Αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της Μυκόνου βρέθηκαν σε συνεδρίαση δημοτικού οργάνου, εκφράζοντας προβληματισμό για τα ζητήματα που καθιστούν χαμηλό το επίπεδο ποιότητας ζωής

Ζητούμενο πλέον η βελτίωση της ποιότητας ζωής

  • Παρασκευή, 9 Αυγούστου, 2019 - 06:19

Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Μυκόνου, σχετικά με την ποιότητα ζωής στο νησί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και γενικότερα, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις αρκετών πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, προκειμένου να εκθέσουν τον προβληματισμό τους.

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε, καθώς δεν προσήλθαν αρκετά μέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί απαρτία, βρέθηκαν δεκάδες Μυκονιάτες, σε μία προσπάθεια να εκθέσουν προς το Δήμο Μυκόνου τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματά τους, όσον αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη στη Μύκονο της υψηλής περιόδου επισκεψιμότητας και όχι μόνο.

Βασικός προβληματισμός για την πλειοψηφία των πολιτών υπήρξε το ζήτημα του αισθήματος ασφάλειας στο νησί, με τους περισσότερους εξ αυτών να μην είναι ευχαριστημένοι με την εποχιακή αντιμετώπιση των ελλείψεων, ενώ παράλληλα έθιξαν θέματα, όπως το αποπνικτικό κυκλοφοριακό, η διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάσταση των δρόμων, οι βαριές οικοδομικές εργασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα από πολύ νωρίς το πρωί έως και αργά το απόγευμα, ενώ – τουλάχιστον για το καλοκαίρι – όφειλαν να απαγορεύονται, όπως επίσης και το θέμα της γενικότερης ανομίας που επικρατεί, όπως για παράδειγμα η κυκλοφορία ναρκωτικών στο νησί.

Πλειάδα ανοιχτών θεμάτων

Αφού έγινε γνωστό στους πολίτες από τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δήμου Μυκόνου και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κ. Μιχάλη Ζουγανέλη, ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής είχε αναβληθεί λόγω μη απαρτίας και πως ο ίδιος και τα ευρισκόμενα στο χώρο μέλη της θα άκουγαν ατύπως τις απόψεις του κόσμου, οι πολίτες προχώρησαν στην αναφορά των προβλημάτων, τα οποία τους έφεραν έως την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Μυκόνου. Το mykonosdaily.gr κατέγραψε σε βίντεο το διάλογο μεταξύ των πολιτών και του προέδρου και μελών της Επιτροπής.

Αρχικά στη συζήτηση θίχτηκε το ζήτημα της συνέχισης βαρέων οικοδομικών εργασιών, οι οποίες, όπως υποστήριξαν οι πολίτες θα έπρεπε να απαγορεύονται, τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η όχληση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, από την πλειάδα των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο νησί. Παράλληλα, όπως εξήγησαν οι πολίτες η διακοπή των οικοδομικών εργασιών για έναν ή δύο μήνες δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικοδομική ανάπτυξη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος, κ. Ζουγανέλης.

Ωστόσο η όχληση την οποία βιώνουν οι πολίτες δεν σταματά εκεί, αφού εκπρόσωποι των κατοίκων της Χώρας Μυκόνου τόνισαν, ότι τα διάφορα μπαρ, λειτουργούν μέχρι τις 5 το πρωί, με υψηλά ντεσιμπέλ και μάλιστα με τους θαμώνες να καταλαμβάνουν εξωτερικούς χώρους, όπου η μουσική ακούγεται εξίσου δυνατά, κάτι που οι πολίτες χαρακτήρισαν παράνομο, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει την ύπαρξη τόσο δυνατής μουσικής έως τέτοια ώρα. Επίσης, μία εκ των πολίτών σημείωσε, ότι πιθανότατα οι επιχειρήσεις να αιτηθούν την παράταση του μουσικού τους ωραρίου, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό για τους κατοίκους – ενδεχομένως και τους επισκέπτες – της χώρας και ζήτησαν τα καταστήματα να ακολουθούν τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον, μεγάλη δυσαρέσκεια εκφράστηκε και σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τόσο με την επιβάρυνση που δέχονται οι δρόμοι από τα μεγάλα οχήματα (πούλμαν και μηχανήματα που συμμετέχουν στις οικοδομικές εργασίες), όσο και με την τεράστια αύξηση των οχημάτων, αφενός με τα εισερχόμενα οχήματα των τουριστών και αφετέρου με τα ενοικιαζόμενα οχήματα.

Το ζήτημα δεν άργησε να στραφεί και στα φαινόμενα παρανομιών, στο αίσθημα ασφάλειας, αλλά και στην συνέχιση των προβλημάτων που υπάρχουν με ναρκωτικά, κλοπές και λοιπές παράνομες δραστηριότητες.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση μίας εκ των κατοίκων, η οποία είπε προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, πως «είμαι εδώ από το 1991, έχω σπίτι εδώ και έχω δει όλη την πρόοδο του νησιού. Είμαι Αμερικανίδα και κάθε χρόνο έρχονται πολλοί Αμερικανοί φίλοι μου. Θέλω να σας πω, ότι παρ' όλο το θαύμα που κάνετε εσείς οι Μυκονιάτες και αυτή τη στιγμή σε αυτό το νησί είναι παγκοσμίως γνωστό, εσείς οι ίδιοι θα το χαλάσετε, θα το καταστρέψετε», ενώ κατέληξε λέγοντας, ότι «κάτι πρέπει να γίνει, το χάνουμε το νησί».

Ένας ακόμη πολίτης, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, ανέφερε, ότι «λέμε και διαφημιζόμαστε ότι είμαστε ο νούμερο ένα προορισμός παγκοσμίως. Είναι δυνατόν, ολόκληρη Μύκονος να μην έχει αστυνομία, να μην έχει μία περίπολο μέσα στη Χώρα, να μη νιώθει ο άλλος ασφάλεια; ».

Από πολίτες προτάθηκε η διαρκής δημόσια διαβούλευση με το Δήμο Μυκόνου, ακόμη και η κατασκευή ειδικής ιστοσελίδας, όπου θα υπάρχει κατάλληλη πλατφόρμα για την απευθείας επικοινωνία πολιτών με το Δήμο. Όπως σημείωσε ο πολίτης που έκανε την ανωτέρω πρόταση, «μου φαίνεται τόσο παράδοξο, αν είμαστε όντως ο Νο1 προορισμός να έχουμε τόσο χαμηλή ποιότητα ζωής. Οι Μυκονιάτες έχουν άθλια ποιότητα ζωής αυτή τη στιγμή».

Προτροπή για μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στα φλέγοντα ζητήματα

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζουγανέλης διαβεβαίωσε τους πολίτες, ότι το ζήτημα του κυκλοφοριακού πρόκειται να μπει ως θέμα προς συζήτηση μέσα στα επόμενα δημοτικά συμβούλια, ενώ προγραμματίζεται εντός του χειμώνα να ανατεθούν μελέτες, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα. Επιπλέον, θα υπάρξει μέριμνα και για την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία τους, αλλά και η όποια κυκλοφορία τους να γίνεται σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει ο νόμος. Ωστόσο ενημέρωσε, πως οι περισσότερες αντιδράσεις, σχετικά με την επιβολή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, έρχονται από ντόπιους, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο κυκλοφορίας με τα οχήματά τους.

Παράλληλα, ο κ. Ζουγανέλης σημείωσε, ότι στις διαβουλεύσεις, οι οποίες γίνονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και πως προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε σημαντικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση και εκ μέρους του κόσμου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι πολίτες, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Επιπλέον τόνισε, πως απαραίτητη είναι και η κοινή στρατηγική μεταξύ όλων των φορέων και θεσμικών εκπροσώπων, προκειμένου να υπάρχει από κοινού πίεση προς την πολιτεία.

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε για την ενίσχυση του Α.Τ. Μυκόνου με τα δύο κλιμάκια ΟΠΚΕ και ένα κλιμάκιο Ασφάλειας, τα οποία διέταξε να αποσπαστούν στη Μύκονο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ τους μετέφερε και τη δέσμευση του Υπουργού, ότι θα υπάρξει ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασμός για το νησί της Μυκόνου, προκειμένου να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται ζητήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος πρότεινε επίσης και τη διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των πολιτών, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα ασφαλείας, κάτι που ο κ. Ζουγανέλης διαβεβαίωσε πως θα τύχαινε θερμής αποδοχής και από το Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά.

Ετικέτες: