Σύσταση Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα από επιχειρηματίες του Αθηνιού, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πίεση προς τον Υπουργό Υποδομών

Λαϊκή πρωτοβουλία για τα προβλήματα του Αθηνιού

Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα σύστησαν επιχειρηματίες της Σαντορίνης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Αθηνιού, η οποία αναμένεται να κινήσει διαδικασίες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί και κρατικοί φορείς, για την θεραπεία των προβλημάτων στο λιμάνι.

Δεδομένου, ότι το τελευταίο διάστημα, εκδηλώνονται τεράστια προβλήματα, όπως η καθίζηση της προβλήτας, οι πτώσεις τεράστιων βράχων ή οι εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, που οφείλονται αφενός σε παθογένειες του παρελθόντος, οι οποίες δεν διευθετήθηκαν ποτέ και αφετέρου στα έντονα καιρικά φαινόμενα του φετινού βαρύ χειμώνα, επιχειρηματίες του Αθηνιού σύστησαν Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, με κύριο στόχο την κινητοποίηση της πολιτείας, για άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του λιμένα, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αφού, όπως επισημαίνουν, αν δεν υπάρξει μέριμνα για το ζήτημα αυτό, η Σαντορίνη, κινδυνεύει να χάσει κάθε είδους αξιοπιστία στην τουριστική αγορά, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και δυστυχήματα.

“Ο λαός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του”

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Σαντορίνης (ΛΕΑΣ), “ο λαός της Σαντορίνης παίρνει την κατάσταση στα χέρια του”, προετοιμάζοντας “δυναμικές δράσεις για την επικινδυνότητα του λιμανιού”.

Όπως σημειώνεται, “έπειτα από τις πρόσφατες πτώσεις βράχων στο λιμάνι του Αθηνιού και όχι μόνο και ακολούθως της ανακήρυξης με το λίαν πρόσφατο χαρακτηριστικό «Έκτακτης Ανάγκης» του λιμανιού, τόσο από την Αντιπεριφέρεια Κυκλάδων και Επαρχείο Θήρας όσο και από το Δήμο Θήρας και τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, αλλά και επειδή η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο, ο λαός της Σαντορίνης επιτέλους παίρνει την κατάσταση στα χέρια του”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Μεγάλο Σάββατο, διεξήχθη συνάντηση των όμορων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, με σκοπό να συσταθεί μια επιτροπή αγώνα, που κυρίαρχο στόχο έχει την άμεση - και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος - εξυγίανση των μειζόνων προβλημάτων του ευρύτερου χώρου της καλντέρας, ξεκινώντας από τιε πτώσεις βράχων στο φάσμα των πρηνών (γκρεμνά), αλλά και του λίαν επικίνδυνου ρήγματος της 5ης στροφής και που αφορούν την αστική δομή του Αθηνιού.

Για τη συνάντηση ενημερώθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Θήρας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θήρας, στις επερχόμενες εκλογές και από κοινού αποφασίστηκε ανοιχτή συζήτηση – συνάντηση στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ, με προσκεκλημένους τους ανωτέρω, τα σωματεία, ενώσεις και συλλόγους του νησιού, καθώς και κάθε ενεργό πολίτη του νησιού, “προκειμένου να συζητηθεί η λήψη έκτακτων & άμεσων μέτρων από το κρατικό μηχανισμό”.

“Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές”

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, πως “την τελευταία δεκαετία έχουν κατατεθεί αρκετές αναφορές από τη περιφέρεια και το δήμο προς τη πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο το οποίο παγίως κωφεύει, με τα γνωστά πλέον σε όλη την υφήλιο τραγικά αποτελέσματα της Σαντορίνης, που ταυτόχρονα αποτελεί και τον δημοφιλέστερο προορισμό του πλανήτη!”.

Στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί στο ΔΑΠΠΟΣ, θα βρεθεί το ζήτημα στατικότητας, που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν το νησί της Σαντορίνης, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Όπως τονίζεται, “οι χειμερινές πρωτοφανείς για την πρόσφατη ιστορία της Σαντορίνης βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει σύμφωνα με τους ειδικούς γεωλόγους καίριο πλήγμα στην Καλντέρα (πρανή). Οι γεωλόγοι απεφάνθησαν ότι όσο θα «σφίγγουν» οι ζέστες (Μάιος) θα έχουμε συνεχείς πτώσεις μεγάλων βράχων από την Καλντέρα. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα (σήμερα!), θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, πλέον των μεγάλων υλικών ζημιών που ήδη έχουν γίνει”.

Από την ΛΕΑΣ προτάθηκε προς τις τοπικές αρχές η ελεγχόμενη (τεχνητή) πτώση βράχων από τους μηχανικούς, υπό την επίβλεψη πάντα του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας και της Λιμενικής Αρχής, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως “εύλογη πρόταση”, αν και “τον τελευταίο λόγο επ’αυτού τον έχουν οι γεωλόγοι και μηχανικοί του υπουργείου”.

“Η ΛΕΑΣ θα αναλάβει το τακτικό και ελεγχόμενο «κλείσιμο» του λιμανιού”

Τα θέματα που θα συζητηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΕΑΣ, αφορούν στην ακαταλληλότητα του οδικού δικτύου του Αθηνιού και όχι μόνο, αλλά και το πρόβλημα της πτώσης μεγάλων βράχων με σαφέστατο κίνδυνο κατά της ζωής, σε όλο το μήκος της καλντέρας, όπως επίσης και για τα σημεία που βρίσκονται κατάντη των αστικών δομών, ήτοι χωριά και σπίτια, που έχουν από πάνω, βράχους. Στα αιτήματα της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα προέχει η άμεση επίσκεψη και αυτοψία του υπουργού κ. Σπίρτζη, με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και μηχανικών για την άμεση λύση των προβλημάτων της Θήρας, ενώ περιλαμβάνεται και αίτημα για παραχώρηση άδειας από το Υπουργείο προς την Περιφέρεια (με νόμο) προκειμένου να προχωρήσει από την ΠΝΑι, η ανάθεση έργου για τον επισκευή του οδικού δικτύου του Αθηνιού.

Όπως διευκρινίζεται, “στο ΔΑΠΠΟΣ θα αναζητηθεί η λαϊκή εντολή ώστε η Λ.Ε.Α.Σ. (επιτροπή αγώνα) να πιέσει το αρμόδιο υπουργό να προσέλθει στη Σαντορίνη εντός τριημέρου μαζί με τους κλιμάκιο μηχανικών. Σε αντίθετη περίπτωση η ΛΕΑΣ θα αναλάβει το τακτικό και ελεγχόμενο «κλείσιμο» του λιμανιού, έως ότου «ευαισθητοποιηθεί» ο υπουργός. Θα απαγορευτεί λοιπόν ο κατάπλους πλοίων στη Σαντορίνη, Σε περίπτωση που δεν(!) παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση, καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι όταν πέσουν βράχια και σκοτωθούν άνθρωποι, τότε η Σαντορίνη θα διαγραφεί για πολλές δεκαετίες από το παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Συνεπώς θα πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε με το δάσος και όχι με το δένδρο. Σαφώς και θα ταλαιπωρηθούν πρόσκαιρα κάποιοι τουρίστες και επιβάτες, αλλά μπρος στον τεράστιο κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, τίποτα άλλο δεν πρέπει να έχει αξία, αφού η πολιτεία κρίθηκε πλέον αμετάκλητα ανεπαρκής στην διαχείριση του προβλήματος, με αμέλεια και ολιγωρία κακουργηματικού (εγκληματικού) βαθμού”.

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους φορείς της Θήρας

Τέλος, η ΛΕΑΣ αναφέρεται στη σύσταση και στελέχωσή της, αναφέροντας, πως “την πρώτη ομάδα Επιτροπής Αγώνα συγκρότησαν όλοι οι επιχειρηματίες του λιμανιού, οι οποίοι συνυπέγραψαν το ενεργό παρών”, ενώ παράλληλα, “υπήρξαν 2 αποχές και 1 άρνηση από πλευράς των επιχειρηματιών”.

Επιπλέον, η ομάδα της ΛΕΑΣ “απευθύνει ξεχωριστή πρόσκληση σε όλες τις ενώσεις, σωματεία και συλλόγους του νησιού, ώστε στην συνεδρίαση της 7ης Μαΐου να ενσωματωθούν συλλογικά και ως ενεργά μέλη στη νεοσυσταθείσα αυτή Επιτροπή Αγώνα, η οποία καθίσταται σαφές ότι μετά τα πρώτα σχέδια που αφορούν την επικινδυνότητα του λιμανιού, στο μέλλον θα δίδει το δυναμικό παρών και θα στέκεται αρωγός των αρχών και σε όλα τα βασικά και μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης”.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Σαντορίνης κλείνει, με την υπενθύμιση, πως “αν δεν πράξουμε τα ανωτέρω δέοντα σήμερα, συνυπεύθυνοι θα είμαστε όλοι στη περίπτωση που χαθούν ζωές και ταυτόχρονα απολέσει και η Σαντορίνη το σημαντικότερο οικονομικό της πυλώνα για δεκαετίες. Τον τουρισμό”.

Ετικέτες: