Επίσκεψη του Προέδρου και Διευθυντή του κληροδοτήματος στην Κίμωλο και συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κιμώλου, πρώην εργαζόμενες και τοπικούς φορείς

Νέα “σελίδα” για το Αφεντάκειο Κληροδότημα

Στην Κίμωλο βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Αφεντακείου κ. Σωτήρης Στανωτάς και ο Διευθυντής κ. Νίκος Καρλατήρας, προκειμένου να συντονιστούν και να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, εν όψει της έναρξης των εργασιών ανακαίνισης του Κτιρίου του Οίκου Περιθάλψεως, με στόχο την επαναλειτουργία του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, παραδόθηκε στον Δήμαρχο Κιμώλου κ. Κώστα Βεντούρη, όλη η προεργασία που έγινε από τις υπηρεσίες του Κληροδοτήματος και την Νομική Σύμβουλο, σχετικά με την λειτουργία του Οίκου περιθάλψεως.

Αναλυτικά, παραδόθηκαν στον κ. Δήμαρχο (με την παράκληση εντός ευλόγου διαστήματος να διατυπώσει σχόλια και παρατηρήσεις και να προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις):

  • Επικαιροποιημένο Σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Οίκου Περιθάλψεως.

  • Σχέδιο προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Αφεντακείου και του Δήμου Κιμώλου, για την λειτουργία του Οίκου περιθάλψεως.

  • Καθηκοντολόγιο Εργαζομένων (jobdescription).

  • Νομοθεσία περί σχετικών μονάδων, για την πληρέστερη ενημέρωση του Δήμου και των Δημοτών.

Αίτημα ο Δήμος να κινηθεί άμεσα

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία ήταν παρών και ο Αντιδήμαρχος κ. Τάκης Σάρδης, σε σχετική ενημέρωση εκ μέρους της Διοίκησης του Αφεντακείου σημειώνεται, πως “ο κ. Δήμαρχος ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση του Αφεντακείου, η βελτίωση της οποίας επιτρέπει την εκκίνηση των απαραίτητων έργων, ενώ ο Πρόεδρος υπενθύμισε στον κ. Δήμαρχο, ότι από τον Οκτώβριο του 2018 (Αρ. Πρωτ. του σχετικού εγγράφου 266/24-10-2018), είχε ζητηθεί από τον Δήμο, να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα κριτήρια εισαγωγής εν δυνάμει τροφίμων στον Οίκο Περιθάλψεως, και μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απάντηση”, με τη διοίκηση του κληροδοτήματος να επισημαίνει, ότι “όταν ληφθούν οι απόψεις και του Δήμου, θα εξετασθούν από το Δ.Σ. τα ανωτέρω, προκειμένου να εγκριθεί η τελική μορφή του”.

Ακόμη, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του Αφεντακείου ζήτησαν από τον Δήμαρχο να συγκαλέσει ατύπως το Δημοτικό Συμβούλιο και παρουσία όσων Δημοτών επιθυμούν, να ενημερώσουν για τις εξελίξεις, με τον Δήμαρχο να απαντά όπως υποστηρίζεται στην ενημέρωση από πλευράς της διοίκησης του κληροδοτήματος, πως “δεν υπάρχει λόγος. Το ίδιο απάντησε και όταν του ζητήθηκε να βοηθήσει ώστε να γίνουν συναντήσεις με πρώην εργαζόμενες του Γηροκομείου”, ωστόσο με πρωτοβουλία του Προέδρου του Αφεντακείου έγινε, τελικά, συνάντηση με τρείς πρώην εργαζόμενες.

Ακόμη από τους κ.κ. Στανωτά και Καρλατήρα ζητήθηκε από τον κ. Δήμαρχο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2019 να ενημερώσει το Δ.Σ. του Αφεντακείου (μετά από σχετική έρευνα) για τον αριθμό των Κιμωλίων που χρειάζονται τις υπηρεσίες του Οίκου Περιθάλψεως.

Συνεργασία και με τοπικούς φορείς για εθελοντικό έργο

Όπως ενημερώνει η διοίκηση, “με στόχο να αντιμετωπιστούν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας του κτηρίου, ώστε να γίνει δυνατή η εγκατάσταση του αναδόχου, προσελήφθη από 6/6/2019 Επιστάτης”. Έτσι, “κατά την διάρκεια τη επίσκεψης του Προέδρου και του Διευθυντού του Αφεντακείου έγινε, μαζί με τον Επιστάτη, πλήρης καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο κτήριο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως το Δ.Σ. αλλά και να γίνει ευχερέστερη η παρακολούθηση του όλου έργου. Ακόμη, αποκαταστάθηκε η ύδρευση του κτηρίου και επισκευάσθηκε η αποχέτευση (η οποία ήταν εκτός λειτουργίας) ενώ έγιναν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στην ηλεκτρική εγκατάσταση (υποχρέωση που είχε αναλάβει, ως επαγγελματίας, ο κ. Δήμαρχος από τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά δεν ανταποκρίθηκε λόγω φόρτου εργασίας, όπως ο ίδιος είπε)”.

Μάλιστα, η διοίκηση του κληροδοτήματος ευχαρίστησε και δημοσίως τους κ.κ. Αγγελέτο Κανά και Γιώργο Μουστάκα, οι οποίοι “ανταποκρίθηκαν (και εξακολουθούν να ανταποκρίνονται) αμέσως στις ανάγκες αποκατάστασης βασικών συστημάτων του κτηρίου του Οίκου Περιθάλψεως”, καθώς επίσης και τον κ. Φώτη Μαρινάκη, επικεφαλής της ομάδας “Κιμωλίστες”, όπως τονίστηκε “για την άμεση ανταπόκρισή του, αφιλοκερδώς, στην ανάγκη καθαρισμού του κτηρίου, αλλά και για την αμέριστη στήριξή του στον Επιστάτη”.

Μάλιστα, μετά από συνάντηση του Προέδρου και του Διευθυντού του Κληροδοτήματος με τον κ. Μαρινάκη, συμφωνήθηκε να υπογραφεί Σύμβαση Συνεργασίας του Αφεντακείου με τους Κιμωλίστες και να αναλάβει ο κ. Μαρινάκης την Εποπτεία - σε συνεργασία με τον Επιστάτη κ. Χαρ. Τσάμη - των προγραμμάτων Εθελοντισμού, τα οποία υλοποιεί και θα υλοποιήσει στο μέλλον το Αφεντάκειο Κληροδότημα, το πρώτο εκ των οποίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και “έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από μεμονωμένους Εθελοντές και Οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος”.

Διεύρυνση των σκοπών του κληροδοτήματος

Σύμφωνα με την αίτηση, που κατέθεσε το Δ.Σ. του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος στο Εφετείο Πειραιά, προκειμένου να διευρυνθούν οι σκοποί του ιδρύματος, σημειώνεται, ότι η αναστολή της λειτουργίας του Οίκου Περιθάλψεως το 2014, καθώς το κληροδότημα δεν είχε τη δυνατότητα προσαρμογής στις προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος για τη συγκεκριμένη δομή, αντιτίθεται στη βούληση του ευεργέτη, Γεωργίου Αφεντάκη ο οποίος στη διαθήκη του συγκεκριμένα όριζε, πως επιθυμούσε την ες αεί συντήρηση του Οίκου Περιθάλψεως.

Στο πλαίσιο αυτό, “το Διοικητικό Συμβούλιο του Αφεντάκειου Κληροδοτήματος Κιμώλου ομόφωνα αποφάσισε τη μετατροπή της χρήσης του ευρισκόμενου στην Κίμωλο κτιρίου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, το οποίο έως το Μάρτιο του 2014 στέγαζε τον «Οίκο Περιθάλψεως», λειτουργώντας ως γηροκομείο, σε «Οίκο Περιθάλψεως - Ξενώνα Φιλοξενίας», προκειμένου να τύχουν στεγάσεως, περιθάλψεως, επιβλέψεως και φροντίδας, αναξιοπαθούντες Κιμώλιοι, ή έλκοντες καταγωγή από την Κίμωλο, ανεξαρτήτως ηλικίας και μέλη κοινωνικώς ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, άνευ παροχής υπηρεσιών υγείας”.

Ενδεικτικά, ο Οίκος Περιθάλψεως – Ξενώνας Φιλοξενίας “θα παρέχει υπηρεσίες στέγασης και τροφής, υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα οργανώνει δράσεις σκοπούμενες – εφόσον καθίσταται αναγκαίο – στην επανένταξη των ενοίκων στο κοινωνικό σύνολο, συνεργαζόμενος με σχετικούς φορείς της Πολιτείας. Θα στελεχώνεται από έμπειρο Διοικητικό και Βοηθητικό προσωπικό και θα δέχεται εθελοντική εργασία από κατοίκους – ή και μη – της Κιμώλου, που επιθυμούν να συνεισφέρουν”.

Ωστόσο, η μετατροπή αυτή “καθιστά αναγκαία την πρόβλεψη δυνατότητας παροχής ιατρικής φροντίδας στους αναξιοπαθούντες κατοίκους της Κιμώλου, σε συνεργασία με το Δήμο Κιμώλου και άλλες κοινωνικές δομές της ευρύτερης περιοχής”, όπως σημειώνεται στην αίτηση.

Τονίζεται δε, πως “ενόψει της τουριστικής προβολής της Κιμώλου, του φυσικού περιβάλλοντος αυτής, τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων και εν γένει προβολής του νησιού, αλλά και της επιμόρφωσης και ενημέρωσης των Κιμωλιωτών, είναι αναγκαία η δυιεύρυνση των σκοπών του Ιδρύματος και προς την κατεύθυνση αυτή”, καθώς επίσης και η “μετατροπή της χρήσης του κτιρίου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος στην Κίμωλο”.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, η διοίκηση του κληροδοτήματος απαιτείται:

  • Εκσυγχρονισμός του ανωτέρω ακινήτου, ώστε να παρέχει υπηρεσίες στέγασης και τροφής, υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα οργανώνει δράσεις σκοπούμενες στην επανένταξη, εφόσον καθίσταται αναγκαίο, των ενοίκων στο κοινωνικό σύνολο.

  • Δυνατότητα λειτουργίας του προαναφερόμενου κτιρίου και ως Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

  • Δυνατότητα παροχής ιατρικής φροντίδας στους αναξιοπαθούντες ανεξαρτήτως ηλικίας, μέλη κοινωνικώς ευπαθών ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

  • Δυνατότητα μακροχρόνιας εκμίσθωσης περιουσιακών ακινήτων του Ιδρύματος

  • Συμμετοχή και χρηματοδότηση πάσης φύσεως ερευνητικών προγραμμάτων, μελετών και σχεδίων για αρχαιολογικούς και άλλους σκοπούς, που προάγουν πολιτιστικά, πολιτισμικά, ιστορικά, τοπικά στοιχεία και χαρακτηριστικά αγαθά της Κιμώλου

  • Προώθηση και υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας με έμφαση στις φυσικές και βιολογικές επιστήμες και εξεύρεση πόρων προς την κατεύθυνση αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του Ιδρύματος σε ερευνητικές συμπράξεις

  • Οργάνωση και διενέργεια εκθέσεων, προβολών, διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εστιάσεων, με σκοπό την ενημέρωση, επιμόρφωση, καλλιέργειακ ια ψυχαγωγία των Κιμωλίων.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, “η μετατροπή σε Οίκο Περιθάλψεως – Ξενώνα Φιλοξενίας, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όχι μόνο οδηγεί στην επαναξιοποίηση και λειτουργία του σημαντικότερου ακινήτου που κληροδότησε ο ευεργέτης Γεώργιος Οικονόμου Αφεντάκης, αλλά δεν παραβιάζει τη βούλησή του όπως αναγράφεται επί λέξει στην από 3 Ιουλίου 1895 ιδιόγραφη διαθήκη του, αναφερόμενος στο Άσυλο πτωχών”.

Ετικέτες: