Χωρίς εκπαιδευτικό έχει μείνει η Γ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου μετά τη μακροχρόνια αναρρωτική άδεια της δασκάλας

“Μετέωροι” οι μαθητές, αγώνας για λύση

Κινητοποίηση όλων των φορέων για ολοκλήρωση της διαδικασίας και κάλυψη του κενού

Αναστάτωση έχει προκύψει, από το κενό που έχει δημιουργηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου, μετά από μακροχρόνια αναρρωτική άδεια της μόνιμης εκπαιδευτικού της Γ' τάξης, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, να προχωρά σε έκτακτες οδηγίες, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

Το θέμα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου, καθώς μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αντιπάρου, παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, προκειμένου να ενημερώσουν στο Σώμα και το Δήμαρχο, για την κατάσταση που έχει προκύψει.

Από την πλευρά τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσαν, πως το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου, ωστόσο έχει υπάρξει επικοινωνία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα αρμόδια στελέχη, να ενημερώνουν, ότι πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διαδικασίες, για την πλήρωση του κενού.

Έπειτα από επικοινωνία της εφημερίδας με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η ίδια εξήγησε, πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται, για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν κατόπιν της έναρξης της σχολικής περιόδου, την οποία η Δ/νση ήδη έχει ξεκινήσει. Επιπλέον ενημέρωσε, ότι η ίδια έχει ενημερωθεί για το θέμα εξαρχής, ενώ έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ώστε να γίνει μία προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού από το ήδη υπάρχον προσωπικό, με σκοπό τα παιδιά να συνεχίσουν κανονικά τα κυριότερα μαθήματα.

Ανησυχία για την αναπλήρωση, λόγω χρονικής περιόδου

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ρώτησαν σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για το θέμα, καθώς και τη σχετική ενημέρωση που υπάρχει.

Από τον Αντιδήμαρχο σημειώθηκε, πως ο ίδιος είχε έρθει σε επικοινωνία με την κ. Παραμυθιώτου, η οποία του εξήγησε, πως θα χρειαστεί ένα περιθώριο μερικών ημερών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Επίσης τόνισε, πως υπάρχει μία αυξημένη δυσκολία στην αναπλήρωση του κενού, δεδομένου, ότι το σχολικό έτος βαίνει προς το τέλος του, ωστόσο ενημέρωσε πως υπάρχει πληροφορία, σχετικά με μία ενδιαφερόμενη εκπαιδευτικό, η οποία ενδεχομένως να καλύψει τη θέση.

Μία εκ των μελών του Συλλόγου υποστήριξε, πως “πήραν τα παιδιά της Γ' Δημοτικού και τα πήγαν στην Α' Δημοτικού μαζί με τις καρέκλες τους. Επί τρεις ώρες τα παιδιά βρίσκονταν σε μία άκρη του σχολείου, να παρακολουθούν το μάθημα της Α' Δημοτικού. Μετά πρόβα παρέλασης και γυμναστική. Αυτό ήταν το σημερινό μάθημα”.

Επίσης, τα μέλη του Συλλόγου πρότειναν, να υπάρξει επικοινωνία με το Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου, από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο, να γίνει η αναπλήρωση των μαθημάτων από το ήδη υπάρχον προσωπικό, αν και, σύμφωνα με μία γονέα “σίγουρα δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους δασκάλους να αναλάβουν και τα μαθήματα της Γ' Δημοτικού, να κάνουν παραπάνω ώρες, απ' αυτές που ήδη έχουν, με τη δική τους θέληση”.

Μάλιστα, δεδομένου, ότι έχουν υπάρξει κι άλλα απροσδόκητα κενά στις εκπαιδευτικές μονάδες της Αντιπάρου, χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση μερικών γονέων, οι οποίες λόγω απόγνωσης, τόνισαν, ότι “ας μας το πουν, αν είναι, να αλλάξουμε σχολεία. Να πάμε στην Πάρο. Να φύγουν τα παιδιά από την Αντίπαρο, για να πάνε σχολείο στην Πάρο; Αυτή είναι η λύση;”, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, για το καλό των μικρών μαθητών, ζητώντας και τη συνδρομή του Δήμου, ώστε να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις, καθώς “τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα. Πηγαίνουν από τη μία τάξη στην άλλη, χωρίς να μαθαίνουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χαλάει η λειτουργία ολόκληρου του σχολείου. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε μία τάξη”.

Κομβική τάξη για τα παιδιά”

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αντιπάρου, κ. Τατιάνα Κοντούλη, “έχει δημιουργηθεί ένα κενό, από μία εκπαιδευτικό, η οποία λόγω προβλήματος υγείας δεν μπορεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα η τάξη αυτή να μην έχει κάποιο δάσκαλο”.

Όπως τόνισε, “η Γ' Δημοτικού είναι μία πολύ κομβική τάξη για τα παιδιά, μία μεταβατική τάξη”, εξηγώντας, πως οι μικροί μαθητές, μετά την αποχώρηση της μόνιμης δασκάλας, βρίσκονται σε σύγχυση και η διεξαγωγή του μαθήματος έχει ξεφύγει από την καθιερωμένη ομαλότητά της.

Παράλληλα και η πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στα άλλα κενά, που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη σχολική χρονιά και σε άλλες θέσεις εκπαιδευτικών.

“Προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Να έρθει κάποιος εκπαιδευτικός, ώστε να ολοκληρωθεί το σχολικό έτος”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, η κ. Κοντούλη επεσήμανε, πως υπάρχει αγαστή και συνεχής συνεργασία, τόσο με τη Διευθύντρια του σχολείου, όσο και με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία βρίσκεται σε επικοινωνία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα, με την κ. Παραμυθιώτου να ενημερώνει συνεχώς σε σχέση με τις εξελίξεις.

Έως την επόμενη εβδομάδα οι προσλήψεις”

Από την πλευρά της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας, κ. Παραμυθιώτου τονίστηκε, πως “το κενό δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Δυστυχώς, δεν μπορούμε άμεσα, εκτός διαδικασίας, να καλούμε κάποιον εκπαιδευτικό να καλύψει μία θέση, αμέσως μόλις υπάρξει κάποιο κενό”.

Όπως διευκρίνισε, “έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ενώ σήμερα [σ.σ. 20/3], ενημερώθηκα ότι θα “ανοίξει” το σύστημα καταχώρησης των καινούριων κενών, ώστε την επόμενη εβδομάδα να γίνουν οι προσλήψεις”.

Υποστήριξε δε, ότι “έχω ενημέρωση από την πρώτη στιγμή για αυτό το κενό, όπως επίσης από την πρώτη στιγμή το έχω στα υπόψιν, προκειμένου να το καταχωρίσω, διότι καταλαβαίνω απόλυτα την αναγκαιότητα, αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι χρειάζεται μία διαδικασία”.

Η ίδια τόνισε, ότι από την πρώτη ημέρα κιόλας της άδειας της εκπαιδευτικού, έχει δοθεί οδηγία, μέρος των ωρών να αναπληρώνονται, από τις πλεονάζουσες ώρες των υπολοίπων εκπαιδευτικών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν στην κάλυψη της ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως επίσης οι υπόλοιπες ώρες να καλύπτονται από τη Διευθύντρια του σχολείου. “Αν και δεν θα είναι η δασκάλα τους, θα καλύπτονται όμως οι ώρες από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κάνουν μάθημα, τουλάχιστον στα βασικότερα, όπως είναι η Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Για αυτά έχει δοθεί από την πρώτη στιγμή εντολή”, σημείωσε η κ. Παραμυθιώτου.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Α'βάθμιας, “μόλις ανοίξει το σύστημα, θα καταχωρίσουμε όχι μόνο αυτό το κενό, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή του σχολικού έτους είχαμε πλήρη κάλυψη των θέσεων και δεν υπήρχαν ζητήματα. Όμως, το θέμα των ξαφνικών αδειών, κυρίως από ασθένειες, είναι, δυστυχώς, απρόβλεπτο”, σε αντίθεση με άλλα ζητήματα, όπως μία άδεια κυήσεως, την οποία μπορεί κανείς να την προβλέψει και να έχει φροντίσει νωρίτερα για την έγκαιρη κάλυψη του κενού.

Ανέφερε μάλιστα, πως “αυτή η χρονιά για την Αντίπαρο δεν ήταν καλή. Ενώ από τις αρχές του Σεπτέμβρη στελεχώθηκε πλήρως, με εκπαιδευτικούς, με ειδικότητες, με παράλληλη στήριξη, τα πάντα, υπήρξαν περιπτώσεις με σοβαρές ασθένειες εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να εκδίδονται συνεχώς άδειες και κατ' επέκταση να υπάρχει ταλαιπωρία στο σχολείο και για τους γονείς και για τα παιδιά και όλους”.

Όπως εξήγησε κλείνοντας η κ. Παραμυθιώτου, μόλις καταχωριστούν τα κενά, οι προσλήψεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και ως εκ τούτου “η ταλαιπωρία των παιδιών και των γονέων, θα διαρκέσει το πολύ έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας”.