Προώθηση του ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού στα νησιά

  • Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019 - 13:16

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδ/σου δηλώνει την υποστήριξη της στην πρόταση που θα υποβληθεί από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας  και Δικτύων Μεταφοράς (Ι.ΜΕΤ) στα πλαίσια πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με τίτλο «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας». Η δήλωση υποστήριξης αποτελεί συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Δ/ντή του Ι.ΜΕΤ κ. Άγγελου Μπεκιάρη. 

Η πρόταση «Εργαστήριο αριστείας παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές και προώθησης της ηλεκτροκίνησης σε νησιωτικές περιοχές - ΗΛΕΚΤΡΟΝ», αφορά στην εισαγωγή και προώθηση τεχνολογιών ΑΠΕ τόσο στα δημόσια κτίρια όσο και στις μεταφορές, με στόχο τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Σκοπός είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η ανάπτυξη έξυπνων σταθμών με δυνατότητες διαμοιρασμού της ενέργειας σε ενεργειακά αυτόνομα κτίρια μέσω  τεχνολογιών αυτοματισμού, καθώς και η ανάλυση της ποιότητας αέρα τόσο εντός όσο  και εκτός των δημόσιων κτιρίων, με εισαγωγή έξυπνων μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης για βελτίωση της ποιότητας αέρα.

Το πρόγραμμα υποστηρίζουν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μπάρδος  για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Υπεύθυνη του Παραρτήματος Ι.ΜΕΤ Ρόδου κ. Μαίρη Παπανδρέου για το Ι.ΜΕΤ.  

Ο Χρήστος Μπάρδος, δήλωσε σχετικά: «Η δήλωση της υποστήριξης στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο δηλώνει την κοινή μας προσπάθεια προς την προώθηση των πανέμορφων νησιών μας σε smart islands μέσω ενός ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού, εισαγωγής πράσινων τεχνολογιών και εξοικονόμησης ενέργειας».