Στήριξη του Δημου Πάρου σε αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου – ΝΑΪΑΣ για την προστασία αλίευσης ολοθούριων και δολωμάτων στον κόλπο της Νάουσας

«Τεράστιος κίνδυνος υποβάθμισης»

  • Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2019 - 06:14

Παρέμβαση, προκειμένου να λάβει τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, αναφορικά με το ζήτημα της υπεραλίευσης των ολοθουρίων και δολωμάτων στον κόλπο της Νάουσας, πραγματοποίησε ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου “ΝΑΪΑΣ”.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του Συλλόγου προς το Δήμο, «από το Νοέμβριο του 2018 έως και το Μάρτιο 2019 στον κόλπο της Νάουσας υπήρξε συστηματική αλίευση ολοθουρίων και δολωμάτων από 10 έως 15 αλιευτικά σκάφη. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά, που στον τόπο μας επαναλαμβάνεται ανάλογη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το νόμο, σε κάθε σκάφος δίνεται η δυνατότητα αλίευσης έως και 400 ατόμων την ημέρα, από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 30 Απριλίου. Με απλούς υπολογισμούς εκτιμούμε, ότι στον κόλπο της Νάουσας, με βάση το νόμο μόνο τη φετινή χρονιά, έχουν αλιευθεί περισσότερα από 150.000 άτομα. Η εντατική αλίευση έχει θορυβήσει τους κατοίκους και τους φορείς σε σχέση με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς μάλιστα η δραστηριότητα εμφανίζει μεγάλη παραβατικότητα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τους ελέγχους του Λιμεναρχείου Πάρου».

«Από τις 25 Φεβρουαρίου τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου – ΝΑΪΑΣ αποφασίσαμε να ασχοληθούμε διεξοδικά με τη δυσοίωνη κατάσταση στον κόλπο της Νάουσας Πάρου», σημειώνει ο Σύλλογος, και συνεχίζει, πως «αρχικά ήρθαμε σε επαφή με τα πανεπιστήμια της Ελλάδος και ειδικότερα τα τμήματα που ειδικεύονται με τις Επιστήμες της Θάλασσας».

Όπως εξηγούν, «ζητήσαμε από τους πανεπιστημιακούς να μας αποστείλουν μελέτες και βιβλιογραφία σχετικά με τα είδη των ολοθουρίων, τη λειτουργία και συνεισφορά τους στο οικοσύστημα, καθώς και τις παρενέργειες που θα επέλθουν στο οικοσύστημα από τη συστηματική αλίευσή τους. Παράλληλα, ζητήσαμε στοιχεία σχετικά με τις άδειες δολωμάτων από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας καθώς και από τα παραρτήματα της Διεύθυνσης στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα. Ζητήσαμε στοιχεία επίσης από το Λιμεναρχείο Πάρου, τους ελέγχους και τις παραβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την τριετία 2017-2019».

«Τα στοιχεία που λάβαμε από όλους τους παραπάνω ήταν κατατοπιστικά, αλλά άκρως ανησυχητικά», επισημαίνει ο Σύλλογος:

  1. Από τα πανεπιστήμια λάβαμε έρευνες και μελέτες σχετικά με το είδος των ολοθουρίων, οι οποίες ΄χουν πραγματοποιηθεί στα Δωδεκάνησα, στο Παγασητικό και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα είδη αυτά συμβάλλουν στην βιοαναμώλχλευση του αμμώδους πυθμένα και στη σταθεροποίηση του αριθμού βακτηριακών αποικιών. Η υπεραλίευσή τους και η αφάνισή τους από τους κόλπους μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση των παραλιών σε βυθούς και αμμουδιές με μολυσμένη άμμο, με λασπώδη υφή και έντονη δυσάρεστη οσμή.

  2. Από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας τα στοιχεία που λάβαμε για τις άδειες ολοθουρίων και λοιπών δολωμάτων είναι 98 άδειες πανελλαδικώς 22 από τις οποίες ανήκουν στην εποπτεία Καλύμνου, 3 στην εποπτεία Κυκλάδων και οι άλλες κατανεμημένες στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

  3. Από το Λιμεναρχείο Πάρου την τριετία 2017-2019 πραγματοποιήθηκαν 69 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 21 παραβάσεις σχετικά με την αλίευση του είδους και κατά κύριο λόγο οι παραβάσεις αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ημερήσιας αλίευσής τους.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, ο Σύλλογός «αποφάσισε να ξεκινήσει την πρώτη έρευνα στον κόλπο της Νάουσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και το τμήμα Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών. [...] Τα αποτελέσματα ήρθαν στις 31 Μαΐου και είναι πολύ ανησυχητικά. Στον κόλπο καταγράφηκαν 3 είδη ολοθουρίων. Το κύριο εμπορεύσιμο και εξαγόμενο είδος ολοθουρίου H. Tubulosa βρίσκεται σε μείωση σε σχέση με τα άλλα μη εμπορεύσιμα και αλιεύσιμα είδη του κόλπου».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Σύλλογος πραγματοποιεί παρέμβαση, προκειμένου – μεταξύ άλλων – να τεθεί προσωρινή απαγόρευση διάρκειας 2 ετών με σκοπό την έρευνα και τη συλλογή δεδομένων της βιοτικής κατάστασης του κόλπου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να υπάρξει εξέταση των μέτρων σχετικά με την αλιεία ολοθουρίων και δολωμάτων, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων, για την προστασία των ειδών.

«Όσο δεν προστατεύουμε τις περιοχές μας από φαινόμενα υπερβολικής και παράνομης αλίευσης των ολοθουρίων και σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση για τη σπουδαιότητα των εχινόδερμων στη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος υπάρχει τεράστιος κίνδυνος υποβάθμισης και αλλοίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος», καταλήγει ο Σύλλογος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, ομόφωνα υιοθέτησε το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας, ενώ προσυπογράφει επίσης τα αιτήματα του “ΝΑΪΑΣ” προς το αρμόδιο Υπουργείο, για την επανεξέταση της σχετικής νομοθεσίας αλίευσης ολοθουρίων και δολωμάτων πανελλαδικά.

Ετικέτες: