγάλες ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, πλημμύρες, αλλά και σημαντικές κατολισθήσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ταχύτερη αποκατάσταση

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, ο Δήμος επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, σχετικά με τις φθορές σε μικρούς και μεγαλύτερους δρόμους, όπως και σε έργα υποστήριξής τους, μέσω και της κήρυξης του οδικού δικτύου του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης, ειδικά στα σημεία όπου η επικινδυνότητα ήταν μεγάλη.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος είχε επισημάνει, ότι βρίσκονται σε ώριμο επίπεδο μελετών και έργα για την οριοθέτηση ρεμάτων, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, προκειμένου να περιορίζονται οι μεγάλες φθορές, σε έντονες κακοκαιρίες, ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι ο Δήμος είναι έτοιμος, δεν υπάρχει σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Επιπλέον, ο κ. Ζώρζος είχε σημειώσει, πως για τη συνολική αντιμετώπιση των παθογενειών, που παρατηρούνται στο νησί και εντείνονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απαιτούνται παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από ένα Δήμου, που αν και μέσα στους πρώτους σε ρυθμούς ανάπτυξης πανευρωπαϊκά, διαθέτει μόνο δύο μηχανικούς και τεράστια λοιπή υποστελέχωση, χωρίς να παραβλέπει και τα προβλήματα που δημιουργούνται και λόγω του ζητήματος της άναρχης δόμησης, στις τουριστικότερες περιοχές του νησιού.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει ευθέως τη δημοτική αρχή για ολιγωρία, με αποτέλεσμα η Σαντορίνη να “πιαστεί” ανοχύρωτη, μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας να επιρρίπτει ευθύνες και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην ευθύνη της οποίας υπάγεται το περιφερειακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης και στα Υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών και Εθνικής Άμυνας, ενώ τον υποψήφιο Δήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Δήμου Θήρας, κ. Μανόλη Ορφανό, να υπογραμμίζει, πως ανησυχητικότερη όλων των προβλημάτων στο νησί, είναι “η απουσία αντανακλαστικών και διάθεσης να βρεθεί η Δημοτική Αρχή δίπλα στον πολίτη”.

Σε διάφορα σημεία οι κατολισθήσεις

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και ενόσω τα φαινόμενα βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, δεν ήταν λίγες οι κατολισθήσεις, που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως τον Βούρβουλο, στο δρόμο του αεροδρομίου κλπ.

Κρίνεται σημαντικό να διευκρινιστεί, ακόμη μία φορά, πως το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης, είναι πολύ ευκολότερο να μετακινηθεί και ιδιαίτερα όταν βάλλεται από έντονες βροχοπτώσεις, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα αργιλώδη εδάφη, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις τα πρανή να υποχωρούν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, που παρέθεσε ο Δήμαρχος Θήρας, κατά την τελευταία κακοκαιρία που χτύπησε τη Σαντορίνη μετρήθηκαν περίπου 100 χιλιοστά βροχής, όταν κατά μέσο όρο, ετησίως, το νησί δέχεται μόλις 300.

Παρ' όλα αυτά, ιδιαίτερη ανησυχία προκλήθηκε στους κατοίκους των Φηρών, όταν σημειώθηκε κατολίσθηση, μερικές ημέρες μετά την κακοκαιρία, με συνέπεια να αποκολληθεί μεγάλο τμήμα του πεζόδρομου μπροστά από οικία στο Φηροστεφάνι, στην καλντέρα. Όπως ήταν φυσικό, οι πολίτες θορυβήθηκαν, καθώς η κατολίσθηση συνέβη μόλις μερικά μέτρα από τις κατοικίες, ενώ υπήρξαν φόβοι και για την ακεραιότητα των κτισμάτων. Άμεσα μετέβησαν στο σημείο μηχανικοί της Δ/νσης  Τεχνικών Έργων του Δήμου Θήρας, ενώ η διοίκηση του Δήμου ανέθεσε σε εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών και τεχνικών την εκτίμηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάστασή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Παράλληλα, ακόμη μία επικίνδυνη κατολίσθηση σημειώθηκε και στην περιοχή της Αρμένης στην Οία, αυξάνοντας την αναταραχή στους κατοίκους του νησιού.

Η αύξηση του αριθμού των φαινομένων θορυβεί

Η δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων του νησιού εντάθηκε, όταν τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε ένα ακόμη φαινόμενο κατολίσθησης, αυτή τη φορά αρκετό διάστημα μετά την κακοκαιρία, στο δρόμο που οδηγεί στο κεντρικό λιμάνι του Αθηνιού.

Κατά την κακοκαιρία, είχε υπάρξει αντίστοιχο φαινόμενο, όπου ένας βράχος είχε αποκολληθεί από τα την κορυφή των πρανών και είχε προσγειωθεί στον ίδιο δρόμο, περνώντας μέσα από τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, που έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιες περιπτώσεις.

Πριν από δύο ημέρες και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου, αποκολλήθηκαν δύο μεγάλοι βράχοι και σημειώθηκε κατολίσθηση, με τα μπάζα να καταλήγουν στο δρόμο του Αθηνιού. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν ο Δήμαρχος, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Θήρας, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Με ένα μηχάνημα του Δήμου, το οποίο και κινητοποιήθηκε άμεσα, οι μεγάλοι βράχοι και το χώμα απομακρύνθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, ωστόσο η ανησυχία παραμένει, αφού δεν είναι λίγοι, εκείνοι που σημειώνουν, πως θα μπορούσε να έχει προκληθεί πολύ σοβαρό ατύχημα.

Ακόμη περισσότερες είναι οι φωνές, εντός και εκτός Δήμου Θήρας, που θέλουν πλήρη έλεγχο των πρανών του νησιού, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προληφθούν τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα, αφού με την αποστράγγιση πλέον των ομβρίων υδάτων, το έδαφος γίνεται ασταθές.

Έκκληση για άμεση μετάβαση γεωλόγων μελετητών για τα πρανή

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αντώνης Σιγάλας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία καλεί το Δήμο Θήρας, να ξεκινήσει τις διαδικασίες, για την ανάθεση σχετικής μελέτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “μετά το συμβάν στο οδικό δίκτυο του Αθηνιού τη Δευτέρα 18/03/2019 και τα προηγούμενα στο Φηροστεφάνι και την Αρμένη, ζητάμε την άμεση μετάβαση των γεωλόγων μελετητών των πρανών του Αθηνιού και του Γιαλού των Φηρών για τον επιτόπιο έλεγχο των πρανών του Αθηνιού και των στατικών του δρόμου και των στατικών όλων των μονοπατιών στη Καλντέρα των Φηρών, του Ημεροβιγλίου και της Οίας, στο πλαίσιο της πρόληψης για αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας, η οποία επισημαίνει, πως “οι πρόσφατες επικίνδυνες κατολισθήσεις βράχων στα πρανή της καλντέρας στο Φηροστεφάνι, στο δρόμο της Αρμένης στην Οία και η σημερινή κατολίσθηση βράχων στο δρόμο του Αθηνιού, αναδεικνύουν την επιπολαιότητα και την πλήρη αδιαφορία της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Όπως τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, “απαιτούμε από την Δημοτική αρχή, άμεσα, να κινητοποιήσει το λαό της Σαντορίνης και να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Υποδομών άμεσες λύσεις ενόψει μάλιστα και της θερινής περιόδου, αφού φέτος με τις πολλές και έντονες βροχοπτώσεις τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν. Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται δίπλα στο Σαντορινιό λαό και τον καλεί με τον αγώνα του να διεκδικήσει άμεση λύση, εδώ και τώρα, στο πρόβλημα αυτό, για να μην δούμε τα χειρότερα. Είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα των κατολισθήσεων στα πρανή της καλντέρας”.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Θήρας δεν έχει προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση.

Ετικέτες: