Η υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού του Δήμου Άνδρου μιλά για τις δράσεις ανάδειξης, αναβάθμισης και προώθησης του πολιτισμού της Άνδρου, κατά το τελευταίο έτος

Αναβάθμιση πολιτιστικού προϊόντος

Στις δράσεις του Δήμου Άνδρου για τον πολιτισμό τον τελευταίο χρόνο, αναφέρθηκε η υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού δημοτική σύμβουλος, κ. Αθηνά Τσατσομοίρου.

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Άνδρου έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού, αλλά και της προώθησης της Άνδρου, ως έναν εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα, προορισμό. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Τσατσομοίρου, η Άνδρος στοχεύει, μεταξύ άλλων, μέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων και συνεδρίων, να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν, η οποία, μέχρι πρότινος, περιοριζόταν σε μόλις δύο μήνες επισκεψιμότητας.

Ένταξη των ταφικών μνημείων της Χώρας στον ASCE

Όπως τόνισε η υπεύθυνη πολιτισμού του Δήμου Άνδρου, “ξεκινώντας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτύχαμε την ένταξη του Κοιμητηρίου της Χώρας στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE)”. Όπως ενημέρωσε, η ένταξη έχει πραγματοποιηθεί, ωστόσο, δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, γεγονός ευτυχές, καθώς “συμμετέχοντας σε αυτό τον οργανισμό, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τη συντήρηση, όσο και για την προβολή των ταφικών μνημείων”.

Σύμφωνα με την κ. Τσατσομοίρου, “όταν τα στελέχη του Υπουργείου είχαν επισκεφτεί την Άνδρο και το κοιμητήριο, είχαν συμφωνήσει, ότι τα αγάλματα είναι εξαιρετικά. Βλέπεις όλη την ιστορία του νησιού μέσα από αυτά. Υπάρχουν ταφικά μνημεία μέσα, σαν εκκλησίες, όπου μπορεί κανείς να δει όλη την ιστορία των μεγάλων οικογενειών της Άνδρου”.

Αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου

Επίσης σημαντική ενέργεια, από πλευράς του Δήμου Άνδρου, σύμφωνα με την υπεύθυνη, αποτελεί και η προσπάθεια, για την αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου. “Κάθε χρόνο, ένα μουσείο αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων. Τον Μάιο του 2018 το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου διεκδικήσαμε και είχαμε την τιμή η Άνδρος να φιλοξενήσει το επόμενο συνέδριο, που θα γίνει το 2020”, τόνισε.

Πρόσθεσε δε, πως “στο νησί μας είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και συναισθηματικά με το ναυτικό επάγγελμα. Οπότε, έχοντας ως κίνητρο το συνέδριο, ξεκινάμε την αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου, το οποίο έχει μεν εξαιρετικά εκθέματα, ωστόσο δεν είναι οργανωμένο, όπως θα έπρεπε, τόσο σε επίπεδο έκθεσης, όσο και σε επίπεδο διαλογής των εκθεμάτων”.

Ως εκ τούτου, “έχουν ήδη έρθει στο νησί μουσειολόγοι, που θα συντάξουν και θα υποβάλουν σχετική μελέτη, η οποία εκτός των συμπερασμάτων σχετικά με τη συλλογή και την έκθεση, θα αφορά και σε έργα υποδομής, δηλαδή μία κτιριολογική αναβάθμιση, αλλά και την αξιοποίηση και της πλατείας του Αφανούς Ναύτη, σε σχέση πάντα με το Ναυτικό Μουσείο. Μέσω της μελέτης, θα γίνει συντήρηση και επανέκθεση μίας μόνιμης συλλογής, ώστε το μουσείο να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές του νησιού και όχι μόνο”.

Σύμφωνα με την ίδια, “πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση του μουσείου, είναι και ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια. Η συγγραφέας, ιστορικός, κ. Σαμίου, είχε έρθει στο νησί και βρισκόταν για πολύ καιρό εδώ, συλλέγοντας όλες τις προφορικές μαρτυρίες των ναυτικών και των οικογενειών τους και μέσα από αυτές, έγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην Άνδρο στις 11 Μαΐου. Αφηγείται το πώς βίωσαν και άσκησαν το επάγγελμά τους οι Ανδριώτες ναυτικοί, αλλά επίσης πώς βιώθηκε και από την πλευρά της οικογένειας και πώς επηρέασε όλη την κοινωνία του νησιού”.

Ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τσατσομοίρου και στη διοργάνωση συνεδρίων, τα οποία αφενός προσδίδουν κύρος στον προορισμό της Άνδρου, ενώ παράλληλα συμβάλουν στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας.

“Έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο αρκετά συνέδρια στην Άνδρο, στα οποία έχω συμμετάσχει και έχω βοηθήσει. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι κάθε δύο χρόνια, στο νησί πραγματοποιείται Διεθνές Συνέδριο Φαρμακοποιών, οι σύνεδροι του οποίου έρχονται από όλο τον κόσμο. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε προχτές και ήταν ένα σημαντικό τριήμερο συνέδριο παιδιατρικής “Παιδιατρικαί Ημέραι”. Ήρθαν πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες στο νησί”, υποστήριξε.

Όπως εξήγησε, εκτός των ήδη υφιστάμενων συνεδριακών χώρων, για την πραγματοποίηση του τελευταίου συνεδρίου, αξιοποιήθηκε αίθουσα του Λυκείου, η οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος ως αποθήκη, ένας τεράστιος χώρος, που διαμορφώθηκε κατάλληλα και φιλοξένησε επιτυχώς περί τους 250 συνέδρους, οι οποίοι έμειναν πλήρως ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση.

Μέσω των διοργανώσεων συνεδρίων και ειδικότερα σε μήνες, με γενικά ήπια επισκεψιμότητα, όπως ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος, η κ. Τσατσομοίρου υποστήριξε, πως έχει εμφανώς επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, αφού οι σύνεδροι, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, “γεμίζουν” τα καταλύματα και ενισχύουν την τοπική αγορά.

“Είναι κοντά από την Αθήνα η Άνδρος και είναι εύκολο να έρθουν οι σύνεδροι, ακόμη και αυθημερόν να επισκεφτούν το νησί για τη διεξαγωγή της όποιας διοργάνωσης. Τώρα που έχουμε φτιάξει και τη νέα αίθουσα, έχουμε τη βούληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον συνεδριακό τουρισμό”, κατέληξε.

Πολιτισμός μέσα από τη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα

Τέλος, η κ. Τσατσομοίρου αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου Άνδρου, για τη φροντίδα και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σημειώνοντας, ότι “για πρώτη φορά ο Δήμος μας, έχει δημιουργήσει ειδικό χώρο, πάνω σε δημοτικό οικόπεδο, για την προσωρινή φύλαξη και φιλοξενία των αδέσποτων, τα οποία προωθούνται για υιοθεσία. Έχουν δοθεί για υιοθεσία πάνω από 100 σκυλιά”.

Μάλιστα επεσήμανε, πως λόγω της επισταμένης μέριμνας, για τον εντοπισμό και την υιοθεσία των αδέσποτων τετράποδων, με δαπάνη εξ ιδίων πόρων του Δήμου Άνδρου, για τροφές και κτηνιατρική φροντίδα, τη συνεργασία με κτηνιάτρους από την Αθήνα, καθώς και την ανεκτίμητα σημαντική συμβολή των εθελοντών, έχει σχεδόν εξαλειφθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο νησί.

Κλείνοντας, η υπεύθυνη πολιτισμού του Δήμου Άνδρου αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ του Δήμου Άνδρου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός για τον πολιτισμό του νησιού, στο Ανοιχτό Θέατρο, το οποίο θα ξεκινήσει τέλος Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Ετικέτες: