Συνάντηση Μανόλη Ορφανού με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • Πέμπτη, 4 Απριλίου, 2019 - 13:14

«Η Σαντορίνη είναι προστιθέμενη αξία όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.»

Με αυτή την χαρακτηριστική φράση ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης περιέγραψε στον Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Μανόλη Ορφανό, την θέση της Σαντορίνης διεθνώς αλλά παράλληλα σημείωσε, το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα και σχέδιο για να μπορέσει να συμβαδίσει με την Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.

Στη συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπαδημούλης σκιαγράφησε το περίγραμμα των επόμενων κινήσεων και στρατηγικών που θα πρέπει να γίνουν ώστε η Σαντορίνη να μην συνεχίσει να παραμένει εκτός των επιδοτήσεων, των προγραμμάτων, των κινήσεων που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών της.

Ο κ. Ορφανός εξέφρασε την αγωνία του και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Σαντορίνη  δεν έχει επί σειρά δεκαετιών συμπεριληφθεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα βοηθούσαν στις υποδομές και ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και της υποδοχής των επισκεπτών.

«Συζητούμε συνεχώς για το πρόβλημα του υπερτουρισμού», πρόσθεσε, «αλλά το ουσιαστικό μας πρόβλημα είναι ότι λειτουργούμε το 2019 με υποδομές της δεκαετίας του 1980.»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος έκανε στη συνέχεια μια λεπτομερή αναφορά των σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν το νησί και τους κατοίκους της, όπως το πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανυπαρξίας λιμανιού που δεν μπορεί  να διαχειριστεί τον όγκο των επισκεπτών, την έλλειψη οδικού δικτύου και το κυκλοφοριακό. 

Ο κ. Παπαδημούλης άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τον κ. Ορφανό και τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει εγκαίρως να υπάρξει προετοιμασία με τις σχετικές μελέτες, ώστε  η Σαντορίνη να μπορέσει να συμμετάσχει σε επιδοτούμενα προγράμματα που θα εκπονηθούν για τα επόμενα χρόνια στο νέο Κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Χρειάζεται έγκυρος και σοβαρός σχεδιασμός, προτάσεις μέτρων, συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση ώστε να γίνουν οι επενδύσεις και η Σαντορίνη να μην χάσει την μοναδικότητα της. Όποιος είναι έτοιμος με μελέτες και προτάσεις θα έχει το πλεονέκτημα  να διεκδικήσει με σοβαρές προοπτικές τα επιδοτούμενα προγράμματα.»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι η Σαντορίνη είναι ένα κόσμημα για την χώρα και ένα ενδεχόμενο πλήγμα στον τουρισμό της θα είναι πλήγμα για όλη την Ελλάδα.

Προέτρεψε μάλιστα, μέσω της συνομιλίας του με τον κ. Ορφανό, να υπάρξει κινητοποίηση, αφύπνιση συνεργασία τόσο με τον δημόσιο φορέα όσο και με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει η Σαντορίνη να εκπονήσει  ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.

«Εάν δεν δώσετε ένα σχέδιο, δεν εκπονηθούν μελέτες και δεν έχετε κάτι συνολικό και ολοκληρωμένο δεν θα μπορέσετε να συμμετάσχετε σε προγράμματα και τα προβλήματα θα συσσωρεύονται.»

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβεβαίωσε τον κ. Ορφανό ότι θα είναι κοντά και δίπλα σε κάθε πρόταση εξέλιξης και στήριξης του νησιού .