Εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου για τις δράσεις τους με αφορμή την επιχορήγησή τους από το Δήμο

Τοπικοί φορείς δίνουν “πνοή” στον πολιτισμό

Τις επιχορηγήσεις, προς τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του νησιού, ενέκρινε, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου, με τους εκπροσώπους των σωματείων, να ενημερώνουν το Σώμα, σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, περί της καθιερωμένης επιχορήγησης των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων της Αντιπάρου, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των συλλόγων πραγματοποίησαν ενδελεχή ενημέρωση, σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις τους, οι οποίες ως άξονα έχουν την εξωστρέφεια και την ανάδειξη του νησιού, τόσο σε τοπικό και πανελλαδικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά ενός εκ των σωματείων, εκφράστηκε σε ήπιο τόνο μικρή δυσαρέσκεια, σχετικά με το ποσό της επιχορήγησης, αναλογικά με τους υπόλοιπους συλλόγους, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου, να σημειώνει, πως το ύψος των επιχορηγήσεων ορίζεται, βάσει κριτηρίων, με το συγκεκριμένο σωματείο να λαμβάνει κατά τι μικρότερη επιχορήγηση, εφόσον οι δράσεις του περιορίζονται στην καλοκαιρινή περίοδο, αντίθετα με άλλα σωματεία, των οποίων οι δράσεις αφορούν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος πρότεινε, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και τη διαμόρφωση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, να οριστούν περισσότερα και μετρήσιμα κριτήρια, για την αξιολόγηση των προτάσεων των συλλόγων και τον καθορισμό του ύψος των επιχορηγήσεων.

Πολύπλευρη δράση όλο το χρόνο

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αντίπαρος Εν Πλω”, ο εκπρόσωπος σημείωσε, σχετικά με τη δράση του, ότι “πέρσι είχαμε τη διοργάνωση του 7ου Αγώνα Υγείας Αντιπάρου, είχαμε συνεισφορά στη διοργάνωση και πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης για τα παιδιά του Δημοτικού, συμμετοχή στην πρόσκληση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αντιπάρου, για τον καθαρισμό και τη σήμανση μονοπατιών, οργάνωση της επίσκεψης της ιατρικής ομάδας “Διγενής Ακρίτας” με 25 ιατρούς από 13 ειδικότητες, οι οποίοι εξέτασαν 550 άτομα, συμμετοχή στην πανελλήνια διοργάνωση “Let's Do It Greece”, διοργάνωση θεατρικής παράστασης στο ferry boat, διοργάνωση δωρεάν συναυλίας στο Κάστρο Αντιπάρου με τον Απόστολο Ρίζο, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αντιπάρου και την ΚΕΔΑ, διοργάνωση εκδήλωσης για τα παιδιά με τίτλο “Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστικά του Κάστρου”, συνδιοργάνωση με το Δήμο Αντιπάρου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με θέμα “Αρχαιότητες και Μνημεία της Αντιπάρου και των νησίδων της”, διοργάνωση ιατρικής επίσκεψης της ομάδας “Πεταλούδα” για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας”.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου, “προσφέραμε στο ΠΠΙ Αντιπάρου έναν απινιδωτή και δωρίσαμε στην Αίθουσα Καλουδά 120 νέα καθίσματα”.

Σε ό,τι αφορά τις φετινές δράσεις σημείωσε, πως “οργανώσαμε ημερίδα για τα παιδιά της Αντιπάρου, με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με την Δ/νση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επίκειται η διοργάνωση τριήμερης πολιτιστικής εκδήλωσης, με την Ορχήστρα των Κυκλάδων τον Αύγουστο, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αντιπάρου και την ΚΕΔΑ, διοργάνωση εκδήλωσης για την οδική ασφάλειας σε συνεργασία με τον Ιαβέρη, διοργάνωση επίσκεψης της ιατρικής ομάδας “Διγενής Ακρίτας” το φθινόπωρο, ενώ έχουμε κάνει δύο προτάσεις, για τη διοργάνωση δύο θεατρικών παραστάσεων, εκ των οποίων η μία για παιδιά. Ακόμη, προχωρούμε τη διοργάνωση εκδήλωσης παραδοσιακών χορών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων”.

Συγκεκριμένα δε, σχετικά με την εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει η Ορχήστρα των Κυκλάδων, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου “Αντίπαρος εν πλω”, ενημέρωσε, ότι “θα είναι ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή τα 60 χρόνια από τη διαμονή του στην Αντίπαρο [σ.σ. λόγω των γυρισμάτων της ταινίας “Μανταλένα”], ενώ το κλείσιμο του τριημέρου θα περιλαμβάνει εκδήλωση της Ορχήστρας των Κυκλάδων, με το μαέστρο Νίκο Κυπουργό και στο τραγούδι τη Σαβίνα Γιαννάτου, σε τραγούδια του Χατζιδάκι”. Μάλιστα διευκρίνισε, πως στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν παιδικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ενώ ενδεχομένως να γίνει προσθήκη εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα το αφιέρωμα να ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τρεις ημέρες.

Διεθνής ανάδειξη του πολιτισμού της Αντιπάρου

Επίσης, τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Μη Κερδοσκοπικού Διεθνούς Σωματείου Φωτογραφίας και Τέχνης Αντιπάρου, υπεύθυνο για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου, η οποία υπογράμμισε, πως το φεστιβάλ αποτελεί μοχλό ανάδειξης της Αντιπάρου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, “το Φεστιβάλ διοργανώνεται μέσω του επίσημου αναγνωρισμένου μη κερδοσκοπικού σωματείου μας για 7η συνεχή χρονιά, προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό στο νησί μας και προάγοντας τον πολιτισμό και τις τέχνες, σε σταθερή βάση, μέσω των καταστατικών μας σκοπών. Η φωτογραφία σαν μέσο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και το φεστιβάλ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο έγκριτων φωτογραφικών δρώμενων στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έρχονται για το φεστιβάλ τονώνουν την τοπική αγορά, επιστρέφουν για διακοπές και διαφημίζουν το νησί στα social media”.

Όπως επεσήμανε, “σκοποί του σωματείου είναι η προβολή των Κυκλάδων, της Κυκλαδικής τέχνης και παράδοσης, του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου και η προβολή του νησιού που αγαπάμε και μας φιλοξενεί. Σήμερα, το σωματείο με μέλη από την Αντίπαρο, την Πάρο, την Αθήνα, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Νορβηγία, συνεχίζει και διοργανώνει το φεστιβάλ κάθε Ιούλιο, με την αρωγή της ΚΕΔΑ και του Δήμου. Παράλληλα, διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και άλλες, παράλληλες πολιτιστικές εκθέσεις”.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, “η τελευταία δραστηριότητα του σωματείου ήταν η συνδιοργάνωση με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, που μας φιλοξένησε στην Αθήνα, της έκθεσης φωτογραφίας “Οι Άνθρωποι του Δεσποτικού”, στο πλαίσιο της διάδοσης των αρχαιολογικών εργασιών στο γειτονικό νησί της Αντιπάρου, Δεσποτικό. Τον Οκτώβριο του 2019, θα παρουσιαστεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Προξενείου για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, παρουσία του αρχαιολόγου, κ. Γιάννη Κουράγιου και της επιμελήτριας της έκθεσης, ιστορικού τέχνης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λουίζας Καραπιδάκη. Επόμενος σταθμός, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και η παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες”.

Με τη βοήθεια χορηγιών, επιπλέον, το σωματείο “εξέδωσε φωτογραφικό βιβλίο, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν για τις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού”.

Η εκπρόσωπος του σωματείου έκανε λόγο για εκτενείς αναφορές στον Τύπο, σχετικά με τη φωτογραφική έκθεση για το Δεσποτικό, ενώ ήδη, φορέας, του οποίου μέλη έδωσαν το “παρών” στην έκθεση, έχει προγραμματίσει επίσκεψη γκρουπ στο νησί.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βράβευση του μοναδικού Φεστιβάλ Φωτογραφίας στις Κυκλάδες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου “Αρχίλοχος”, αλλά και στη διοργάνωση, σε συνεργασία με ωδείο, μουσική εκδήλωση στον “Αρχίλοχο”, παρουσία του Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου, κ. Κώστα Μπιζά.

Τέλος, σημείωσε, πως “αγαπάμε την Αντίπαρο, την προβάλλουμε παγκοσμίως, προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό και τις Κυκλάδες”.

Νέα σελίδα στην τοπική γαστρονομία”

Από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γυναικών Αντιπάρου, επισημάνθηκε, ότι “σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Αντιπάρου, θα διοργανώσουμε γαστρονομική εκδήλωση, το Σάββατο 8 Ιουνίου, με θέμα “Αντιπαριώτικος Γάμος – Γαστρονομικός Προορισμός Αντίπαρος 2019”, μαγειρεύοντας στα ξώπυργα. Πρόκειται για αναβίωση του παραδοσιακού αντιπαριώτικου γάμου και ανάδειξης της γαστρονομίας του τόπου μας”.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γυναικών, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Αντιπάρου και εισηγήτρια και επίσημη παρουσιάστριά της θα είναι η σεφ, κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Σχέδιο του προγράμματος, αποτελεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει επισκέψιμος χώρος λαογραφικής αναπαράστασης δώματος μίας αντιπαριώτικης κατοικίας εντός του Κάστρου, με συλλογές αντικειμένων από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της προετοιμασίας των παραδοσιακών γλυκών και φαγητών, αλλά και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με την εκπρόσωπο να σημειώνει, πως “ελπίζουμε να ξεκινήσουμε μία καινούρια σελίδα στη γαστρονομία του τόπου μας”.