Ο Δήμος Μυκόνου δεσμεύτηκε να αναλάβει ενεργό δράση, τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πιέσεων προς την πολιτεία, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της ανομίας στο νησί

Ευρεία συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας

Τη δέσμευση της δημοτικής αρχής του Δήμου Μυκόνου, να τείνει ευήκοον ους προς τους προβληματισμούς των πολιτών, σε ό,τι αφορά στην ένταση των πιέσεων, αλλά και στην ενεργή δράση, με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες του νησιού, τήρησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρουσία των εκπροσώπων των Αρχών της Μυκόνου, πραγματοποιήθηκε μονοθεματική ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, με αποκλειστικό στόχο τη διαβούλευση, με τη συμμετοχή μυκονιατών πολιτών και επιχειρηματιών, του μείζονος ζητήματος της ασφάλειας στο νησί, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ανομίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να εκφράζουν όλο και πιο έντονα τελευταία ανησυχία, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής του ντόπιου, αλλά και στο μέλλον του νησιού εν γένει.

Τήρηση των δημοτικών δεσμεύσεων

Υπενθυμίζεται, ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, αρκετοί ήταν οι πολίτες της Μυκόνου, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, ωστόσο συνομίλησαν με τα παρόντα μέλη και με τον πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, κ. Μιχάλη Ζουγανέλη, στον οποίο εξέθεσαν τα πλείστα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στο ζήτημα της ασφάλειας και της τήρησης των κανόνων γενικότερα, παρά την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Σε αυτή την άτυπη συζήτηση, ο Αντιδήμαρχος είχε δεσμευτεί να μεταφέρει τον προβληματισμό των πολιτών, προς το Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος, όπως είχε υποστηρίξει τότε, θα ήταν περισσότερο από πρόθυμος να προγραμματίσει τη συζήτηση του θέματος, με θεσμικό τρόπο, ώστε να καταγραφούν οι όποιες παρεμβάσεις από την πλευρά των πολιτών, αλλά και οι όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μάλιστα, ο κ. Ζουγανέλης είχε υπενθυμίσει στους πολίτες, ότι ο Δήμαρχος διαθέτει την πολιτική βούληση να λυθεί το ζήτημα για το νησί, εφόσον έχει προχωρήσει πολλές φορές σε παρεμβάσεις προς το κεντρικό κράτος, ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις του νησιού, ενώ είχε καταθέσει έως και μήνυση προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε ενταθεί.

Όπως δεσμεύτηκε ο Αντιδήμαρχος, η συνεδρίαση προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Αγκάθι” η γενικότερη υποστελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Μυκόνου καλωσόρισε τους παριστάμενους της συνεδρίασης και έθεσε υπόψη των μελών του Δ.Σ και των λοιπών παρόντων, ότι παρόλες τις ενέργειες καιτις διαμαρτυρίες στις οποίες έχει διαχρονικά προβεί ο Δήμος, είναι γεγονός ότι η Μύκονος δεν έχει την απαιτούμενη αστυνόμευση, δεδομένης και της τουριστικής αύξησης που παρατηρείται κάθε χρόνο στο νησί.

Όπως τόνισε, «για το λόγο αυτό ζητάμε συνεχώς επιπλέον αστυνόμευση, βοηθώντας ωστόσο σαν Δήμος την διαβίωση των υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας παρέχοντας τους επιδόματα και δωρεάν διαμονή».

Ενημέρωσε επίσης τους παριστάμενους ότι φέτος στο νησί της Μυκόνου έχουν μεταβεί ειδικά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας (ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ, Ασφάλεια κλπ) τα οποία συνδράμουν το έργο του Α.Τ. Μυκόνου. Επίσης, έχει ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα με εξειδικευμένα στελέχη του στον τομέα της δίωξης ναρκωτικών. Όλα τα παραπάνω άτομα που στελεχώνουν τα κλιμάκια φιλοξενούνται δωρεάν με πρωτοβουλία και επιμέλεια της Δημοτικής Αρχής.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους πολίτες και τους κάτοικους του νησιού, οι οποίοι ενημέρωσαν μέσα από ίδιες εμπειρίες τους, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από παράνομες συμπεριφορές και πράξεις και κατόπιν πήραν το λόγο οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξέθεσαν επίσης το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης και ασφάλειας στο νησί της Μυκόνου, ενώ παράλληλα έκαναν και σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι απάντησαν στα ερωτήματα των πολιτών, αλλά και των δημοτικών συμβούλων, εστιάζοντας στο γεγονός της τεράστιας υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του Δήμου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απόφαση με χαρακτήρα... υπόσχεσης

Μετά από αναλυτική συζήτηση των ζητημάτων ασφαλείας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από το Δημοτικό Συμβούλιο λήφθηκαν αποφάσεις, σχετικά με τη βούληση του Δήμου, αφενός να ασκήσει πιέσεις προς την πολιτεία, ώστε να μεριμνήσει συνολικά για το ζήτημα στο νησί και όχι με εμβαλωματικές και έκτακτες ενέργειες και αφετέρου, να ενεργοποιηθεί ο ίδιος ο Δήμος, ώστε να επιχειρήσει με τις δυνάμεις που διαθέτει, να συμβάλλει στη λύση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεδομένου, ότι πρόκειται ίσως για την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, με την παρούσα σύσταση, ο χαρακτήρας της απόφασης δεν αφορά σε ενέργειες, αλλά περισσότερο σε δέσμευση του Δήμου, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, με τη συγκρότηση σε Σώμα της νέας σύστασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτή ορίστηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί στον ιστότοπο της Διαύγειας, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου ενέκρινε ομόφωνα τα παρακάτω:

  • Την ανάγκη για μόνιμη κάλυψη όλων των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα των Α.Τ. Μυκόνου και Λιμεναρχείου Μυκόνου.

  • Την αναγκαιότητα για άμεση αύξηση της οργανικής δύναμης, με τροποποίηση του οργανογράμματος του Α.Τ. Μυκόνου, με εκτίμηση των σημερινών συνθηκών του νησιού και την σύσταση Τμήματος Ασφαλείας, Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας.

  • Την ανάγκη για κατάρτιση από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας στο νησί της Μυκόνου, 12 μήνες το χρόνο.

  • Την ανάγκη για παρουσία Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) και Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σταθερών πεζών περιπολιών ένστολων στον παραδοσιακό οικισμό κατά την τουριστική περίοδο.

  • Τη σύσταση και λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μυκόνου.

  • Την αναγκαιότητα για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία καμερών ασφαλείας στα κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου της Μυκόνου, στον παραδοσιακό οικισμό, στην πλατεία της Άνω Μεράς και το σύνολο των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων.

  • Την εξέταση της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας με τη νέα δημοτική περίοδο.

Παράλληλα, στη διάθεση του Δήμου Μυκόνου, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του νησιού, τέθηκε και η βουλευτής του Νομού Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Μονογυιού, η οποία με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε, πως «είμαι αρωγός στην προσπάθεια σας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο νησί μας και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια από τη θέση που κατέχω να βοηθήσω σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα σας. Ήδη με παρέμβασή μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως Βουλευτής Κυκλάδων, έχω στηρίξει τις απόψεις σας για όλα τα παραβατικά και εγκληματικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο νησί της Μυκόνου. Ο ίδιος ο Υπουργός, κ. Χρυσοχοϊδης ενέργησε άμεσα μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος από εσάς και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει εμπράκτως τις αποφάσεις σας για εξάλειψη της εγκληματικότητας, ώστε να αισθανθούν πλέον οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του όμορφου νησιού μας ασφαλείς».

Ετικέτες: