Απόφαση της υφυπουργού Παιδείας για έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια Σύρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου, Θήρας, Άνδρου, Κέας

“Πράσινο φως” στα ολιγομελή τμήματα

  • Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:16

Συμπληρωματική́ έγκριση, κατ ́ εξαίρεση για το σχολικό́ έτος 2019-2020,σχετικά με τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ. στις Κυκλάδες υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Τέλος στην αβεβαιότητα, σε σχέση με τη συνέχιση ή μη των τμημάτων, τα οποία συμπληρώνουν μικρότερα τμήματα, σε πολλά Επαγγελματικά Λύκεια των Κυκλάδων, δίνει η υπογραφή της σχετικής απόφασης, για τη λειτουργία τους κατ' εξαίρεση, για ακόμη ένα σχολικό έτος, από την υφυπουργό Παιδείας.

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί αιτία ανασφάλειας, αλλά και αντιδράσεων, από την πλευρά των γονέων, των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας των νησιών των Κυκλάδων, σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς, παρ' όλο που δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερόμενων μαθητών, για τη συμπλήρωση των τμημάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η νησιωτικότητα και οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, δεν επιτρέπουν στους μαθητές να συνεχίσουν τα μαθήματά τους σε αντίστοιχο τμήμα κάποιας άλλης σχολικής μονάδας.

Ως εκ τούτου, σχεδόν κάθε χρόνο, απαιτείται η διεκδίκηση του δικαιώματος των παιδιών στα νησιά, να φοιτούν στις ειδικότητες της επιλογής τους, ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση ή μη των προβλεπόμενων μαθητών στα τμήματα.

Η διακοπή των τμημάτων οδηγεί σε “βίαια” μετακίνηση σε άλλο πεδίο

Σχετική αντίδραση είχε υπάρξει και φέτος, όπως ενδεικτικά της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων η οποία είχε καταδικάσει με ανακοίνωσή της «την αντιεκπαιδευτική πολιτκή του Υπουργείου Παιδείας να κόψει 12 ολιγομελή τμήματα στις Κυκλάδες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους μαθητές μας που επέλεξαν τους συγκεκριμένους τομείς και τις συγκεκρικριμένες ειδικότητες, αλλά και σε αμηχανία τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που είναι τοποθετημένοι σε νησιά για να κάνουν μάθημα στα συγκεκριμένα τμήματα».

Επίσης η ΕΛΜΕ σημείωνε, πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εφαρμόζοντας την Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, συνεχίζει την πολιτική περικοπών και μειώσεων στον τομέα της Παιδείας, προχωρώντας σε επικίνδυνες πολιτικές αποφάσεις εις βάρος των σχολείων της περιοχής μας, των μαθητών μας και των συναδέλφων μας».

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ η οποία εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, «από τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων “κόβονται” τα παρακάτω τμήματα και τομείς:

  • Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου: Τομέάς Μηχανολογίας, Ειδικότητα θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων

  • Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου: Τομέας Πληφοροφορικής, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

  • ΕΠΑΛ Τήνου: Τομέας Μηχανολογίας, Τεχνικός Οχημάτων

  • ΕΠΑΛ Άνδρου: Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας

  • ΠΑΛ Πάρου: Τομέας Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών: Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων

  • ΕΠΑΛ Κέας: Τομέας δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος

  • ΕΠΑΛ Κέας: Τομέας Πληροφορικής, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής

  • ΕΠΑΛ Νάξου:, Τομέας Μηχανολογίας, τεχνικός εγκαστάσεων

  • ΕΠΑΛ Νάξου: Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, υπάλληλος τουριστικών επαγγελμάτων

  • Εσπερινό ΕΠΑΛ Θήρας: Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας, κομμωτική τέχνη

  • Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας: Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας, βοηθός φυσικοθεραπευτή»

Η ΕΛΜΕ τόνιζε, πως «κόβοντας όλους τους παραπάνω τομείς και ειδικότητες το Υπουργείο Παιδείας στερεί απο τους μαθητές μας, που είχαν δηλώσει την επιθυμία να φοιτήσουν σ αυτές, να επιλέξουν να σπουδάσουν και να εργαστούν αργότερα πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν και “βίαια” τους μετακινούν σε άλλο πεδίο σπουδών , καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σχολείο του νησιού που ζουν. Επιπλέον η παραπάνω απόφαση είναι κάτι παραπάνω από παράλογη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τμημάτων και τομέων (Τζια, Σύρο κ.α.) υπάρχει το κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται χρόνια πάνω στους συγκεκριμένους τομείς, το οποίο αναμένεται σύντομα να βρεθεί χωρίς αντικείμενο».

Παράλληλα, εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επίσης είχε κατατεθεί προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σχετική ερώτηση, με αφορμή την ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, από το Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Συρμαλένιο και τον πρώην Υπ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Φίλη.

Κανονική λειτουργία χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς

Ωστόσο, με την απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, το ζήτημα διευθετείται, τουλάχιστον για το εκπαιδευτικό έτος 2019-2020.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08-08- 2017 (Β΄ 2891) υπουργική απόφαση, σε τμήματα Α’ Τάξης, Τομέων Β’ Τάξης και Ειδικοτήτων Γ’ και Δ’ Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται για μια απολύτως θετική εξέλιξη στο πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος που ανέκυψε με αρκετά ολιγομελή τμήμα ΕΠΑ.Λ. του νομού Κυκλάδων, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά προς όφελος δεκάδων μαθητών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν τομείς τεχνικής επαγγελματικής γνώσης, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς.

Στην απόφαση της κ. Ζαχαράκη περιλαμβάνεται η έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια Σύρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου, Θήρας, Άνδρου, Κέας, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται, ότι και ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου, προχώρησε σε γραπτή παρέμβαση προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη, η οποία τον διαβεβαίωσε για την επίλυση του ζητήματος, κάτι που έγινε πράξη μέσα σε λίγα 24ωρα.