Στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενίσχυση των φορέων πολιτισμού και προγραμματισμός δράσεων, από το Δήμο Μήλου

Υποστήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας

Τη στήριξή του στις προσεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναμένεται να λάβουν χώρα στο νησί, αποφάσισε ο Δήμος Μήλου.

“Παρών” στις ανάγκες των πολιτιστικών και κοινωνικών σωματείων, καθώς και στην αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών του νησιού, δήλωσε ο Δήμος Μήλου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Μήλου για τη χρηματοδότηση του 11ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών, η έγκριση επιχορήγησης Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλίων Τέχνες, καθώς και η διοργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο των εγκαινίων του Δημοτικού Κτιρίου Θηλέων.

Στήριξη σε μία σημαντική πρωτοβουλία

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του Συλλόγου Γυναικών Μήλου, ο οποίος αναλαμβάνει φέτος την ευθύνη φιλοξενίας του Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπενθύμισε, πως ο Δήμος είχε ήδη δηλώσει τη βούλησή του να δώσει τη στήριξή του, ωστόσο, καθώς δεν υπήρχε εγκεκριμένος προϋπολογισμός, η απόφαση λαμβάνεται τώρα, προκειμένου να εγκριθεί και το ποσό των 7.000 ευρώ, τα οποία είχε αιτηθεί ο Σύλλογος.

Ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης τόνισε, πως “είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Μήλου. Στο νησί μας θα συγκεντρωθούν οι Σύλλογοι Γυναικών από όλα τα νησιά των Κυκλάδων και μέσα από αυτή τη συνάντηση θα μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές. Απόψεις, όσον αφορά σε ενέργειες, κατά βάση, για την ισότητα μεταξύ των φύλων και καλές πρακτικές, με βάση το τι γίνεται και στα άλλα νησιά. Κάθε χρόνο, αυτό το Συνέδριο, γίνεται κυκλικά και σε κάποιο άλλο νησί των Κυκλάδων. Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να διαθέσουμε αυτό το ποσό”.

Επίσης ανέφερε, ότι “μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων, όπως ήταν και το αίτημα του Συλλόγου, έχει εγκριθεί το ποσό των 3.000 ευρώ και είναι στη διάθεσή τους”, προκειμένου, όπως σχολίασε, “να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο εξοδολόγιο, το οποίο έχουν κάνει μεν σφιχτό, αλλά είναι μεγάλο, της τάξεως των 22.000 ευρώ. Θα υπάρξουν επίσης και αρκετές χορηγίες, από διάφορους φορείς”.

Διευκρίνισε, πως “η ΚΕΔΕ το ενισχύει αυτό, με τη λογική της στήριξης της Επιτροπής Ισότητας της Ένωσης, στο ζήτημα της ισότητας των φύλων”.

Η Αντιδήμαρχος Μήλου, κ. Ζαμπέτα Τούρλου, επεσήμανε μάλιστα, πως “επειδή πρόκειται για μία διοργάνωση, που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που θα συμμετέχουν, να ανακοινώσουμε, ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα υπάρχει επιπροσθέτως – όχι μόνο για τις γυναίκες που θα έρθουν, αλλά κυρίως για τις γυναίκες της Μήλου – ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, που θα αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ενδυνάμωση, το οποίο το προτείνει ο Δήμος, το έχει αποδεχτεί και η Ομοσπονδία. Θα γίνει στο πλαίσιο του Συνεδρίου, για να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι κυρίες που θα έρθουν για τη διοργάνωση, αλλά μας ενδιαφέρει πολύ, όλη αυτή η γνώση, που είναι πολύ χρήσιμη, να διοχετευτεί και προς τις γυναίκες της Μήλου κυρίως”.

Υποστήριξη του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με το αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου “Μηλίων Τέχνες”, στο πλαίσιο του “εξαιρετικού έργου”, όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιτελεί η Μουσική Σχολή του συλλόγου, ο Δήμος αποφάσισε την ενίσχυση του Συλλόγου για δύο εκδηλώσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε συναυλία με το γνωστό τραγουδοποιό, κ. Παντελή Θαλασσινό και η δεύτερη σε μία συναυλία μαθητών και καθηγητών της Μουσικής Σχολής, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Επιπλέον, εγκρίθηκε και ο προγραμματισμός εκδήλωσης, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Δημοτικού Κτιρίου Θηλέων. Πιο συγκεκριμένα, για τον προγραμματισμό των εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου, του παλαιού σχολείου θηλέων, στην Πλάκα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγιασμό, κεράσματα, στολισμό χώρου και μουσικό πρόγραμμα.

Όπως σημείωσε η κ. Τούρλου, η εκδήλωση των εγκαινίων του κτιρίου “συμπίπτει με την επέτειο της 8ης Απριλίου, όταν βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης στο νησί μας και πιο συγκεκριμένα τα 199 χρόνια από την εύρεση. Είναι μία καταπληκτική ευκαιρία, δεδομένου, ότι τώρα ολοκληρώθηκε επί της ουσίας το έργο, να γίνουν τα εγκαίνια του κτιρίου, το οποίο αναστηλώθηκε και εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό, μετά από πάρα πολλά χρόνια”.

Τέλος, απόφαση λήφθηκε και για τη διάθεση των εσόδων από τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού φεστιβάλ Δήμου Μήλου, τα οποία κάθε χρόνο διατίθεται σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του νησιού, καθώς και σε κάποιο φορέα εκτός Μήλου. Για φέτος, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Μήλου, πρότεινε, πέραν από την ενίσχυση των τοπικών συλλόγων, μέρος των εσόδων, να διατεθεί στην “Κιβωτό του Κόσμου”, του πάτερ Αντώνιου, με το Σώμα να εγκρίνει ομόφωνα την εισήγηση.

 

Ετικέτες: