Τελετή ορκωμοσίας νέου Δημοτικού Συμβουλίου και νέου Δημάρχου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

«Το Δημαρχείο είναι το σπίτι κάθε δημότη»

Μήνυμα συνεργασίας, εξωστρέφειας, αλλά και μαχητικής διεκδίκησης των θεσμικών κεκτημένων και ζητούμενων, για το Δήμο Νάξο και Μικρών Κυκλάδων, έστειλε κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ο νέος Δήμαρχος, κ. Δημήτρης Λιανός.

Τη δέσμευση, πως θα διεκδικηθεί ο εκσυγχρονισμός των δημοτικών δομών, αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ορίζουν οι προβλέψεις του Ελληνικού Συντάγματος για τη νησιωτικότητα, προκειμένου να εξυπηρετείται και να ζει καλύτερα ο κάτοικος της Νάξου και των νησιών των Μικρών Κυκλάδων, ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι των Αρχών, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ο απερχόμενος Δήμαρχος, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος απηύθυνε ένα μικρό χαιρετισμό κατά την εκδήλωση, ευχόμενος καλή επιτυχία στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στον νέο Δήμαρχο, ο οποίος “θήτευσε” στο πλευρό του κατά τις προηγούμενες θητείες ως σύμβουλος και Αντιδήμαρχος, κάνοντας ειδική μνεία στην σύμπνοια και την ενωτικότητα της παράταξής του, που βίωσε κατά τα χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

«Να διεκδικήσουμε θεσμικές αλλαγές»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Δημήτρης Λιανός, τόνισε, πως «η σημερινή ημέρα και η τελετή ορκωμοσίας αποτελεί το επιστέγασμα της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας».

Όπως επεσήμανε, «οι δημότες μας έδωσαν σαφή και καθαρή εντολή, επιλέγοντας του 116 εκπροσώπους τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι οποίοι καλούμαστε να χειριστούμε με χρηστή διοίκηση, με ήθος, ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τα τοπικά ζητήματα των πέντε νησιών μας. Στην προσπάθεια αυτή, εμείς οι 116 έχουμε χρέος απέναντι στους δημότες μας και στην ιστορία του Δήμου μας, να υπηρετήσουμε τους νόμους και τους θεσμούς, προκειμένου να οδηγήσουμε τον τόπο μας στην ανάπτυξη και την ευημερία».

«Για την πρόοδο της κοινωνίας μας», σύμφωνα με τον κ. Λιανό, «οφείλουμε να παραμερίσουμε τους εγωισμούς, την ιδιοτέλεια και τις προσωπικές φιλοδοξίες και όλοι μαζί, με συμμετοχικές διαδικασίες, με δημοκρατικές αποφάσεις, να προτάξουμε το δημόσιο συμφέρον».

Μάλιστα ο νέος δήμαρχος υπογράμμισε, πως «καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αποτελεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των δομών του Δήμου. Καλούμαστε να στελεχώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις δομές του, προκειμένου να προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Ωστόσο, όπως ανέφερε «εκτός από τον εκσυγχρονισμό των δομών, και στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, της επικουρικότητας και της εγγύτητας, εμείς που υπηρετούμε τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε θεσμικές αλλαγές για την αναβάθμιση του ρόλου μας» και για το λόγο αυτό «με μαχητικότητα, θα διεκδικήσουμε να εναρμονιστούν και να εφαρμοστούν οι συνταγματικές επιταγές τις οποίες προβλέπει το 101 και 102 άρθρο του Συντάγματος, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Για το νέο Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, «τα προβλήματα είναι κοινά και γνωστά. Μπορούν όμως να επιλυθούν. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πολιτική βούληση, τήρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών και κοινωνική συναίνεση, την οποία θα επιδιώκουμε σε κάθε λύση».

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι «το Δημαρχείο είναι το σπίτι του κάθε δημότη. Γι΄αυτό και οι πόρτες θα είναι πάντα ανοιχτές σε όλους τους πολίτες μας. Όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά και για την κατάθεση προτάσεων και δημιουργικών ιδεών προς όφελος του τόπου μας».

Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας τους κάλεσε «να είστε παρόντες και να έχετε ενεργή συμμετοχή σε όλα τα θεσμικά όργανα του Δήμου, ώστε η λήψη των αποφάσεων να είναι συμμετοχική και οι λύσεις αποτελεσματικότερες, γιατί ενωμένοι μπορούμε και θέλουμε, ο τόπος να πάει μπροστά».

Κλείνοντας, υποσχέθηκε, πως «ως πρώτος πολίτης του Δήμου μας, όπως με όρισε η λαϊκή εντολή σας, σεβόμενος τους θεσμούς και αφουγκραζόμενος την κοινωνία, θα παραμείνω στη διάθεση και στην υπηρεσία των πολιτών, βάζοντας πάντα τον πήχη ψηλά, όπως έπραττα όλα αυτά τα χρόνια στην προσωπική, επαγγελματική και πολιτική μου ζωή».

Ο Δήμαρχος έκλεισε το χαιρετισμό του απευθύνοντας ευχαριστίες στους πολιτικούς συνοδοιπόρους και συνεργάτες του, στον απερχόμενο Δήμαρχο, κ. Μαργαρίτη, στο προσωπικό του Δήμου, αλλά και στην οικογένειά του.

«Σοβαρός “τραυματισμός” η αλλαγή του νόμου»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, διαβεβαίωσε το Δήμαρχο, ότι «θα είμαστε στο πλευρό σας, για να ασκήσουμε μία εποικοδομητική και σοβαρή αντιπολίτευση, στο βαθμό και στο μέτρο που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα».

Αποφεύγοντας να προβεί σε κριτική οποιουδήποτε είδους, τόνισε ωστόσο, ότι «αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι έχουμε αργήσει πολύ. Άρα, οι ρυθμοί από δω και πέρα, πρέπει να είναι πάρα πολύ εντατικοί».

«Σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας» και «τραυματισμό» για την παράταξή του, χαρακτήρισε ο κ. Χατζηανδρέου την ανατροπή της λαϊκής βούλησης, σχετικά με την ανάδειξη προέδρων στα τοπικά συμβούλια, έπειτα και από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όπως εξήγησε, «ρχόμαστε σήμερα σε αυτή τη διαδικασία της ορκωμοσίας, με ένα σοβαρό “τραυματισμό”, ο οποίος οφείλεται στις νομοθετικές διαδικασίες των τελευταίων ημερών, που μας στέρησε τη δυνατότητα, κυβερνητικά, να έχουμε τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων της Χώρας, του Σαγκριού, να έχουμε άλλους εκπροσώπους από αυτούς που ο λαός είχε εκλέξει αφού με νομοθετική ρύθμιση δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν, διότι υπάρχει μία ανισορροπία στο σύστημα της λαϊκής βούλησης και της εφαρμογής που γίνεται σήμερα».

Διευκρίνισε δε, ότι «μιλώ ιδιαίτερα για τη Χώρα της Νάξου, διότι η Χώρα, μαζί με τα υπόλοιπα χωριά αποτελούν το 50% του πληθυσμού και εμείς, η αντιπολίτευση, θα είχαμε τους προέδρους και δεν τους έχουμε».

Αφού επεσήμανε, ότι «θα βάλουμε πλάτη στην επίλυση των σοβαρών ζητημάτων», ζήτησε από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, «να δώσει εκείνη την κατεύθυνση στην αντιπολίτευση για τη στήριξη που ζητάτε από μας», για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων των νησιών.

Να υπάρξει συζήτηση για το “κοινό καλό”

Στη δική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της “Δύναμης Δημιουργίας”, κ. Βασίλης Βρούτσης, σημείωσε, πως «Σήμερα είναι μία μέρα ιερή. Είναι η μέρα, κατά την οποία, όσοι συμμετείχαμε και πετύχαμε στην εκλογική διαδικασία, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε το συμφέρον της πατρίδας, της ιδιαίτερης πατρίδας, των ανθρώπων της, του περιβάλλοντός της, οικιστικού και φυσικού».

Πρότεινε, «να αφήσουμε πίσω τα όσα υποσχεθήκαμε πριν τις εκλογές και να τιμήσουμε για όλη την τετραετία που έρχεται αυτόν τον όρκο, τον οποίο δώσαμε σήμερα. Είναι κάτι που ζητώ και από τον εαυτό μου και από τους ανθρώπους της παράταξής μας, αλλά και από όλους».

Όπως σημείωσε ο κ. Βρούτσης, «είμαστε δεκτικοί και πρόθυμοι σε κάθε είδους συνεργασία, αν πραγματικά διαπιστώσουμε, ότι όλοι τιμάτε αυτό τον όρκο. Για να φτάσουμε, όμως στο σημείο να το διαπιστώσουμε αυτό, θα πρέπει να κάτσουμε και να συζητήσουμε σχετικά με αυτό το “κοινό καλό”, για το οποίο μιλάμε όλοι. Γιατί όλοι μιλάμε για ένα “κοινό καλό”, αλλά τελικά ο καθένας το αντιλαμβάνεται λίγο διαφορετικά. Ίσως, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να συζητήσουμε για αυτό το κοινό καλό, για το κοινό συμφέρον και να καταλήξουμε στο ποιο είναι αυτό. Μετά, όλα θα μπορούν να μπουν σε μία σειρά».

«Ανάπτυξη για τους πολλούς»

Τέλος, το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Γιάννης Κορρές, ο οποίος ανέφερε, πως «ως Λαϊκή Συσπείρωση, όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό, αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και σε αυτή τη δημοτική περίοδο. Θα παλέψουμε, ώστε πραγματικά να λυθούν, όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας μας και όλων των κατοίκων, να μπουν οι βάσεις και να διεκδικήσουμε που θα διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων και θα οδηγούν σε μία ανάπτυξη, που θα είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους».

Στο κάλεσμα του Δημάρχου για συνεργασία, ο κ. Κορρές υποστήριξε, ότι «αν η νέα δημοτική αρχή κινηθεί σε αυτή τη λογική, κάτι το οποίο ευχόμαστε, θα μας βρει συμπαραστάτες στο έργο της. Αλλιώς θα είμαστε απέναντι. Πάντα βέβαια, με γνώμονα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».