Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2019 - 06:21

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση στο πλαίσιο στήριξης της εργαζόμενης μητέρας και γενικότερα του θεσμού της οικογένειας προτίθεται να λειτουργήσει και φέτος πρόγραμμα Καλοκαιρινής Φύλαξης Παιδιών Με Δημιουργική Απασχόληση ηλικίας 5-12 ετών. Κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της σχολικής περιόδου, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες φύλαξης των παιδιών των εργαζόμενων γονέων, ιδιαίτερα στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπου αποτελεί κατ' εξοχήν πόλο έλξης επισκεπτών.

Οι περισσότεροι γονείς εργάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, απουσιάζουν από το Δήμο μας δομές φύλαξης παιδιών νηπιακής και πρωτοσχολικής ηλικίας, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι γονείς να μην έχουν κάποια εναλλακτική διέξοδο για την φύλαξη των παιδιών τους κατά τις ώρες εργασίας τους. Ο στόχος μας είναι από τη μία μεριά, να δώσουμε μια ουσιαστική λύση στους εργαζόμενους γονείς που προβληματίζονται για τη φύλαξη των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, και από την άλλη να απασχολήσουμε τα παιδιά με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ποικίλα προγράμματα.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, σε αίθουσες με κύρια χρήση τη διδασκαλία μαθητών. Ως εκ τούτου οι αίθουσες είναι κατάλληλες για την παραμονή και φύλαξη παιδιών σε αυτές.

Το πρόγραμμα θα λειτουργεί καθημερινά από 07:30 –15:30 και με δυνατότητα αποχώρησης του παιδιού και στις 13:30. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά 5–12 ετών τα οποία ανάλογα με την ηλικία θα χωρίζονται σε ομάδες και θα ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα με θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα προσληφθεί από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση εξειδικευμένο προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνουδιάρκειας 2 μηνών.Οι ειδικότητες και ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν θα προσδιοριστούν με μεταγενέστερη απόφαση.

Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική απασχόληση θα ξεκινήσει στις 24-06-2019 και η ημερομηνία λήξης του προγράμματος θα είναι 23-08-2019. Το πρόγραμμα θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν και δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενες μητέρες που είναι κάτοικοι ή δημότες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Εφόσον υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα εργαζόμενοι γονείς (μητέρα και πατέρας με απασχόληση) και στη συνέχεια εργαζόμενες μητέρες (απασχόληση μητέρας μόνο). Σε περίπτωση μονογονεικότητας ή πολυτεκνίας, οι εργαζόμενες μητέρες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. Παιδιά άνεργων μητέρων θα εξυπηρετηθούν μόνο στην περίπτωση κενών θέσεων και με σειρά προτεραιότητας.

Οι εγγραφές των παιδιών θα γίνονται καθημερινά, πρωινές ώρες, στα γραφεία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης που στεγάζονται στο Δημαρχείο. Για την εγγραφή των παιδιών απαιτείται: α) Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα,

β) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης,

γ) Ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία του μαθητή

δ) Αποδεικτικό εργασίας της μητέρας ή κάρτα ανεργίας

ε) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ για την απόδειξη τόπου κατοικίας.