Προγραμματική Σύμβαση για εκπόνηση μελετών, συντηρήσεων και προβολή του Κάστρου και του Δεσποτικού, μεταξύ του Δήμου Αντιπάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού

«Είναι το παρελθόν και το μέλλον της Αντιπάρου»

  • Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2019 - 06:16

Την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου «Πρόγραμμα μελετών, συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και μουσείων στα όρια του Δήμου Αντιπάρου», που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου-Π.Ε. Κυκλάδων και του Δήμου, ανακοίνωσε ο Δήμος Αντιπάρου.

Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία του Δήμου με τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και ειδικότερα τον προϊστάμενο κ. Αθανασούλη, τον κ. Κουράγιο και την κ. Διαμαντή, θα καταστεί δυνατή η εκπόνηση μελετών και η εκτέλεση εργασιών σε δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού μας: το Κάστρο και τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό.

Για το Κάστρο, η Σύμβαση αφορά τη σύνταξη μελετών στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης του Πύργου στο κέντρο του Κάστρου, των εκκλησιών Αγ. Αντωνίου, Ιωάννου Προδρόμου και του Χριστού καθώς και κατασκευών που σχετίζονται με την κοινόχρηστη χρήση, σε εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης νεότερων κατασκευών (δεξαμενή κ.ά.), από τον κεντρικό Πύργο, σε διερευνητικές εργασίες καθορισμού / διαμόρφωσης διαδρομών, σε εργασίες συντήρησης επιχρισμάτων των εκκλησιών Αγ. Αντωνίου, Ιωάννου Προδρόμου και του Χριστού, στην τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας και τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου

Για το Δεσποτικό, η Σύμβαση αφορά την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, την εφαρμογή της μελέτης αναστήλωσης του αρχαϊκού ναού και του εστιατορίου του ιερού στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, τις εργασίες συντήρησης τοιχοποϊιών και κονιαμάτων των αρχιτεκτονικών καταλοίπων των κτιρίων του ιερού στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, κατά την εγκεκριμένη μελέτη, καθώς και το σχεδιασμό και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων. Ήδη άλλωστε ο αρχαιολογικός χώρος προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αποτελώντας έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δημαρχου, κ. Τάσου Φαρούπου, “το Δεσποτικό και το Κάστρο αντιπροσωπεύουν δύο μεγάλα κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και των Κυκλάδων. Είναι για το Δήμο Αντιπάρου το παρελθόν του και το μέλλον του. Για εμάς η διάσωσή τους, η προστασία και ανάδειξη τους αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες, χάρη στις οποίες η τοπική κοινωνία θα μπορέσει να αποκομίσει πλείστα οφέλη”.