Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, μιλά για τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέτει για τη νέα θητεία

“Θέλουμε να είμαστε μπροστά απ' τις εξελίξεις”

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών απέβη θετικό για τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, τον οποίο οι δημότες διατήρησαν στην ηγεσία του Δήμου, στέλνοντας ωστόσο ένα “ηχηρό” μήνυμα προς τα στελέχη της νυν διοίκησης.

Κατά την προεκλογική περίοδο, το Δήμο Πάρου διεκδίκησαν μόνο δύο παρατάξεις, αυτή του κ. Μάρκου Κωβαίου “Πάρος Επιμένουμε στην Πράξη” και η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Ροκονίδα. Ο συνδυασμός του κ. Κωβαίου, που είχε ήδη την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο κατά την προηγούμενη θητεία, κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσοστό του 51,06% την πρώτη Κυριακή, με την ισχνή πλειοψηφία να αποτελεί το “μήνυμα” των δημοτών προς τη δημοτική αρχή, το οποίο ο Δήμαρχος, κ. Κωβαίος υποστηρίζει πως “άκουσε” και αφορά κυρίως στη βελτίωση των μικρών ζητημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παροικιάς.

Σοβαρή ανάπτυξη όλων των υποδομών”

Σύμφωνα με τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Πάρου, κατά την προηγούμενη θητεία, “βάλαμε τις βάσεις, για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Θέλαμε να υπάρχει – και το καταφέραμε – μία οικονομική αυτονομία. Ξεχρεώσαμε όλα τα δάνεια του παρελθόντος, προχωρήσαμε σε μείωση δημοτικών τελών, αγοράσαμε εξοπλισμό, όπως απορριμματοφόρα, φορτηγά, για την καθαριότητα, δώσαμε βάση στη βελτίωση και κατασκευή υποδομών. Επί παραδείγματι, τελειώσαμε τις αφαλατώσεις, εγκαταστήσαμε δεξαμενές, κεντρικούς αγωγούς, ξεκινάμε την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, αναβαθμίζουμε τους ΒΙΟΚΑ, προγραμματίζουμε και ετοιμάζουμε τον βιολογικό της Αγκαιριάς, προχωρά η αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ στο Πίσω Λιβάδι, ώστε να δέχεται τα λύματα από Κώστο και Λεύκες, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν, είμαστε στο στάδιο των μετρήσεων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Παροικιάς, ένα ζήτημα σοβαρό, για το οποίο βρισκόμαστε στη διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να ανατεθεί η μελέτη σε ανάδοχο, που θα ολοκληρώσει τη μελέτη και θα μας προτείνει λύσεις. Η λύση του κυκλοφοριακού είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ίσως το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, διότι είναι κάτι που φαίνεται έντονα”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κωβαίος, “δώσαμε προσοχή στις υποδομές, καθώς επιθυμούμε πάνω στις υποδομές να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Δεν θέλουμε να χτίζουμε παλάτια στην άμμο. Πρέπει να μπουν οι βάσεις για το μέλλον αυτού του τόπου”.

Επίσης, ο κ. Κωβαίος αναφέρθηκε στη βελτίωση και των λιμενικών υποδομών, κατά τα προηγούμενα χρόνια. “Το λιμάνι της Αλυκής, με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται στο τέλος του. Ήδη, έχει εγκριθεί η αναδιαμόρφωση και ανακατασκευή του λιμανιού του Πίσω Λιβαδιού, με χρήματα του κράτους, όπως και το λιμάνι του Αμπελά, της Νάουσας και της Παροικιάς”, σημειώνει. Επίσης, αναφορά έκανε και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και στην κατασκευή ενός Κλειστού Γυμναστηρίου και την προετοιμασία, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” και 400.000 δημοτικούς πόρους, ακόμη ενός.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, “αφού συμβάλαμε καθοριστικά στη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, φτιάχνουμε όλα τα λιμάνια, όλες τις πύλες εισόδου και από την άλλη μεριά επιδιώξαμε την σοβαρή ανάπτυξη όλων των υποδομών”.

“Απορροφήσαμε ένα μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών κονδυλίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο. Εξασφαλίσαμε μέσα στην πενταετία έργα περίπου 7 εκατομμυρίων, συν τα έργα που έγιναν από δημοτικούς πόρους”, διευκρίνισε.

Στο επίκεντρο πλέον τα ζητήματα καθημερινότητας

“Από δω και πέρα ξεκινάμε να βλέπουμε περισσότερο τα ζητήματα της καθημερινότητας”, τονίζει ο κ. Κωβαίος, “που εκ των πραγμάτων και λόγω υποστελέχωσης δεν καταφέραμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια”.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο εξ αυτών, που αφορά στην καθαριότητα, σημειώνοντας, ότι “έχουμε ζητήσει 40 υπαλλήλους από τις 9 Φεβρουαρίου, βρέθηκαν 3, ενώ επίσης οι μόνιμοι εργαζόμενοι που πήραν σύνταξη δεν αναπληρώθηκαν. Παράλληλα όμως τα απορρίμματα έχουν αυξηθεί κατά 30%-40%. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή των 36 μόνιμων προσλήψεων. Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρομερή έλλειψη προσωπικού”.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι “οι άνθρωποι της καθαριότητας κάνουν υπερπροσπάθειες, με διπλές και τριπλές βάρδιες, ώστε να τα βγάλουμε πέρα, που ομολογουμένως δεν τα καταφέρνουμε απόλυτα. Ευελπιστούμε όμως, να προχωρήσουν οι διορισμοί των μονίμων, αλλά και τα 8μηνα που έχουμε ζητήσει και να βελτιωθούν οι συνθήκες, να βγάλουμε το καλοκαίρι, όπως αρμόζει στον πρώτο προορισμό της Ευρώπης”, αναφερόμενος και σε πολύ μικρές εργολαβίες, οι οποίες επίσης συμβάλουν στη βελτίωση της καθαριότητας.

Όπως παραδέχεται ο κ. Κωβαίος, τις μη ιδανικές συνθήκες στην καθαριότητα, παρά το γεγονός, ότι οφείλεται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, “την πληρώσαμε και εκλογικά, όχι μόνο εμείς, αλλά και πάρα πολλοί Δήμοι. Καταλαβαίνουμε, ότι όταν μαζεύουμε τα απορρίμματα μόνο από τα κεντρικά σημεία και βγάζουμε βάρδιες ανά 3-4 ημέρες στα μη κεντρικά σημεία, υπάρχει πρόβλημα και ο κόσμος δικαίως αγανακτεί”. Υπογράμμισε ωστόσο, πως έχει ασκηθεί τεράστια πίεση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων, με τον ίδιο να ευελπιστεί ότι εντός των επόμενων ημερών, το ζήτημα θα έχει λήξει.

Με απολογιστικό τόνο επισημαίνει, ότι παρά το γεγονός, ότι έχουν γίνει μεγάλα έργα στο νησί, ο κόσμος επηρεάζεται και ταλαιπωρείται από τα μικρότερα ζητήματα, τα οποία, όπως αναγνωρίζει, η δημοτική αρχή δεν είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί απόλυτα ικανοποιητικά, υποστηρίζοντας, ότι “τώρα από δω και πέρα πρέπει να τα δούμε με περισσότερη προσοχή και αυτό ήταν και το μήνυμα από ορισμένες περιοχές της Πάρου. Το βλέπαμε, το γνωρίζαμε, αλλά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν τα καταφέραμε”.

Καινοτόμες δράσεις για το περιβάλλον

Ο κ. Κωβαίος επεσήμανε, ότι “θέλουμε η Πάρος να είναι πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις Κυκλάδες”, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, του Κυκλαδίτικου τοπίου και των θαλασσών. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου, με τελευταία τη συνεργασία με τη WWF, τη WATT και την Common Seas για την πρωτοβουλία BlueCycle, που στοχεύει στην εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων. “Θα επιχειρήσουμε να γίνουμε πιλοτικά το πρώτο νησί στην Ευρώπη χωρίς πλαστικά”, σημειώνει.

“Έχουμε κάνει καινοτόμες δράσεις και πάνω σε αυτές θα στηριχτούμε για να εξελιχθεί το νησί μας, όσο το δυνατόν και να ακολουθήσει μία άλλη πορεία”, λέει ο κ. Κωβαίος. “Κάνουμε τομές στο ΧΥΤΑ μας, ώστε να μελετήσουμε από τι αποτελούνται τα απορρίμματά μας και να σχεδιάσουμε πολιτικές πάνω σε αυτά τα στοιχεία. Προχωράμε για το δεύτερο κύτταρο ΧΥΤ, προχωράμε και την κομποστοποίηση. Ενθαρρύνουμε τη διαλογή στην πηγή. Σε αυτό τον άξονα θα συνεχίσουμε να προχωράμε”.

Τουριστική ανάπτυξη με βιωσιμότητα

Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι απαιτείται σοβαρή διαχείρισή της, προκειμένου αυτή να είναι αειφόρος και βιώσιμη. “Το στοίχημα για μας είναι να παραμείνουμε μεν ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, επιτυχία που οφείλεται κυρίως στη λειτουργία του αεροδρομίου και στον τρόπο με τον οποίο έδειξε τα αντανακλαστικά της η τοπική μας κοινωνία, αλλά βρίσκοντας τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος”.

Στόχο αποτελεί κυρίως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, διευρύνοντας την επισκεψιμότητα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που θα γεμίζουν το πρόγραμμα των επισκεπτών, αξιοποιώντας παράλληλα και την παραδοσιακή εικόνα του νησιού, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος.

Μάλιστα, δεδομένου, ότι έχουν υπάρξει οι κατάλληλες κινήσεις για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, η δημοτική αρχή θα επιδιώξει την ανάπτυξη αφενός του συνεδριακού τουρισμού, όπως επίσης και την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, έχοντας ως άξονα την εγκατάσταση συστημάτων και υποδομών ασφαλείας στο λιμάνι, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η Πάρος θα είναι ζηλευτός προορισμός”

“Θέλουμε να είμαστε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Οραματιζόμαστε το μέλλον και το σχεδιάζουμε από πριν, δεν περιμένουμε να έρθει”, υποστηρίζει κλείνοντας ο Δήμαρχος Πάρου.

Εστιάζοντας στην τουριστική περίοδο που έρχεται, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως “περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να περάσει καλά στο νησί μας. Είμαστε προορισμός για όλα τα βαλάντια, ένα νησί με ιδιαιτερότητες, απαράμιλλη φυσική ομορφιά και με δυνατότητα για τους τουρίστες μας να περνούν πάντοτε όμορφα”.

Κλείνοντας, υπογράμμισε, ότι “έχουμε φτιάξει τις υποδομές, τις προχωράμε και είμαι αισιόδοξος, ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας, το νησί μας θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα έχει ποιοτικές υποδομές, καλύτερη ποιότητα ζωής και θα είναι ένας προορισμός που θα είναι ζηλευτός”.

Ετικέτες: