Ακατάλληλες για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών αποδεικνύονται οι πρώην.δεξαμενές μούστου, που μισθώνει ο Δήμος Θήρας

Αγανάκτηση για τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις

Υγρασία, εισροή ομβρίων υδάτων και μη επαρκής στατικότητα στο κτίριο που λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες

Το μείζον θέμα των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, λόγω των ακατάλληλων χώρων, για τους εργαζομένους στο Δήμο Θήρας, αναδεικνύει ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Θήρας, με παρέμβασή του προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση, για τους εργαζόμενους στο Δήμο Θήρας, καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλογικού τους οργάνου, τα κτίρια, στα οποία στεγάζονται αρκετές υπηρεσίες του Δήμου, έχουν κριθεί ακατάλληλα, δεδομένου, ότι παρουσιάζουν υγρασία, εισροή ομβρίων υδάτων και ανεπάρκεια, σε ό,τι αφορά στη στατικότητα.

Με αφορμή τη λήξη του συμβολαίου μίσθωσης των εν λόγω χώρων, αλλά και τις εκθέσεις του τεχνικού ασφαλείας και του ΕΣΠΕ, αναφορικά με την ακαταλληλότητα των χώρων, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων αποφάσισε να απευθυνθεί στην οικεία ομοσπονδία, ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ασκήσει πίεση ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίες του Δήμου Θήρας, δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, παρ' όλο που υπήρχε σχετική ενημέρωση και προειδοποιήσεις.

Άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες”

Τα στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ επισκέφτηκαν τους χώρους, για τους οποίους διαμαρτύρεται ο Σύλλογος των εργαζομένων. Από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Γραμματέας, κ. Μαρία Παπαδοπούλου, αμέσως μετά την επίσκεψη, σχολίασε, στο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εξής:

«Άνθρωποι και ποντίκια Νο2 (μετά το Δήμο Αλεξανδρούπολης) & Υπάλληλοι και ψάρια... στο Δήμο Θήρας (Σαντορίνη).

Τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους Δημοτικούς Υπάλληλους στο Δήμο Θήρας (σε ένα πλούσιο και με τεράστια έσοδα Δήμο) διαπιστώσαμε σήμερα που επισκεφτήκαμε το νησί αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά από καταγγελία του τοπικού Συλλόγου Εργαζόμενων.

Για αρχή θα σας αναφέρω ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια της γεωργικής ένωσης τα περισσότερα των οποίων είναι πρώην δεξαμενές μούστου...

Υγρασία παντού, νερά να εισρέουν σε κάθε βροχόπτωση με κίνδυνο βραχυκυκλώματος και ηλεκτροπληξίας (ήδη έχουν συμβεί περιστατικά με πολύμπριζα να σκάνε) καθώς τα ρελέ είναι διακοσμητικά κουμπιά στους ξεγυμνωμένους ηλεκτρικούς πίνακες, σοβάδες να κρέμονται, σίδερα σκουριασμένα να ξεπροβάλλουν στα μπετά, γεμάτα ρωγμές.

Εκθέσεις του τεχνικού ασφαλείας αλλά και του ΣΕΠΕ Σύρου με ασφυκτικές προθεσμίες χωρίς καμιά ανταπόκριση από τη Δημοτική αρχή που κωφεύει επιδεικτικά».

Καμία μέχρι στιγμής ενέργεια για μετεγκατάσταση των υπηρεσιών

Στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Θήρας, κ. Παναγιώτης Γλέζος, ο οποίος τόνισε, πως “εδώ και πολλά χρόνια, έχει έρθει και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ έχει κάνει και ο τεχνικός ασφαλείας σχετικές εκθέσεις, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε “κόλαφο”, για την κατάσταση των κτιρίων. Όλα τα συνεργεία εργαζόμαστε σε δεξαμενές, το Πρωτόκολλο και αρκετές διοικητικές υπηρεσίες. Αυτές οι δεξαμενές, ανήκουν στη γεωργική ένωση και χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του μούστου. Η Ένωση μεταφέρθηκε, σε νέα κτίρια που έφτιαξε και τα παλιά, με τις αλλαγές που έφερε ο Καλλικράτης, μισθώθηκαν από τον ενιαίο, πλέον Δήμο Θήρας, για τη στέγαση των υπηρεσιών του”.

Όπως υποστήριξε, “εδώ και πέντε περίπου χρόνια, έχουμε σημαντικά και σοβαρά προβλήματα, καθώς τα κτίρια είναι ακατάλληλα και σύμφωνα και με τις εκθέσεις, τονίζεται ότι πρέπει να απομακρυνθούμε.

Μάλιστα, ο κ. Γλέζος υποστήριξε, πως “τα έχουμε πει αυτά με τον κ. Δήμαρχο, αλλά δεν ακούει”.

“Πριν λίγες ημέρες, με την κακοκαιρία πλημμυρίσαμε σε όλους τους χώρους. Σε όλους. Τα γραφεία των ηλεκτρολόγων, το γραφείο Προσωπικού, το Πρωτόκολλο, το γραφείο Οικονομικών, το γραφείο του ταμία, όπου είχαν μπει νερά από τα παράθυρα και από την ταράτσα, με αποτέλεσμα να εκραγεί το πολύπριζο, πολύ επικίνδυνο για τον υπάλληλο. Έπρεπε να λάβουμε κι εμείς τα μέτρα μας, ως Σύλλογος”, υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Όπως διευκρίνισε, “συντάξαμε το φάκελό μας, μαζί με τις εκθέσεις του τεχνικού ασφαλείας και του ΕΣΠΕ και τα στείλαμε, τόσο στην Ομοσπονδία μας, όσο και το ΕΣΠΕ στη Σύρο” και ως εκ τούτου “έφτασαν στη Σαντορίνη η κ. Μαρία Παπαδοπούλου, Γραμματέας και Ταμίας στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, καθώς και στέλεχος από την ΑΔΕΔΥ. Ήρθαν, τα είδαν και μίλησαν και με το Δήμαρχο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο Δήμαρχος είπε, ότι εδώ και ένα μήνα έχει λάβει τα μέτρα του και έχει συντάξει ένα έγγραφο, με το οποίο αναζητεί κτίρια, ωστόσο δεν βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος, παρά μόνο ο ίδιος, που μισθώνει τις δεξαμενές, τα ίδια κτίρια, στα οποία είμαστε τώρα. Αυτή τη στιγμή έχει λήξει η προηγούμενη σύμβαση για τη μίσθωση”. Παρ' όλα αυτά, όπως ενημέρωσε ο κ. Γλέζος, δεν μπορεί να γίνει εκ νέου μίσθωση στα κτίρια αυτά, καθώς, “και η Τεχνική Υπηρεσία και προφανώς και το ΕΣΠΕ, έχουν βγάλει τις εκθέσεις, ότι είναι ακατάλληλα να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν οι υπάλληλοι μέσα σε αυτά τα κτίρια”.

“Υγρασία, όποτε βρέχει τρέχουν τα νερά μέσα, ενώ και η δόμηση των κτιρίων είναι ακατάλληλη. Θα μπορούσαν να “πέσουν”, ακόμη και με έναν μικρό σεισμό. Όλα αυτά τα έχουμε μεταφέρει στον κ. Δήμαρχο, από την πλευρά μας”, σημείωσε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Θήρας, επεσήμανε, πως κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, που παρατηρούνται τα σοβαρά προβλήματα και δεδομένου, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες για σύναψη σύμβασης με το Δήμο, προκειμένου να μεταφερθούν οι υπηρεσίες, ο Δήμος θα έπρεπε να έχει προβεί σε ενέργειες, για την κατασκευή ενός κτιρίου, ενός νέου δημαρχείου, που σε κατάλληλους χώρους να στεγάσει υπαλλήλους και υπηρεσίες. Σχολίασε δε, πως η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο εύρωστους οικονομικά Δήμους της χώρας, με τεράστια επισκεψιμότητα, στον οποίο αρμόζει να στεγάζεται σε σύγχρονες και ευπρεπείς κτιριακές υποδομές.

Ετικέτες: