Τα πρόσωπα, τα οποία από τον Σεπτέμβριο θα έχουν στην ευθύνη τους τη διοίκηση των Δήμων Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Θήρας και Σερίφου, εξέλεξαν οι δημότες

Εκλογή Δημάρχων σε έξι νησιά

Αλλαγή ηγεσίας στους πέντε από τους έξι Δήμους

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία, για τα έξι νησιά των Κυκλάδων, των οποίων οι δημότες κλήθηκαν να εκλέξουν το πρόσωπο εμπιστοσύνης τους, στο δημαρχιακό αξίωμα, αφού κατά την προηγούμενη Κυριακή, τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί, δεν ήταν αρκετά, ώστε να “ξεκαθαρίσουν” το αποτέλεσμα.

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανεμήθηκε εκλογικό υλικό εγκαίρως, με αποτέλεσμα από το πρωί της Κυριακής, οι κάλπες να “ανοίξουν” για τους δημότες χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Τα νησιά τα οποία προχώρησαν σε επαναλπτική εκλογική διαδικασία ήταν η Άνδρος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, η Σαντορίνη και η Σέριφος.

Όπως ήταν φυσικό, στο διάστημα της μίας εβδομάδας που μεσολάβησε, έλαβαν χώρα αρκετές πολιτικές “διεργασίες”, με κυριότερη την περίπτωση του Δήμου Θήρας, όπου όλοι – πλην ενός – οι μειοψηφούντες συνδυασμοί συσπειρώθηκαν απέναντι στο πρόσωπο του νυν Δημάρχου.

Το τριπλό “θρίλερ” της εκλογικής βραδιάς ήταν στους Δήμους Άνδρου, Μυκόνου και Θήρας, όπου οι διαφορά στα ποσοστά των υποψηφίων ήταν ελάχιστη, με αρκετές εναλλαγές στο προβάδισμα.

Νέος Δήμαρχος Άνδρου ο Δημήτρης Λοτσάρης

Τον Δήμο Άνδρου διεκδίκησαν στο β' γύρο ο νυν Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, επικεφαλής της παράταξης “Νέοι Ορίζοντες” και ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για την Άνδρο” και απερχόμενος Έπαρχος ΠΕ Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής για τις δύο παρατάξεις έφεραν τους “Νέους Ορίζοντες” στο 36,59%, την παράταξη “Μαζί για την Άνδρο” στο 30,36%.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ιδιαίτερη συζήτηση προέκυψε, λόγω της απόφασης του νέου Επάρχου Π.Ε. Άνδρου, κ. Δημήτρη Λάσκαρη, να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, το οποίο είχε καταλάβει κατερχόμενος με το συνδυασμό του κ. Σουσούδη στις εκλογές του 2014, όπως επίσης και να αποσύρει και τη στήριξή του από το πρόσωπό του.

Κατά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, στο Δήμο Άνδρου εκτυλίχθηκε “θρίλερ” ανάμεσα στους δύο υποψήφιους Δημάρχους, αφού κατά τη διάρκεια της τμηματικής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, τα ποσοστά των κ.κ. Λοτσάρη και Σουσούδη απείχαν μία “ανάσα”, πολλές φορές με μόλις μονοψήφιο αριθμό ψήφων διαφορά.

Το τελικό αποτέλεσμα, έδωσε στον κ. Δημήτρη Λοτσάρη το δημαρχιακό αξίωμα, με ποσοστό 50,92%, έναντι του 49,08% του κ. Σουσούδη, διαφορά ίση με 90 μόλις ψήφους.

Σημαντικό ήταν και το ποσοστό της αποχής, καθώς οι δημότες, οι οποίοι έσπευσαν στις κάλπες για την επιλογή Δημάρχου, αποτέλεσαν το 40,12% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο νέος Δήμαρχος Άνδρου, θα απαιτηθεί να κατοχυρώσει ισχυρές συνεργασίες, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς προβάδισμα εδρών έχει ο συνδυασμός του κ. Σουσούδη, βάσει του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής.

Νέος Δήμαρχος Θήρας ο Αντώνης Σιγάλας

Για το Δήμο Θήρας, αυτή την Κυριακή αναμετρήθηκαν ο νυν Δήμαρχος, κ. Νίκος Ζώρζος, επικεφαλής της παράταξης “Θηραϊκή Πολιτεία”, που συγκέντρωσε το 29,60% των ψήφων στον α' γύρο, απέναντι στον επικεφαλής της παράταξης “Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή”, κ. Αντώνη Σιγάλα, η οποία εξασφάλισε αντίστοιχα, ποσοστό 22,88%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως άμεσα, κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της α' Κυριακής, οι συνδυασμοί, που έλαβαν έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήτοι οι παρατάξεις “Μαζί Αλλάζουμε… Σαντορίνη & Θηρασιά”, με επικεφαλής τον κ. Άγγελο Ρούσσο και “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”, με επικεφαλής τον κ. Μανόλη Ορφανό, αποφάσισαν να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας, δηλώνοντας τη στήριξή τους στον κ. Αντώνη Σιγάλα.

Κατά το β' γύρο και παρά το γεγονός της τριμερούς συνεργασίας των συνδυασμών, το πρόσωπο του κ. Ζώρζου φάνηκε από νωρίς, ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη αρκετών Θηραίων δημοτών, καθώς κατάφερε να “κοντράρει” επί ίσοις όροις τον πολιτικό του αντίπαλο, κ. Σιγάλα. Τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είχαν απειροελάχιστη διαφορά, καθ' όλη τη διάρκεια της τμηματικής μετάδοσης, με λιγότερη από μία μονάδα να χωρίζει, έως το τέλος, τους δύο άνδρες, αλλά και με αρκετές εναλλαγές στο προβάδισμα.

Στο “κλείσιμο” της διαδικασίας καταμέτρησης, στη “μάχη” για το δημαρχιακό θώκο επικράτησε, με διαφορά που κέρδισε κυρίως από τα εκλογικά τμήματα της περιοχής του Εμπορείου, ο κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος είναι και ο νέος Δήμαρχος Θήρας, με ποσοστό 53,19%, έναντι 46,81% του κ. Ζώρζου.

Σημαντική ήταν η προσέλευση των δημοτών στις κάλπες, αφού ψήφισαν το 57,58% επί των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Σε ό,τι αφορά στη διαφορά εδρών μεταξύ των δύο συνδυασμών, ο κ. Σιγάλας έχει ήδη εξασφαλίσει, τουλάχιστον προς το παρόν, τη συνεργασία των συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ξεπερνώντας έτσι, όπως όλα δείχνουν και άνευ απρόοπτης εξέλιξης, το προβάδισμα εδρών της “Θρηαϊκής Πολιτείας”.

Κρατά” το Δήμο Μυκόνου ο Κωνσταντίνος Κουκάς

Στο Δήμο Μυκόνου, οι δύο πλειοψηφούντες συνδυασμοί του πρώτου γύρου, ήταν ο συνδυασμός “Μύκονος Πρώτη Ξανά”, του Χρήστου Βερώνη, με 46,48% και ο συνδυασμός “Πρωτοβουλία Δράσης” του Κωνσταντίνου Κουκά, που συγκέντρωσε ποσοστό 40,27%.

Παρά την αρνητική διαφορά των περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων, ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς έκανε τη διαφορά και στη “μάχη” μεταξύ των προσώπων, επικράτησε του κ. Βερώνη, με ποσοστό 52,51%, έναντι 47,49%, που εξασφάλισε ο πολιτικός του αντίπαλος.

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση στο Δήμο, από τον κ. Κουκά, ο οποίος διατηρεί την ιδιότητα του Δημάρχου Μυκόνου, δεν αναμένεται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου, ότι ο συνδυασμός του κ. Βερώνη έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερο αριθμό εδρών, καθιστώντας, ως εκ τούτου, τη λογική των συνεργασιών πιο αναγκαία από ποτέ.

Δυνατή ήταν η συμμετοχή των δημοτών της Μυκόνου στην εκλογική διαδικασία, με ποσοστό 66,90% επί των εγγεγραμμένων.

Νέος Δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης

Ανάμεσα στον νυν Δήμαρχο, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, επικεφαλής του συνδυασμού “Πρώτα η Μήλος” και στον επικεφαλής του συνδυασμού “Μήλος για Όλους”, κ. Μανώλη Μικέλη, κλήθηκαν να αποφασίσουν τον επόμενο Δήμαρχο Μήλου, οι δημότες.

Στον πρώτο γύρο, με ελάχιστη διαφορά ο συνδυασμός του κ. Δαμουλάκη έλαβε την πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, την α' Κυριακή, ο συνδυασμός του κ. Δαμουλάκη συγκέντρωσε ποσοστό 35,29%, ενώ η παράταξη “Μήλος για Όλους” του κ. Μικέλη, άγγιξε το 34,47%.

Παρ' όλα αυτά, λόγω των έντονων διαφορών, που είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έδειξαν, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολάβησε και όχι μόνο, να στηρίζουν τον κ. Μικέλη. Η κίνηση αυτή, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, απέδωσε υπέρ του κ. Μικέλη, ο οποίος είναι ο νέος Δήμαρχος Μήλου, με ποσοστό 56,74%, έναντι 43,26%, που συγκέντρωσε ο κ. Δαμουλάκης.

Η συμμετοχή των εκλογέων καταγράφηκε σε ποσοστό 55,89%.

Νέος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ο Δημήτρης Λιανός

Για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αντιμέτωποι στο β' γύρο ήρθαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Δημήτρης Λιανός, με την παράταξη “Ενωμένοι Μπορούμε”, η οποία για 2,6 ποσοστιαίες μονάδες “έχασε” τη σφράγιση της νίκης από την πρώτη Κυριακή και ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, με το συνδυασμό “Μαζί Αλλάζουμε”.

Ο συνδυασμός του κ. Λιανού, ο οποίος παίρνει το “δαχτυλίδι” από το νυν Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη, έλαβε ποσοστό 47,41% και Λεονάρδος Χατζηανδρέου, με την παράταξη “Μαζί Αλλάζουμε”, συγκέντρωσε το 25,49% των ψήφων.

Όπως διαφάνηκε από τη διαφορά κατά τον πρώτο γύρο, ο κ. Δημήτρης Λιανός, με άνετο προβάδισμα, επικράτησε, του κ. Χατζηανδρέου, Συγκεκριμένα, ο νέος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Λιανός έλαβε 61,04% των ψήφων, αφήνοντας αρκετά πίσω και νωρίς κατά τη διαδικασία καταμέτρησης τον κ. Χατζηανδρέου, με 38,96%.

Η συμμετοχή των δημοτών καταγράφηκε στο 48,88% επί των εγγεγραμμένων.

Νέος Δήμαρχος Σερίφου ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης

Τέλος, στο Δήμο Σερίφου, όπου το δημαρχιακό αξίωμα διεκδίκησαν τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτή την Κυριακή οι δημότες κλήθηκαν να επιλέξουν, ανάμεσα στον υποψήφιο Δήμαρχος, κ. Ρεβίνθη Κωνσταντίνο, επικεφαλής της “Σεριφιακής Ανανέωσης”, που έλαβε ποσοστό 39,66% και τον υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Μιλτιάδη Πελοποννήσιο, με την παράταξη “Δημιουργική Πρωτοβουλία”, που συγκέντρωσε ποσοστό 25,27% την πρώτη Κυριακή.

Η διαφορά του συνδυασμού του κ. Ρεβίνθη “φάνηκε” και στο δεύτερο γύρο, καθώς ο επικεφαλής της “Σεριφιακής Ανανέωσης” υπερίσχυσε του πολιτικού του αντιπάλου, κ. Πελοποννήσιου, με “άνετο” ποσοστό 60,06%, έναντι 39,94%. Επίσης μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής και για το νησί της Σερίφου, αφού οι 992 ψηφίσαντες εκλογείς, αποτελούν το 43,24% επί των εγγεγραμμένων.