Άλλη μία πυρκαγιά σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο του δεματοποιητή στο Κοσσίνι της Τήνου

«“Αστείοι” οι ισχυρισμοί περί σκοπιμότητας»

Ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στο χώρο του δεματοποιητή των απορριμμάτων στην περιοχή Κοσσίνι της Τήνου, με τη φωτιά να τίθεται σε λίγη ώρα υπό έλεγχο, αλλά να εγείρονται ερωτήματα, σχετικά με την συχνότητα των πυρκαγιών, καθώς και σε τι εξυπηρετούν.

Για μία ακόμη φορά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι φορείς του νησιού κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν φωτιά που σημειώθηκε στο χώρο, που βρίσκονται τα απορρίμματα του Δήμου Τήνου και το μηχάνημα του δεματοποιητή, καθώς δεν είναι λίγες οι αντίστοιχες περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Τήνου, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και ο χώρος έχει επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του, ωστόσο, από την παράταξη της μειοψηφίας, “Κοινό Τηνίων” εξεδόθη ανακοίνωση, όπου τονίζεται, πως η συχνότητα των περιστατικών δεν είναι τυχαία και πως πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια, προκειμένου να δημιουργείται χώρος στο χώρο των απορριμμάτων.

Επιχείρηση κατάσβεσης με το βλέμμα στραμμένο στην κατασκήνωση

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Ιουλίου, στο χώρο του δεματοποιητή και άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιοι αιρετοί.

Το βράδυ συνεχίστηκε η μάχη των πυροσβεστών, των βυτιοφόρων του Δήμου, ιδιωτικών οχημάτων, αλλά και των εθελοντών που επιχειρούσαν στο χώρο, ωστόσο, παρά την άπνοια που σχεδόν επικρατούσε, τα εύφλεκτα απόβλητα ευνοούσαν την εξάπλωση της φωτιάς, με τους καπνούς και τη δυσοσμία από τις αναθυμιάσεις των φλεγόμενων απορριμμάτων να φτάνει ακόμη και σε κοντινούς οικισμούς.

Πρώτιστο μέλημα των πυροσβεστών, ήταν να προστατευθεί η παιδική κατασκήνωση του Κατηχητικού Σχολείου Τήνου, της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Κοσσίνι, στον Ι.Ν. Παναγίας Βουρνιώτισσας.

Τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τους πυροσβέστες, τα βυτιοφόρα και τους ιδιώτες με τα βαρέα οχήματα να παραμένουν στο χώρο, διασφαλίζοντας, πως η φωτιά δεν θα αναζωπυρωθεί.

Όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Ευάγγελος Περιάλης, “η φωτιά ξεκίνησε στις 18:45. Ενημερώθηκε αμέσως η Πυροσβεστική και ενημερωθήκαμε κι εμείς την ίδια ώρα. Κατά τις 7 το απόγευμα, εγώ μαζί με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ήμασταν στο χώρο του Κοσσινίου, που τοποθετούνται τα απορρίμματα”.

“Είναι ιδιαίτερη η περίπτωση των σκουπιδιών”, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, “η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει με νερό, το οποίο μπορεί μόνο να επιβραδύνει την πυρκαγιά. Οπότε, στο σημείο έσπευσαν δύο ιδιώτες, με οχήματα που μπορούν να κάνουν επιχωμάτωση και οι οποίοι επιχειρούν ακόμη και τώρα [σ.σ. μεσημέρι Πέμπτης], διότι ναι μεν όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά η εστία πρέπει να σβήσει εντελώς. Οι πυροσβέστες και οι ιδιώτες επιχειρούσαν όλο το βράδυ και περίπου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά τέθηκε πλήρως υπό έλεγχο. Τώρα έχει γίνει και μία αντιπυρική ζώνη, γύρω από το χώρο με χώμα και λειτουργούμε κανονικά, ευτυχώς”.

Τις φωτιές στον σκουπιδότοπο τις βάζουν κάθε έξι μήνες”

Εντούτοις, η πυρκαγιά, που δεν είναι η πρώτη που σημειώνεται στο Κοσσίνι, εγείρει και ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία, με το Κοινό Τηνίων, την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Τήνου, να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, «κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για τα μονοπάτια της Τήνου, ενημερωθήκαμε ότι για άλλη μια φορά καίγονται τα σκουπίδια μας στο Κοσσίνι. Στην συνέχεια διαβάζοντας το σχετικό “ρεπορτάζ” σε τοπικό blog μάθαμε ότι η “φωτιά ξέσπασε ... στο χώρο του δεματοποιητή”. Όμως, η φωτιά δεν ξέσπασε, κάποιος την έβαλε, και η περιοχή δεν είναι “ο χώρος του δεματοποιητή” αλλά ένας αφύλαχτος σκουπιδότοπος χωρίς καμία πυροπροστασία».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Κοινό Τηνίων, «τις φωτιές στον σκουπιδότοπο τις βάζουν πια κάθε έξι περίπου μήνες, μία τον χειμώνα και μία το καλοκαίρι, έτσι αποσυμφορείται λίγο η κατάσταση και φτιάχνεται χώρος για νέα σκουπίδια. Αυτά συμβαίνουν στην κατά τα άλλα αναπτυσσόμενη Τήνο μας και όποιος συνεχίζει να βασίζεται στις τυπικές αναφορές περί αυτανάφλεξης ώστε να μην αποδίδει ευθύνες, εθελοτυφλεί. Άραγε τα απορριμματοφόρα πριν έναν μήνα κάηκαν και αυτά από αυτανάφλεξη; Καλή σαιζόν».

Απαντώντας στις αιτιάσεις, πως οι πυρκαγιές στο χώρο του δεματοποιητή είναι σκόπιμες, ο κ. Περιάλης τόνισε, ότι «μπορεί να είμαι λίγες ημέρες αντιδήμαρχος, μόλις 20 ημέρες, αλλά έχω κάνει στα κοινά πάρα πολλά χρόνια. Έχω περάσει απ' όλες τις βαθμίδες, από απλός δημοτικός σύμβουλος, έως και δήμαρχος. Είναι αστείο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι βάλαμε εμείς τη φωτιά ή ότι η φωτιά μπήκε με δόλο για να κάνουμε χώρο. Αν είναι δυνατόν».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντιδήμαρχος «τρέχαμε, πραγματικά και δίναμε μάχη το βράδυ, για να την θέσουμε υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ζωές, είμαστε όλοι ξενυχτισμένοι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχω κοιμηθεί ούτε ένα λεπτό. Ειδικά εμείς, που γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σε κοντινή απόσταση παρακάτω υπάρχει παιδική κατασκήνωση, θα βάζαμε φωτιά θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά μας; Αυτές τις ανακοινώσεις τις θεωρώ αστείες, ίσως αγγίζουν και τα όρια της γελοιότητας. Μόνο κακό κάνουν. Από ανθρώπους υπεύθυνους και με πολιτικό λόγο δεν θα έπρεπε να καν ούτε να το σκεφτούν, πόσο μάλλον να το πουν».

Από τον Αντιδήμαρχο σημειώθηκε επίσης ότι έως τη λήξη της θητείας του, την 31η Αυγούστου, ίσως και με την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Δημάρχου Τήνου προς το πρόσωπό του και για την επόμενη θητεία, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, προκειμένου να βρεθεί μία ενδιάμεση λύση στο μείζον πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων για την Τήνο, η οποία χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Ετικέτες: