Ανακοίνωση της παράταξης "Η Άνδρος της ζωής μας"

ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ "Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα έλεγαν"

  • Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2019 - 21:01

Το θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ Άνδρουαποτέλεσε αναμφισβήτητα πεδίο έντονης κοινωνικής και πολιτικής διαμάχης αλλά και μεγάλων καθυστερήσεων. Γίναμε όλοι μάρτυρες θλιβερών καταστάσεων, ελιγμών και ανίερων συμμαχιών (των νυν Δημάρχου και νυν Επάρχου Άνδρου) που είχαν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση θεσμών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, η θέση τουεπικεφαλής της δημοτικής κίνησης  "Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ", κου Γιάννη Καπάκη, στο συγκεκριμένο θέμα, ήδη από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτώβρη 2015 μέχρι και σήμερα, είναι απολύτως ξεκάθαρη, δικαιωμένη στο χρόνο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ακόμα και από τους πιο κακεντρεχείς εκ των πολιτικών αντιπάλων του

Δεδομένης της ακαταλληλότητας της θέσης «Πλούσκα» ως θέσης χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο, γεγονός που αποδεικνύεται  περίτρανα από την πολυετή καθυστέρηση επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος του νησιού μας,καθώς επίσης και από τους όρους που εμπεριέχονται στην ΑΕΠΟ (Απόφαση Έκδοσης Περιβαλλοντικών όρων) του ΠΕΣΠΑ, ο κ. Καπάκης, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, απέστειλε έγγραφα προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, γνωστά σε όλους τους Ανδριώτες και δημοσίευσε πολυάριθμα άρθρα στα οποία εκφράζει την αντίθεσή του, ως προς την συγκεκριμένη χωροθέτηση, επιχειρηματολογώντας σχετικά.

 

Διαπιστώνουμε με λύπη πως ενώ οι διεθνείς σύγχρονες αντιλήψεις για την διαχείριση των σκουπιδιών περνάνε πλέον μέσα από τα στάδια της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, επεξεργασίας και διάθεσης υπολείμματος, στην Άνδρο, η παρούσα δημοτική αρχή παρακάμπτει όλα τα στάδια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και ανακύκλωσης και ασχολείται εμμονικά, επί πέντε χρόνια, με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ σε μία ακατάλληλη θέση, έχοντας αποτύχει εντελώς στη διαχείριση του προβλήματος, με τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουμε καθημερινά. 

 

Όσον αφορά στο εύλογο ερώτημα που τίθεται από τον κάθε πολίτη της Άνδρου «Πώς θα αντιμετωπίσετε εσείς το θέμα των απορριμμάτων»; απαντάμε πως οι κύριοι στόχοι μας περικλείονται σε τρείς προτάσεις:

 

·     Προτεραιότητα και εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, χωρίς την οποία καμία ολοκληρωμένη διαχείριση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Άμεση και προσεκτική επιλογή χωροθέτησης στη βάση αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.

 

 

·         Κοινά αποδεκτή, συμφέρουσα και βιώσιμη λύση με ελάφρυνση και όχι επιβάρυνση στα τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

 

 

 

Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα πως το ψέμα μπορεί να έχει μεγάλη ταχύτητα αλλά η αλήθεια έχει αντοχή, σας παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα της τοποθέτησής του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ" κ. Γιάννη Καπάκη στην ειδική συνεδρίαση για την θέση ΧΥΤΥ στην θέση Πλούσκα τον Οκτώβρη του 2015, ο οποίος ανάμεσα στις παρεμβάσεις του κατέθεσε και τα ακόλουθα:  

 

«H αρνητική μου ψήφος επ’ ουδενί δεν σχετίζεται με λόγους τοπικιστικούς. Δεν διακατέχομαι από ξεπερασμένες τοπικιστικές αντιλήψεις που εδράζονται καθαρά σε ψηφοθηρικούς λόγους και σκοπιμότητες. Για μένα η Άνδρος είναι μία, αγαπημένη και ενιαία και η διευθέτηση του ζητήματος των απορριμμάτων της  απαιτεί λύση συναινετική που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομόνοια αλλά και την υγεία των κατοίκων. Από τη μέχρι σήμερα διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή, δεν έχω πειστεί ότι η Πλούσκα αποτελεί τη καλύτερη δυνατή θέση, παρότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη ότι πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση σ’ αυτό το μείζον θέμα. 

 

Μια λύση όμως που θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, που θα λαμβάνει υπόψη της τις εύλογες αιτιάσεις και ανησυχίες μεγάλης μερίδας των κατοίκων του νησιού μας που δεν επιθυμούν τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, που δεν θα είναι διχαστική και πολωτική, που θα συνθέτει δημιουργικά τις διαφορετικές απόψεις αντί να διαιρεί επικίνδυνα. Γιατί μια κακή λύση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Ειδικά, ύστερα μάλιστα και από τη σημερινή συζήτηση, αντί να περιοριστούν οι αμφιβολίες μου σχετικά με την μη ύπαρξη κινδύνου για τα νερά, αυτές διευρύνθηκαν.

 

Άκουσα πολύ προσεκτικά και τους επιστήμονες και τον μελετητή.  Έχω την  αίσθηση ότι διαβάζω την προηγούμενη μελέτη για τη θέση Κ.Η.Μ., όπου και τότε σύμφωνα με τον μελετητή δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά όλοι σήμερα παραδέχονται ότι τελικά υπήρχε. Αλλά, εκτός από τα υδρολογικά προβλήματα, η θέση της Πλούσκας παρουσιάζει επιπλέον προβλήματα, όπως  δεν είναι κεντροβαρής, οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, ενώ το  οδικό δίκτυο είναι ακατάλληλο για την ταυτόχρονη διέλευση απορριμματοφόρων και ΙΧ.

 

Αξιοπερίεργο επίσης, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για την επιλογή της  Πλούσκας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες υποψήφιες θέσεις, ούτε μας γνωστοποιήθηκε κάποια ανάλυση κόστους - ωφέλειας για την Πλούσκα όπου θα υπολογίζονταν τα κόστη κατανάλωσης καυσίμων και συντήρησης  του στόλου των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας μέσω των οποίων θα μεταφέρονται στην Πλούσκα τα απορρίμματα όλου του νησιού, θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς τους κατοίκους των γύρω περιοχών οι οποίοι θα πληγούν και περιβαλλοντολογικά αλλά και υγειονομικά από την ύπαρξη του ΧΥΤΥ, θα παρουσιαζόταν το σενάριο ενδεχόμενης αύξησης των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού κ.α.   Επίσης κανείς δεν μας έχει αναφέρει, εάν θα απαιτηθεί η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και με ποιο κόστος.

 

Επιπλέον καθόλου αμελητέο για εμένα, αλλά επουσιώδες ως φαίνεται για τον κ. Δήμαρχο, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, υπάρχουν οι δύο αρνητικές αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού μας, του Μπατσίου και του Γαυρίου που εναντιώνονται στην επιλογή της Πλούσκας.

 

Εκτός από αντιδημοκρατικό και αλαζονικό, θα ήταν και εξαιρετικά επικίνδυνο να αγνοήσουμε τη βούληση μιας τόσο μεγάλης, ίσως της μεγαλύτερης αθροιστικά, πληθυσμιακής ομάδας της Άνδρου και να αποφασίσουμε ενάντια στις θέσεις τους.

 

Θυμίζω επίσης ότι αρνητική απόφαση είχε πάρει το τοπικό  συμβούλιο Μπατσίου και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

 

Έπρεπε να είχε προηγηθεί ειλικρινής και όχι προσχηματική διαβούλευση με τους κατοίκους της Υδρούσας πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και όχι να τους φέρνετε εξ΄ απροόπτου με τις ειλημμένες αποφάσεις σας. Διοργανώσατε φαντεζί ημερίδες εκ των υστέρων για να κάνετε απλά δημόσιες σχέσεις και αφού είχατε προαποφασίσει για την Πλούσκα.

 

Αλλάζατε τα υποκριτήρια, φέρνατε νέες θέσεις ενώ ξέρατε ότι ήταν ακατάλληλες και αδιαφορήσατε για την ανακύκλωση, αφού αντί να την ενισχύσετε (πρέπει να φθάσει στο 65%) αφήσατε το νησί χωρίς ανακύκλωση με εικόνες ντροπής στους δρόμους.

 

Κύριε Δήμαρχε, το κοινό συμφέρον δεν διαμορφώνεται ποτέ μονομερώς.

 

Το συμφέρον του τόπου απαιτεί μια δημοτική αρχή, που δεν θα επιβάλλει με κάθε τρόπο τις απόψεις της, αλλά μια δημοτική αρχή που θα αφουγκράζεται τη βούληση των δημοτών και θα είναι ικανή να αναζητά και να αξιοποιεί όλους τους τρόπους εφαρμογής ώστε να πραγματοποιήσει την ουσία του προγράμματος βάσει του οποίου οι πολίτες κρίνουν και εκλέγουν.

 

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και δεν έχετε κάνει ένα βήμα μπροστά. Μας ζητάτε να υποστηρίξουμε τη θέση την οποία εσείς πολεμούσατε λυσσαλέα για δύο χρόνια ως αντιπολίτευση με προεξάρχοντα το σημερινόΠρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Θωμά.

 

Είστε, μονίμως ανακόλουθοι με τον ίδιο σας τον εαυτό.

 

Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε μια πρόταση που εσείς οι ίδιοι δεν την πιστεύετε; Οι μισοί σύμβουλοι σας δεν την ψηφίσουν. Έχετε πετύχει δυστυχώς με τις παλινωδίες σας και τις αδιαφανείς ενέργειές σας να διχάσετε τον κόσμο της Άνδρου, ο οποίος ευτυχώς βλέπει, ακούει και σκέφτεται κριτικά. Βλέπει ότι η εμμονική σας επιλογή στη θέση της Πλούσκας έχει διχάσει ακόμα και το εσωτερικό της παράταξής σας. 

 

Μην ρωτάτε την αντιπολίτευση που θα πάει ο δεματοποιητής ή τα σκουπίδια, να κοιτάξετε προς την πλευρά σας, να ρωτήσετε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Θωμά, ο οποίος είναι ο αποκλειστικός χειριστής του όλου θέματος. Έχετε εκλεγεί για να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματα και θα κριθείτε για τις επιλογές σας από τον λαό.

 

Ποιός άραγε δεν άφησε να χωροθετηθεί η θέση όλα τα προηγούμενα χρόνια; Έρχεστε τώρα και ρίχνετε την ευθύνη σε εμάς που εκλεχτήκαμε για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας συμβούλων, να λύσουμε το θέμα για το οποίο εσείς με τις πράξεις σας και τις ενέργειες σας κάνατε οτιδήποτε για να μη λυθεί.

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η θέση της Πλούσκας υποδαυλίστηκε από την ίδια τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία επένδυσε προεκλογικά στο θέμα αυτό.Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Θωμάς, ήταν πρωταγωνιστής κατά της λύσης αυτής, υπάρχουν και σχετικά κείμενα με τα οποία ξεσήκωνε τους κατοίκους. Μέχρι τις εκλογές λέγατε ότι το συγκεκριμένο μελετητικό Γραφείο έχει κάνει λάθος και δεν το εμπιστεύεστε.

 

Χωρίς να διαθέτω ειδικές τεχνικές γνώσεις επί του θέματος όπως κι εσείς, αλλά και μη δυνάμενος ταυτόχρονα να αγνοήσω τις σφοδρές και λογικές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας δημοτών μας κατά της επιλογής της θέσης της Πλούσκας για τη δημιουργία ΧΥΤΥ καταψηφίζω την πρόταση δεδομένης και της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής να πείσει με διαφανείς ενέργειες και καθαρές διαδικασίες για την επιλογή της αυτή

Ετικέτες: