Μαζί, Δήμαρχος Πάρου και επικεφαλής της μειοψηφίας, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες, “κατεδάφισαν” αυθαίρετη κατασκευή στις Κολυμπήθρες

“Να εμποδιστούν οι «επενδυτές» της ισοπέδωσης”

Σε κοινή δράση, με χαρακτήρα μηνύματος ενότητας και μηδενικής ανοχής απέναντι σε συγκεκριμένες πρακτικές, προχώρησαν ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κώστας Ροκονίδας, απομακρύνοντας αυθαίρετη πέτρινη κατασκευή, από παραλία του νησιού.

Στέλνοντας το μήνυμα, ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Δήμο Πάρου, οι παράνομες παρεμβάσεις σε παραλίες του νησιού, αλλοιώνοντας το τοπικό περιβάλλον και οικοσύστημα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, ο Δήμαρχος Πάρου και ο επικεφαλής της μοναδικής πλέον, κατόπιν του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, παράταξης της αντιπολίτευσης, προχώρησαν σε αφαίρεση ενός τοιχίου ξερολιθιάς, που παράτυπα είχε ανεγερθεί, στην παραλία Κολυμπήθρες της Πάρου.

Ο παριανός λαός να είναι σε ετοιμότητα”

Την πρώτη νύξη, αναφορικά με τα αρκετά σε αριθμό φαινόμενα παράνομων παρεμβάσεων σε τουριστικές περιοχές του νησιού, έκανε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, με επικεφαλής τον κ. Ροκονίδα, με ανακοίνωσή της.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρεται ότι:

  • Στην Χρυσή Ακτή, ιδιώτες προχωρούν στην αυθαίρετη και παράνομη αποστράγγιση του υδροβιότοπου, ο οποίος έχει αναγνωριστεί και προστατεύεται, με το ΦΕΚ 229ΑΑΠ/ 19/6/12. Άνοιξαν όρυγμα στη άμμο και τοποθέτησαν αντλία και σωλήνα για το άδειασμα των υδάτων του υδροβιότοπου προς την θάλασσα. Το θράσος εκείνων που παρανομούν έφτασε στο σημείο να απειλούν και κατοίκους της περιοχής.

  • Στις Κολυμπήθρες , παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, το «θεάρεστο» έργο της καταστροφής συνεχίζεται και το κριθέν κατεδαφιστέο (ταβέρνα της Παντελίας) με απόφαση του ΣΤΕ από το 2015 παραμένει στη θέση του.

  • Στη Ξιφάρα ελέω προεκλογικής περιόδου έγινε διάνοιξη δρόμου που συνδέει ξενοδοχείο με τον κεντρικό δρόμο.

  • Στο νησί του Οικονόμου αυθαίρετη κατασκευή οικίσκου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ανακοίνωσή της, ζήτησε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, να επέμβουν οι εμπλεκόμενες αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενώ κάλεσε τον Παριανό λαό, “να είναι σε ετοιμότητα γιατί το δικό του ανάστημα και μόνο, μπορεί να εμποδίσει τους «επενδυτές» της ισοπέδωσης των πάντων”.

Μηδενική ανεκτικότητα σε αντίστοιχα φαινόμενα

Μετά και από κατ' ιδίαν επικοινωνία μεταξύ του κ. Ροκονίδα και του κ. Κωβαίου, ο κ. Ροκονίδας ζήτησε από το Δήμαρχο την κοινή δράση τους, απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα για το νησί, με το Δήμαρχο να τίθεται εξ αρχής υπέρ και συνιστώντας να βρεθούν και οι δύο άνδρες παρόντες, σε μία συμβολική δράση, προκειμένου να μην υπάρξει υπόνοια για δήθεν πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος από καμία από τις δύο πλευρές, με απώτερο στόχο, να δοθεί ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής, σε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος του νησιού και κατ' επέκταση εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών.

Στις Κολυμπήθρες βρέθηκαν οι κ.κ. Κωβαίος και Ροκονίδας, καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων και των δύο παρατάξεων, αλλά και πολίτες, οι οποίοι με τα χέρια, βοήθησαν, ώστε να αποδομηθεί παράνομη πέτρινη κατασκευή στην παραλία.

Ο κ. Ροκονίδας σε δημόσια δήλωσή του τόνισε, πως σύσσωμος ο Δήμος Πάρου, τάσσεται ενάντια στις πρακτικές αυτές, οι οποίες, ενδεχομένως μεν να βρήκαν πρόσφορο έδαφος, ώστε να ξεκινήσουν, καθώς το τελευταίο διάστημα, λόγω εκλογών και της συνεπούς “παύσης” στην πολιτική διοίκηση, δεν θα γίνουν ανεκτά δε, σε καμία περίπτωση εφεξής.

Αντίστοιχα, και ο κ. Κωβαίος την ημέρα της δράσης τόνισε, πως ήταν απόλυτα θετικός στην πρόταση του κ. Ροκονίδα, υπογραμμίζοντας, ότι, παρά τις όποιες πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές, θα σταθούν με ομοθυμία και συνεργασία, απέναντι στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του νησιού, με την παράνομη δόμηση, να αποτελεί ένα εξ αυτών, αφού με τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα φαίνεται να πολλαπλασιάζονται.

Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα”

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, σημείωσε, ότι “το κακό έχει παραγίνει. Για το λόγο αυτό, όταν με πήρε τηλέφωνο ο Κώστας Ροκονίδας ρωτώντας μέ, τι έχει κάνει ο Δήμος για τη συγκεκριμένη περίπτωση, του απάντησα σχετικά και του είπα, ας πάμε να δώσουμε ένα μήνυμα”.

Όπως εξήγησε, “ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, σε ό,τι αφορά τις παραλίες. Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο Δήμος, το μόνο που κάνει, είναι να διατάξει αυτοψία, μέσω των υπαλλήλων της Αστυνομίας και να μεταφέρει την καταγγελία, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, στις αρμόδιες υπηρεσίες, που μπορεί να είναι, πέραν της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού, αν πρόκειται για χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, ή το γραφείο του Εισαγγελέα. Από κει και πέρα, ο Δήμος δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα”. Από την άλλη, σύμφωνα με το Δήμαρχο “δημοτική αστυνομία έχουμε μόνο ένα άτομο. Η Αστυνομία και το Λιμενικό κάνουν ό,τι μπορούν, κατόπιν καταγγελιών. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν αυτοψία. Δεν μπορούν να παρέμβουν, δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα”.

Όσον αφορά στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία εδρεύει στη Σύρο, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και έχει στην ευθύνη της όλα τα νησιά των Κυκλάδων και έκρινε λογική την έλλειψη τακτικών ελέγχων, γεγονός, που οι εν δυνάμει παραβάτες εκμεταλλεύονται, προκειμένου να προχωρούν σε αυθαιρεσίες.

Αναφορικά με τη συμβολική δράση, από κοινού με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Κωβαίος ανέφερε, ότι “εμείς ξεφύγαμε των ορίων με αυτή την πρωτοβουλία”. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, “στον αντίποδα έχει ξεφύγει η κατάσταση με την αυθαιρεσία, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Ειδικότερα, αυτή την περίοδο, που μεσολάβησαν εκλογές και που ορισμένοι εκλαμβάνουν, ότι ενδεχομένως ο Δήμος “κοιμάται” και θα έχουν το ελεύθερο να προχωρήσουν σε αυθαιρεσίες. Γι' αυτό και προτάθηκε να πάμε μαζί με τον Κώστα Ροκονίδα, ώστε να δείξουμε ξεκάθαρα, ότι ο Δήμος είναι ενωμένος”.

“Εμείς θέλουμε να δείξουμε, ότι αυτή τη στιγμή είναι το νησί μας, που πρέπει να προστατεύσουμε. Για το νησί, μαζί”, υπογράμμισε ο κ .Κωβαίος. “Κάθε χρόνο, δύο φορές, ως δημοτική αρχή, έχουμε συναντήσεις με τους επιχειρηματίες, μέσα από τις οποίες θίγονται και θέματα όπως αυτά. Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δημοτικοί και δημόσιοι χώροι δεν πρέπει να καταπατούνται. Από κει και πέρα, η πρόθεση του καθένα πάνω στο ζήτημα, επαφίεται στη συνείδησή του και στον επαγγελματισμό του”.

Ετικέτες: