Το ανταγωνιστικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου φαίνεται να αφήνουν οριστικά πίσω τους τα νέα πρόσωπα στην κεφαλή των Δήμων των Κυκλάδων, που εξέλεξαν Δημάρχους, κατά το β' γύρο των δημοτικών εκλογών

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας

Οριστικοποιήθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα, που καθόρισαν τους επικεφαλής και τη σύνθεση των δημοτικών διοικήσεων των νησιών των Κυκλάδων, μετά το πέρας και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, 2 Ιουνίου, οι δημότες εξέλεξαν τους νέους Δημάρχους στους Δήμους Άνδρου, Θήρας, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Σερίφου, με τις πέντε από τις έξι διοικήσεις να περνούν σε νέα “χέρια”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των νέων Δημάρχων, που προέκυψαν από το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχαν ως κοινούς άξονες τις ειλικρινείς ευχαριστίες προς τους πολίτες, που έδειξαν στα νέα πρόσωπα την εμπιστοσύνη τους, αλλά και τη διαβεβαίωση, για συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των νησιών.

Θα διοικήσω χωρίς έπαρση και αλαζονεία”

Με ποσοστό 50,92% ο κ. Δημήτρης Λοτσάρης είναι ο νέος Δήμαρχος Άνδρου, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση τον Σεπτέμβριο από τον απερχόμενο Δήμαρχο, κ. Θεοδόση Σουσούδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών, 49,08%.

Ο κ. Λοτσάρης, την επόμενη κιόλας ημέρα, στην πρώτη του δήλωση ως νέος Δήμαρχος, ευχαρίστησε τους ανδριώτες, που με τη συμμετοχή τους τίμησαν την εκλογική διαδικασία, τόσο την πρώτη, όσο και τη δεύτερη Κυριακή. “Ευχαριστώ όλους τους πολίτες της Άνδρου για την ωριμότητα που επέδειξαν ψηφίζοντας το ξεπέρασμα των αδιέξοδων διχασμών του παρελθόντος που οδήγησαν το νησί μας σε μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες καλούμαστε να ξεπεράσουμε από εδώ και εμπρός”.

Παράλληλα όμως δεσμεύτηκε, πως “θα είμαι δήμαρχος όλων των ανδριωτών πέρα από διαχωρισμούς σε περιοχές και παρατάξεις. Θα διοικήσω χωρίς έπαρση και αλαζονεία”, υπογραμμίζοντας, πως πρώτο μέλημά του, κατόπιν της ανακοίνωσης των επισήμων αποτελεσμάτων από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, θα είναι να “καλέσω τους 21 δημοτικούς συμβούλους σε συζήτηση για την εύρεση κοινού τόπου για τα μεγάλα προβλήματα της Άνδρου με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις όλων για το καλό του νησιού”.

Τέλος, ο κ. Λοτσάρης ευχαρίστησε επίσης εγκάρδια “όλους τους συνεργάτες μου που τους για ένα μεγάλο διάστημα έδωσαν ότι καλύτερο είχε ο καθένας γι’ αυτή την μεγάλη εκλογική νίκη που γυρίζει μια σελίδα για την Άνδρο”.

Νέα σελίδα στη διοίκηση με “τρεις δημάρχους”

Το δημαρχιακό αξίωμα αναλαμβάνει στο Δήμο Θήρας από τον Σεπτέμβριο ο κ. Αντώνης Σιγάλας, καθώς επικράτησε, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, του απερχόμενου Δημάρχου, κ. Νίκου Ζώρζου, έχοντας την πλήρη στήριξη των δύο παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό και αριθμό εδρών.

Ο κ. Σιγάλας, στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, που τον έφερε “μπροστά” από τον κ. Ζώρζο, με ποσοστό 53,19%, έκανε λόγο για διοίκηση “με τρεις δημάρχους”, ενώ και κατά την επίσημη επινίκια δημόσια τοποθέτησή του στα θηραϊκά μέσα, είχε τους επικεφαλής των δύο συνδυασμών, κ.κ. Άγγελο Ρούσσο και Μανόλη Ορφανό, στο πλευρό του.

Ο νέος Δήμαρχος Θήρας τόνισε, πως η Κυριακή αποτέλεσε ιστορική ημέρα για την ιστορία του Δήμου Θήρας, καθώς ο θηραϊκός λαός έδωσε την εντολή της προγραμματικής συνεργασίας πριν από τις εκλογές. Ευχαρίστησε τους δημότες, που έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δεσμευόμενος, πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η σκληρή δουλειά θα ξεκινήσει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, καθώς το φορτίο, που οι πολίτες “εναπόθεσαν” στις πλάτες των τριών συνδυασμών, κρίνεται βαρύ και αφορά το μέλλον του νησιού και τη βιώσιμη ανάπτυξή του. Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τους άλλους δύο επικεφαλής, με τους οποίους έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί για το καλό της Σαντορίνης, βάσει πολύ συγκεκριμένων θέσεων, αλλά και τα μέλη των παρατάξεών τους, που τάχθηκαν στο πλευρό του, κατά τη δεύτερη Κυριακή. Τέλος, τόνισε, πως ο ίδιος αισθάνεται Δήμαρχος όλων των Θηραίων και όλων των Θηρασιωτών χωρίς καμία διάκριση.

Από σήμερα, είμαστε όλοι μαζί, ασχέτως τι ψηφίσαμε”

Στο Δήμο Μυκόνου, η διοίκηση παραμένει στα χέρια του νυν Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, ο οποίος διεκδίκησε το Δήμο στο δεύτερο γύρο, προερχόμενος από αρνητικό αποτέλεσμα, έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, κ. Χρήστου Βερώνη, κατά την πρώτη Κυριακή.

Παρ' όλα αυτά, οι δημότες της Μυκόνου έδειξαν να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους τελικά στον κ. Κουκά, ο οποίος επικράτησε του κ. Βερώνη, με ποσοστό 52,51%.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τους δημότες του νησιού, που του χάρισαν τη νίκη, ο κ. Κουκάς εμφανίστηκε ενωτικός, τονίζοντας, ότι “από αυτές τις εκλογές, νικήτρια βγήκε η Μύκονος”, καθώς “η ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη σύνθεση, τη συνεργασία, τη συνεννόηση, τη Δημοκρατία”.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Μυκόνου, “οι εκλογές έφτασαν στο τέλος τους. Από σήμερα, είμαστε όλοι μαζί, ασχέτως τι ψηφίσαμε ή ποιον υποστηρίξαμε τις δύο προηγούμενες Κυριακές. Από σήμερα, όλοι μαζί ενωμένοι, έχουμε ως μόνο αντίπαλο τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Όλοι μαζί θα δώσουμε λύσεις και θα πάμε το νησί μας ακόμη πιο ψηλά. Όλοι μαζί για τη Μύκονο της καρδιάς μας, την πρωταγωνίστρια της ζωής μας”.

Αναφορικά με το γεγονός, ότι ο συνδυασμός του κ. Βερώνη κατέλαβε μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και συνεπώς περισσότερες έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, ο κ. Κουκάς δήλωσε με σαφήνεια, ότι “θα επιδιώξω να συνεργαστώ με τους ανθρώπους και των τριών παρατάξεων, από τις οποίες θα πρέπει να επιλεχθούν οι καλύτεροι, ώστε να επανδρώσουν καίρια πόστα της δημοτικής αρχής. Είμαι σίγουρος, ότι επειδή κοινός τόπος και των 27 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το νησί, στα μεγάλα θέματα θα είμαστε όλοι μαζί και με αμοιβαίες υποχωρήσεις, θα βρίσκεται η κοινή συνισταμένη, προκειμένου, να υπάρχει η απαιτούμενη, κάθε φορά, πλειοψηφία”.

Εναπόθεση ελπίδας σε νέο πρόσωπο

Στο Δήμο Μήλου, νέος Δήμαρχος χρίζεται, μετά την “άνετη” επικράτησή του στο β' γύρο, ο Μανώλης Μικέλης, έναντι του απερχόμενου Δημάρχου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, με ποσοστό 56,74%. Ο κ. Μικέλης βρέθηκε να στηρίζεται από τους συνδυασμούς, που έλαβαν τις έδρες της μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, καθώς δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, με κύριο στόχο την “αποκαθαίρεση” του κ. Δαμουλάκη, αφού όπως υποστηρίχθηκε προεκλογικά, ο απερχόμενος Δήμαρχος αφενός φάνηκε να αφήνει “ανοιχτά” πολλά ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα για το νησί, όπως αυτά της ύδρευσης-αποχέτευσης, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τη διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών και αφετέρου καυτηριάστηκε για τη συμπεριφορά του, τόσο απέναντι στους πολιτικούς του συναδέλφους, όσο και απέναντι στους τοπικούς φορείς.

Αποτέλεσμα της συσπείρωσης προς το πρόσωπο του κ. Μικέλη, ήταν η διαφορά περίπου 14 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία του χάρισε τον τίτλο του νέου Δημάρχου Μήλου, με την τοπική κοινωνία να εναποθέτει πάνω του ελπίδες, για διοίκηση, που θα βγάλει το νησί από τα αδιέξοδά του και θα το οδηγήσει σε υγιή ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής για τους μόνιμους κατοίκους του.

Το «Ενωμένοι Μπορούμε» είναι παράλληλα τρόπος σκέψης και ζωής”

Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, είχε διαφανεί ήδη από τον πρώτο γύρο, αφού ο συνδυασμός του κ. Δημήτρη Λιανού, είχε λάβει ξεκάθαρο προβάδισμα, με ποσοστό 47,41%, έναντι της δεύτερης σε ποσοστό παράταξης, του υποψήφιου Δημάρχου, κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου, που συγκέντρωσε ποσοστό 25,49%.

Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη η σαφής επικράτηση του κ. Λιανού στο δεύτερο γύρο, με το σαρωτικό ποσοστό του 61,04%.

Ο νέος Δήμαρχος, σε δήλωσή του προς την εφημερίδα τόνισε, ότι «οι δημοτικές εκλογές έδωσαν στον Συνδυασμό μας “Ενωμένοι Μπορούμε” μια ξεκάθαρη και μεγάλη νίκη. Το ποσοστό του 48% της πρώτης Κυριακής μάς έδωσε 13 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και το 61% της δεύτερης Κυριακής κατέστησε σαφή την επιλογή των δημοτών στο πρόσωπό μου ως Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Ο κ. Λιανός ευχαρίστησε θερμά “όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους και όλους τους συνεργάτες μου και συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο μου, γι' αυτό το αποτέλεσμα. Σεβόμαστε την κρίση και την άποψη όλων και έτσι θα πορευτούμε στη νέα δημοτική θητεία”.

Στην κατεύθυνση της ομοθυμίας και συνεργασίας, για την επόμενη ημέρα, από την πλευρά του νέου Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων επισημάνθηκε τέλος, ότι “λειτουργούμε πάντα ενωτικά και θα συνεργαστούμε με τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των επιτυχόντων Συνδυασμών. Στόχος μας είναι η σύμπραξη όσων προτίθενται να εργαστούν σκληρά για την πρόοδο του τόπου μας. Το “Ενωμένοι Μπορούμε”, που αποτέλεσε το όνομα του Συνδυασμού μας, είναι παράλληλα και τρόπος σκέψης και ζωής. Αποδείξαμε ότι έτσι μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα κι έτσι θα συνεχίσουμε”.

Να ξεπεραστεί η “αδράνεια” της προηγούμενης πενταετίας

Νέος Δήμαρχος Σερίφου, βάσει του ξεκάθαρου αποτελέσματος του β' γύρου των δημοτικών εκλογών, αναδείχθηκε με ποσοστό 60,06%, ο κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο νέος Δήμαρχος, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε, ότι “είναι μεν μία μεγάλη νίκη, ωστόσο, δεν μας δίνει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, είναι να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, που πέτυχαν να έχουν έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και σταδιακά να συνεργαστούμε για να κάνουμε δουλειά στο νησί”.

Όπως εξήγησε, από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα ιεραρχηθούν τα προβλήματα, θα μπουν προτεραιότητες και θα αποφασιστεί κοινό πρόγραμμα, προκειμένου να χαραχτεί η ρότα προς την πρόοδο.

“Νομίζω υπήρχε μία σχετική “αδράνεια” κατά την προηγούμενη πενταετία – ίσως και περισσότερο – και θέση μου είναι, ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο δραστήριοι, ως Δήμος, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε πράγματα, ώστε να υπάρξει και μία εξωστρέφεια, διαφήμιση της Σερίφου, να κατοχυρώσουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την υλοποίηση έργων για το νησί. Σε αυτή την πενταετία δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Ενδεχομένως να έφταιγε και η οικονομική κρίση, αλλά σίγουρα δεν φταίει μόνο αυτό”, υπογράμμισε ο νέος Δήμαρχος.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, πως απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά και πείσμα, από τη νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να ξεπεραστούν σκόπελοι στην υλοποίηση έργων και υποδομών, όπως η έλλειψη Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δήμο και συνεπώς έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας, με τη διασφάλιση συνεργασιών, τόσο με γειτονικούς μεγαλύτερους Δήμους, όσο και με την ΠΝΑι, γεγονός, που απαιτεί δράση, επικοινωνία και διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων.

Ο κ. Ρεβίνθης τόνισε μάλιστα, ότι το ζήτημα των συνεργασιών δεν αναμένεται να αποτελέσει “πονοκέφαλο” για τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επικράτησε ο πολιτικός πολιτισμός, έλλειψη έριδας και πολιτικών εντάσεων, καθιστώντας τη μία από τις πιο “ήρεμες” προεκλογικές περιόδους που έχει δει διαχρονικά το νησί και υποστηρίζοντας, ότι βάσει αυτού υπάρχει η αισιοδοξία, πως και οι τέσσερις συνδυασμοί θα βρεθούν μαζί απέναντι στους κοινούς στόχους, για το καλό του νησιού.