Δηλώσεις των νέων βουλευτών Κυκλάδων για το εκλογικό αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης και τη νέα Κοινοβουλευτική θητεία

Προτεραιότητα οι διεκδικήσεις για τις Κυκλάδες

Τρεις έδρες καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία και μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ από το νησιωτικό νομό

Δύο νεοεκλεγέντες και δύο επανεκλεγέντες βουλευτές είναι τα τέσσερα πρόσωπα από τον νομό Κυκλάδων που στέλνουν οι νησιώτες στην ελληνική Βουλή για τη νέα πολιτική θητεία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από τα αποτελέσματα της εθνικής κάλπης της 7ης Ιουλίου και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τους Γιάννη Βρούτση, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα από το κόμμα της γαλάζιας παράταξης, το οποίο καταλαμβάνει τρεις έδρες, αλλά και για τον Νίκο Συρμαλένιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τη λαϊκή ετυμηγορία θα βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών από τα 298 εκλογικά τμήματα του νομού Κυκλάδων, ο κ. Βρούτσης έρχεται πρώτος σε σταυροδοσία με μεγάλη διαφορά από τους επόμενους βουλευτές, αφού απέσπασε την εμπιστοσύνη 12.932 πολιτών. Ακολουθούν τα δύο νεοεκλεγμένα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατία η Κατερίνα Μονογυιού που έλαβε 7.753 ψήφους και ο Φίλιππος Φόρτωμας που απέσπασε 4.677 σταυρούς, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Κυκλαδίτες ανέδειξαν βουλευτή τον Νίκο Συρμαλένιο με 4.726 ψήφους.

Και οι τέσσερις βουλευτές του νομού προέβησαν σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη”, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ τοποθετήθηκαν λακωνικά αναφορικά με θέματα των νησιών, τις ανάγκες των οποίων δεσμεύθηκαν πως θα υπηρετήσουν, ευχαριστώντας τέλος τους Κυκλαδίτες για την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν.

Γιάννης Βρούτσης: “Αντίπαλός μας είναι οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας”

Ειδικότερα, ο επανεκλεγείς βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους νησιώτες που επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία και είχαν συμβολή στην αυτοδυναμία της, λέγοντας πως το κόμμα του θα αποτελέσει μία κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες.

“Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια, μέσα από την καρδιά μου, τους χιλιάδες Κυκλαδίτες που για πολλοστή φορά με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως όσον αφορά εμένα, την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – σύμφωνα με τις δηλώσεις του -, η Νέα Δημοκρατία θα είναι μία κυβέρνηση που θα ενώνει όλους τους Έλληνες. Στη βάση αυτή, εύχομαι να είναι μία παραγωγική θητεία, μία δημιουργική κι ωφέλιμη θητεία για την Ελλάδα, γιατί αυτό που μένει στο τέλος είναι το τί προσθέτουμε όσοι εκλεγόμαστε κι έχουμε καθήκοντα κυβερνητικά ή και βουλευτικά για την πατρίδα”.

Πιο συγκεκριμένα, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό του οι Κυκλαδίτες, ο κ. Βρούτσης συνέχισε, λέγοντας τα εξής: “Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και συγκινητικό γεγονός, καθώς η επανεκλογή μου, ουσιαστικά είναι επαναξιολόγηση. Για πολλοστή φορά μου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους. Ξεκίνησα το 2007, μετά το 2012, το 2015 και σήμερα, με ένα ρεκόρ ψήφων που δεν έχει προηγούμενο στο νομό των Κυκλάδων για βουλευτή, συνεχίζω. Είναι τεράστια τιμή για έναν βουλευτή αυτό το αποτέλεσμα και ευχαριστώ τον κόσμο που με εμπιστεύθηκε”.

Ωστόσο, σημείωσε πως η θέση του εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου σημαίνει πρωτίστως ευθύνη για παραγωγή έργου προς όφελος όλων των πολιτών ανεξαρτήτως κόμματος. “Η ευθύνη και τα καθήκοντα ενός βουλευτή όμως, δεν περιορίζονται σε αυτούς που τον ψήφισαν ή που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και δεν ψήφισαν εμένα. Είναι για το σύνολο του Κυκλαδίτικου λαού γιατί αντίπαλός μας είναι οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά και πρέπει να τις διαχειριζόμαστε με ευθύνη και σύνεση”.

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε μάλιστα πως, “Όσον αφορά τις Κυκλάδες το ποσοστό που ξεπερνά το 43,5% σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπ. Εσωτερικών είναι συντριπτικό” κι “Επιβεβαιώνει το μήνυμα που όλο αυτό το διάστημα εισέπραττα κι εγώ και οι άλλοι συνυποψήφιοί μου σε όλο τον νομό Κυκλάδων, πως δηλαδή, οι Κυκλάδες, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, ζητούσαν μία πολιτική αλλαγή”. Μία πολιτική αλλαγή που όπως συμπλήρωσε, μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου “Έγινε πράξη και στην Επικράτεια αλλά και με ηχηρό τρόπο στο νομό Κυκλάδων”.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των νησιών και αν αυτή για τον ίδιο, ασχέτως των καθηκόντων του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει σε πρώτο πλάνο, απάντησε καταφατικά.

“Η ατζέντα για τη νησιωτικότητα παραμένει πάντα προτεραιότητα κι έχουμε χρέος, εμείς, ως νησιώτες να κάνουμε τα πάντα για να ενσωματώνουμε μέσα στις πολιτικές και τις δράσεις τη νησιωτικότητα”. Προβαίνοντας και σε κριτική για τη θητεία που ολοκληρώθηκε με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε τα εξής: “Δυστυχώς, την τετραετία που πέρασε χάθηκε το πολύτιμο αυτό ειδικό προνόμιο των νησιών, ο μειωμένος ΦΠΑ του Αιγαίου. Ήταν μία μεγάλη εθνική απώλεια που αφορά το Αιγαίο πέλαγος και τα νησιά μας, το οποίο όπως έχω πει πολλές φορές είναι δύσκολο πλέον να επανέλθει γιατί είχε παραχωρηθεί με ειδική συνθήκη. Δεν θα το χάναμε, αλλά δυστυχώς έγινε αυτό το 2015”.

Ωστόσο, μιλώντας για τη νησιωτικότητα γενικότερα, ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως θα υπάρξουν πολιτικές που θα ευνοούν τον νησιωτικό νομό.

“Όσον αφορά άλλες πολιτικές, βεβαίως υπάρχουν προτεραιότητες για κάθε νησί ξεχωριστά, αλλά και το σύνολο των νησιών. Ενδεικτικά να αναφέρω το μεγάλο έργο που ξεκίνησε το 2014 αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, όπως υπάρχουν κι επιμέρους έργα που έχουν πολλαπλασιαστική αξία για το κάθε νησί. Για παράδειγμα το δεύτερο λιμάνι της Σαντορίνης, η επέκταση αεροδρομίων, η επέκταση στις υποδομές. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα συμπληρωματικά με τη βελτίωση της υγείας, των υποδομών στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Είναι πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν και να γίνουν πράξη το επόμενο διάστημα”.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Δεδομένης της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους νησιώτες, ο κ. Βρούτσης κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με την προτροπή της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί αυτό το μέτρο και επί θητείας Νέας Δημοκρατίας.

“Θα ήταν πολύ καλό αν έλεγαν στον ελληνικό λαό την αλήθεια” σχολίασε πρωτίστως ο κ. Βρούτσης, ο οποίος εξήγησε παρακάτω τα εξής: “Το Μεταφορικό Ισοδύναμο λειτούργησε με έναν τυχοδιωκτικό τρόπο, παρότι αποτελεί κεντρική πολιτική και για πάρα πολλά χρόνια ήταν ζητούμενο. Χάσαμε τον μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο και ήρθε συμπληρωματικά μόνο για έναν χρόνο να εφαρμοστεί ένα Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπήκε σε κανονικό κωδικό, όπως θα έπρεπε αν πρόκειται για τακτική και διαχρονική δαπάνη. Ήταν κάτι που “έγινε στο γόνατο” μόνον για λόγους εντυπωσιασμού”. Κι αυτό όπως ισχυρίστηκε στη συνέχεια, “αποδεικνύεται από το γεγονός πως αντί να υπάρξουν χρήματα που θα έρθουν μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό, πήραν χρήματα από την Ανάπτυξη, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα έκαναν εισιτήρια κι επιδότηση. Δηλαδή πήραν χρήματα από φράγματα, λιμάνια, δρόμους κλπ, τα οποία τα πήραν για αναπτυξιακούς λόγους για τους νησιώτες και τα έκαναν επιδόματα”. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, “Αυτό δυστυχώς, δεν είναι Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά είναι τυχοδιωκτική πολιτική”.

Kατερίνα Μονογυιού: “Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας”

Από την πλευρά της, η νέα βουλευτής Κυκλάδων με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού εξέφρασε τη χαρά της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ δεσμεύθηκε πως θα θέσει τον εαυτόν της, στην υπηρεσία των νησιωτών.

“Είμαι χαρούμενη γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα. Είμαι υπερήφανη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τα κατάφερε. Ο κόσμος μας δικαίωσε και ο κόσμος είπε “όχι” στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη για τους πολίτες και την επιλογή τους. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μας επέλεξε και δικαίωσε κι εμένα και τους αγώνες μας τόσα χρόνια. Γυρνάμε σελίδα, πάμε παρακάτω και θέλω να εργασθώ με όλη μου την ψυχή” δήλωσε κατηγορηματικά η ίδια, η οποία στην ερώτηση αν τα θέματα και οι υποθέσεις των νησιών θα είναι σε αυστηρή προτεραιότητα για την ίδια, απάντησε καταφατικά. “Ναι. Θέλω να εργασθώ και να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό και τους νησιώτες. Θα λειτουργήσω ως μία απλή εργάτης για τους πολίτες. Θα είμαι στην Αθήνα, αλλά δεν θα εγκαταλείψω τα νησιά μας, γιατί τα νησιά με εξέλεξαν βουλευτίνα”.

Τέλος, στην ερώτηση αν αξιολογεί πως η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας προέκυψε από την επιλογή των πολιτών να εμπιστευθούν το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε τα εξής: “Ο κόσμος έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που ό,τι είπε, θα το κάνει πράξη. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε όλο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.”.

Φίλιππος Φόρτωμας: “Αναλαμβάνω ευθύνη να εκπροσωπήσω τον λαό των Κυκλάδων”

Τρίτος σε ψήφους στη Νέα Δημοκρατία για τις Κυκλάδες ήρθε ο νέος βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας. Κληθείς να τοποθετηθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την προσωπική νίκη του, δήλωσε τα παρακάτω: “Οι πολίτες των Κυκλάδων αποφάσισαν. Έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγή πορείας, ανανέωση και ανάκαμψη. Η πατρίδα μας και τα νησιά μας μπαίνουν από σήμερα με Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια νέα τροχιά επανεκκίνησης και ανάπτυξης. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα”.

Αμέσως μετά, ευχαριστώντας τους πολίτες που τον στήριξαν στην εκλογή του, δεσμεύθηκε πως θα εκπροσωπήσει με συνέπεια και υπευθυνότητα τους Κυκλαδίτες.

“Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τους χιλιάδες συμπατριώτες μου και τις χιλιάδες συμπατριώτισσες μου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου για την αμέριστη συμπαράσταση τους και στους συνεργάτες μου που στάθηκαν σε όλες τις δύσκολες στιγμές στο πλευρό μου.

Αναλαμβάνω πλέον μια μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπήσω τον περήφανο λαό των Κυκλάδων στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε τα νησιά μας να βρουν τη θέση που τους αξίζει. Αυτό θα πράξω, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε να τονίσει πως, “Μαζί με τους πολίτες κάναμε πράξη την ανανέωση” κι ως εκ τούτου, “Μαζί από σήμερα φέρνουμε ξανά την ελπίδα στον τόπο μας και βάζουμε τις Κυκλάδες μας σε πρώτο πλάνο. Μαζί είμαστε στην πρώτη γραμμή για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.”.

Νίκος Συρμαλένιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σε ένα υψηλό ποσοστό

Από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Συρμαλένιος διατηρεί – μετά την επανεκλογή του – μία θέση στο Ελληνικό κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τις Κυκλάδες.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: “Το εκλογικό αποτέλεσμα προφανώς είναι μία σαφής αυτοδύναμη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Όμως πρέπει να πούμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σε ένα πολύ σημαντικό υψηλό ποσοστό, πάνω από 30% και αυτό δείχνει ότι είναι πια ο εκφραστής των ευρύτερων προοδευτικών δημοκρατικών αριστερών δυνάμεων”. Εστιάζοντας στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε πως αν ίσχυε η απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Αν ίσχυε η απλή αναλογική – που θα μπορούσε να ισχύσει, αν πριν από τρία χρόνια και το ΚΙΝΑΛ είχε ψηφίσει μαζί μας στη Βουλή – τότε, οι εκλογές θα έπαιρναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα και το ποιος θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Δεν θα ήταν δεδομένο. Επομένως, αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα διότι πέραν του γεγονότος ότι δεν θα υπήρχε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και στους τετραεδρικούς νομούς όπως και στον δικό μας, στις Κυκλάδες, δεν θα έπαιρνε το πρώτο κόμμα τις τρεις έδρες μπόνους που παίρνει σε όλες τις τετραεδρικές για να συμπληρώσει τον αριθμό των 50 επιπλέον εδρών.

Άρα, το εκλογικό σύστημα είναι ένα σύστημα που βγάζει ένα παραμορφωτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη λαϊκή βούληση κι αυτό πρέπει να το κρατάμε.”.

Σχετικά με τα ποσοστά των Κυκλάδων στην εθνική κάλπη και τις επιλογές των νησιωτών, ο κ. Συρμαλένιος πρόσθεσε τα εξής: “Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους χιλιάδες Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες που μας τίμησαν συνολικά σαν ψηφοδέλτιο. Στο νομό έχουμε ένα ποσοστό πάνω από 28% και βεβαίως ευχαριστώ κι εκείνους που τίμησαν εμένα προσωπικά για τρίτη φορά διότι έχω εκλεγεί πέντε φορές, αλλά οι δύο ήταν με λίστα αφού έγιναν οι εκλογές σε διάστημα μικρότερο του 1,5 έτους. Κατά συνέπεια, για τρίτη φορά με τιμά ο Κυκλαδικός λαός με την ψήφο του και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα και μου δίνει για άλλη μία φορά, μία μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπήσω όλους από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή”.

Επιπλέον, αναφορικά με τις κατακτήσεις που υπήρξαν, όπως δήλωσε μετεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Συρμαλένιος υπήρξε σαφής αναφορικά με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ παρακάτω, στη νέα θητεία.

Να μην πάνε πίσω κατακτήσεις για τα νησιά”

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάνε πίσω οι κατακτήσεις που έχουμε κερδίσει το τελευταίο διάστημα στα νησιά μας, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο και διάφορα άλλα, καθώς όμως και για να προωθήσουμε κι άλλες λύσεις για το καλό των νησιών” σχολίασε αναφορικά με το σοβαρό θέμα, ενώ θέλοντας να δώσει απάντηση και στην κριτική που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Επειδή έχω ακούσει περίεργες δηλώσεις από κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να εξοικονομήσει πόρους για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, θέλω να πω πως αυτό είναι ένα ψευδές επιχείρημα, διότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο για το 2019 έχει ένα κονδύλι μέσα στον προϋπολογισμό 160 εκ. ευρώ και όλο το ΠΔΕ ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια. Κατά συνέπεια, δεν χαλάει το Μεταφορικό Ισοδύναμο την ισορροπία του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων. Επομένως, δεν χρειάζεται καμία περικοπή”.

Ο κ. Συρμαλένιος έκλεισε τις δηλώσεις του, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά δημοσίως ένα εγκάρδιο “ευχαριστώ” προς τους νησιώτες, αλλά και προς τους συνυποψηφίους του για τον αγώνα που έδωσαν σε μία ολόκληρη θητεία. “Περιμένουμε και το συνολικό αποτέλεσμα της σταυροδοσίας στις Κυκλάδες, αλλά μάλλον κατά 99% δεν αλλάζει κάτι σε εμάς. Εγώ θέλω να συγχαρώ όλους τους συνυποψηφίους μου που έδωσαν έναν ωραίο αγώνα κι επίσης και τους άλλους δύο βουλευτές μας μέχρι τώρα τους κκ Συρίγο και Μανιό που ήμασταν μία καλή ομάδα και συλλογικά δουλέψαμε και καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να φέρουμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στις Κυκλάδες. Τέλος, ευχαριστώ όλον τον κόσμο που μας στήριξε”.