Συνεργασία μεταξύ Δήμου Πάρου και Δήμου Αντιπάρου, με στόχο την ωρίμανση μελετών, για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών της Αντιπάρου

Αγαστή συνεργασία για τα παιδιά της Αντιπάρου

  • Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019 - 06:16

Προγραμματική σύμβαση, προκειμένου η Αντίπαρος να αποκτήσει αναβαθμισμένες, σύγχρονες και νόμιμες παιδικές χαρές, συνήψαν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου, με τον πρώτο να αναλαμβάνει την εκπόνηση του συνόλου του μελετητικού έργου, για την ωρίμανση του φακέλου του Δήμου Αντιπάρου.

Δεδομένου, ότι ο Δήμος Αντιπάρου αφενός δε διαθέτει οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία, ούτε και εξειδικευμένο στελεχειακό δυναμικό, ο Δήμος Πάρου ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου η Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Πάρου να αναλάβει την ωρίμανση των μελετών, ώστε η Αντίπαρος να προμηθευτεί και να τοποθετήσει σύγχρονο εξοπλισμό στις παιδικές χαρές, ένα έργο, για το οποίο ο Δήμος Αντιπάρου έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”.

Αποδεδειγμένη έλλειψη προσωπικού και υποδομής του Δ. Αντιπάρου

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η διευκόλυνση παροχής υπηρεσιών αναπτυξιακού χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, παρακάµπτοντας ανασταλτικούς, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, παράγοντες.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αντιπάρου, µε σκοπό τη βελτίωση των παρεχόµενων απ’ αυτόν υπηρεσιών προς τους δηµότες του, µεταξύ άλλων, έχει προγραµµατίσει την υλοποίηση της δηµόσιας σύµβασης προµήθειας µε τίτλο: «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών Δήμου Αντιπάρου» για την υλοποίηση της οποίας απαιτείται η µελετητική της ωριµότητα. Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η ανωτέρω προµήθεια εντάχθηκε στο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα «ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ ΙΙ» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδοµές και δραστηριότητες δήµων» µε τίτλο «Προµήθεια – τοποθέτηση εξοπλισµού για την αναβάθµιση παιδικών χαρών των δήµων της χώρας». Η διενέργεια του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισµού για την ανωτέρω δηµόσια σύµβαση προµήθειας θα γίνει µε χρήση της πλατφόρµας του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ) µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr.

∆εδοµένου ότι ο ∆ήµος Αντιπάρου αποδεδειγµένα δεν διαθέτει εξειδικευµένο επιστηµονικό τεχνικό προσωπικό ούτε και οργανωµένη Τεχνική Υπηρεσία µε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοµή για να προβεί στην εκπόνηση της απαραίτητης µελέτης και στην σύνταξη των τευχών δηµοπράτησης, ο ∆ήµος Πάρου, διαθέτοντας όλα τα παραπάνω, µπορεί να υποστηρίξει τεχνικά την αναγκαιότητα αυτή του ∆ήµου Αντιπάρου, να εκπονήσει για λογαριασµό του την εν λόγω µελέτη να συντάξει τα τεύχη δηµοπράτησης και να διαθέσει προσωπικό του, για τη συγκρότηση της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης των διαδικασιών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισµού.

Υποχρεώσεις των δύο μερών

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, αναμένεται συνεργασία µεταξύ των ∆ήµων Αντιπάρου και Πάρου προκειµένου να εκπονηθεί από το ∆ήµο Πάρου η µελέτη, να συνταχθούν τα τεύχη δηµοπράτησης για την δηµόσια σύµβαση προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού παιδικών χαρών Δήμου Αντιπάρου, καθώς και να διατεθεί προσωπικό του ∆ήµου Πάρου για τη συγκρότηση της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης των διαδικασιών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισµού, για λογαριασµό του ∆ήµου Αντιπάρου.

Ειδικότερα οι εργασίες που αναλαµβάνει να εκτελέσει ο Φορέας για λογαριασµό του Κύριου του έργου είναι:

1) Εξασφάλιση πλήρους µελετητικής ωριµότητας προκειµένου η προµήθεια να είναι έτοιµη για την άµεση δηµοπράτησή της από τον Κύριο του έργου.

2) Παροχή από το Φορέα Υλοποίησης, προς τον Κύριο του έργου, της απαραίτητης τεχνογνωσίας και πάσης φύσης τεχνικής υποστήριξης αναφορικά µε τη λήψη από το ∆ήµο Αντιπάρου των απαιτούµενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, καθώς και την οργάνωση και σχεδιασµό των µετέπειτα διαδικασιών δηµοπράτησης και υλοποίησης της προµήθειας.

Για την επίτευξη του αντικειµένου της παρούσας Προγραµµατικής Σύµβασης τα συµβαλλόµενα µέρη, αναλαµβάνουν, τις ακόλουθες υποχρεώσεις και δικαιώµατα:

Ο Κύριος του έργου αναλαµβάνει:

1) Να θέσει στη διάθεση του Φορέα Υλοποίησης, το όποιο προσωπικό του, το οποίο θα συνεργάζεται µαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

2) Να διευκολύνει και να υποστηρίζει µε κάθε δυνατό τρόπο την υλοποίηση του έργου συγκεντρώνοντας και παρέχοντας στο Φορέα Υλοποίησης, όλα τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό στοιχεία, καθώς και κάθε δυνατή άλλη σχετική πληροφόρηση.

3) Να παρέχει έγκαιρα στο Φορέα Υλοποίησης την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά µε οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που πιθανά να επηρεάζουν την υλοποίηση του έργου.

4) Να µεριµνά για την παράλληλη λήψη όλων των απαιτούµενων σχετικών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, ώστε πέρα από την µελέτη και τα τεύχη δηµοπράτησης να εξασφαλιστεί η πλήρης ωριµότητα προς δηµοπράτηση της προµήθειας.

5) Να εγκρίνει και να παραλάβει αρµοδίως και σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στη σχετική νοµοθεσία τα παραδοτέα από το Φορέα Υλοποίησης.

Ο Φορέας υλοποίησης αναλαµβάνει:

1) Να απασχολήσει, διαθέσει και να διευκολύνει κατάλληλα εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό από το υφιστάµενο δυναµικό του, µε τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειµένου να διασφαλισθεί η αρτιότητα εκπόνησης της µελέτης και της σύνταξης των τευχών δηµοπράτησης.

2) Να εκπονήσει τις απαιτούµενες µελέτες, συντάξει τα τεύχη δηµοπράτησης και να εκδώσει τη διακήρυξη του διαγωνισµού σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία.

3) Να διαθέσει προς τον Κύριο του έργου, κατάλληλο προσωπικό του µε τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, για τη συγκρότηση της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης τωνδιαδικασιών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισµού.

4) Να συνεργάζεται µε τον Κύριο του έργου για τη συγκέντρωση όλων των απαιτούµενων σχετικών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, οι οποίες θα πρέπει να συµπεριληφθούν στο φάκελο των παραδοτέων της µελέτης.

5) Για όλα τα παραπάνω, ως αρµόδια υπηρεσία ορίζεται η ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήµου Πάρου, η οποία θα εγκρίνει την µελέτη αυτή.

6) Μετά την εκπόνηση και την οριστική παραλαβή της µελέτης αυτή θα περιέλθει αυτοδικαίως στον ∆ήµο Αντιπάρου.

Χωρίς επιβάρυνση για τον Δήμο Αντιπάρου

Η εκπόνηση της µελέτης και η σύνταξη των τευχών δηµοπράτησης από το ∆ήµο Πάρου για λογαριασµό του ∆ήµου Αντιπάρου, θα γίνει χωρίς κάποιο συγκεκριµένο οικονοµικό αντίτιµο για τις προσφερόµενες από το Φορέα Υλοποίησης υπηρεσίες, στο πλαίσιο της επίτευξης του φυσικού αντικειµένου της παρούσας.

Το έργο αυτό αποτελεί µια ευγενική δωρεά του ∆ήµου Πάρου προς τον γειτονικό ∆ήµο Αντιπάρου µε σκοπό τη µεταφορά γνώσεων και εµπειρίας σε θέµατα προετοιµασίας, οργάνωσης και διοίκησης τεχνικής φύσεως δηµοσίων συµβάσεων προµηθειών.

Αν και εφόσον, για την απρόσκοπτη εκπόνηση των µελετών και της σύνταξης των τευχών δηµοπράτησης που αποτελούν το συµβατικό αντικείµενο της παρούσας απαιτηθεί η µετακίνηση στελεχών του Φορέα Υλοποίησης στην περιοχή υλοποίησης του έργου ή στην περίπτωση που παρουσιαστούν άλλα έκτακτα έξοδα, αυτά θα καλυφθούν από τον Κύριο του έργου, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών.