Θετικός απέναντι στις ΑΠΕ και τα αιολικά πάρκα στο νησί ο νέος Δήμαρχος Άνδρου, με βασική προϋπόθεση να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και αυστηρά κριτήρια

Όχι στη στείρα άρνηση

Διαφορετική οπτική, σχετικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ, κατ' επέκταση και αιολικών πάρκων στο νησί, φέρνει η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Άνδρου, με το Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, να δηλώνει θετικός απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο όμως μίας οργανωμένης ανάπτυξής τους.

Παρά την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου, όσον αφορά στην τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού, που αιτήθηκε εγκατάσταση στη θέση “Ράχη – Ξηροκόμπι” στην περιοχή του Κορθίου της Άνδρου, ο νέος Δήμαρχος, κ. Λοτσάρης, κατέστησε σαφές προς το Σώμα, πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός απέναντι σε επενδύσεις ΑΠΕ, ωστόσο τόνισε, πως ο Δήμος θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καθορίσει, τόσο τη χωροταξία που επιθυμεί ο ίδιος, όσο και τα κριτήρια, στα οποία θα πρέπει να πληρούν, προκειμένου να γίνεται δεκτή η εγκατάστασή τους.

Παροχή διευκρινίσεων από τους εκπροσώπους

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία έχει καταθέσει το αίτημα για εγκατάσταση του αιολικού πάρκου από το 2001, καθώς και αρκετοί πολίτες, Ανδριώτες και μη, στους οποίους δόθηκε ο λόγος, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν τόσο αρνητικές, όσο και θετικές τοποθετήσεις, σχετικά με το ζήτημα των ΑΠΕ, ωστόσο στις διαφορετικές απόψεις υπήρχε σύγκλιση, σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξης οργάνωσης και σχεδιασμού, προκειμένου ο Δήμος, με τεκμηριωμένο τρόπο, να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία έγκρισης των αιολικών πάρκων, που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησί.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ενημέρωσαν, σχετικά με το συνολικό έργο, καθώς επίσης και για τα όσα προβλέπει η τροποποίηση της ΜΠΕ, επί της οποίας θα καλούνταν να αποφασίσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ απάντησαν αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Υπενθυμίζεται, πως πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο με 5 ανεμογεννήτριες, 3 μεγαβάτ έκαστη και συνολική δυναμικότητα 15 μεγαβάτ. Κάθε ανεμογεννήτρια θα διαθέτει κορμό ύψους 78 μέτρων, ενώ το υψηλότερο σημείο των “φτερών” θα αγγίζει τα 119 μέτρα σε ύψος.

Η τροποποίηση της ΜΠΕ, αφορά, σύμφωνα με τα όσα εξήγησαν οι εκπρόσωποι, στην αλλαγή του σημείου, απ' όπου τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών θα φτάσουν στο νησί, με την νεότερη αντίληψη της εταιρείας να προτείνει την απόβαση μέσω του όρμου στο Στενό, στα νότια του νησιού, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, στα σημεία που απαιτείται, αλλά και “συνεννόηση”, όπως τη χαρακτήρισαν με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, όπου θα χρειαστούν παρεμβάσεις.

Προαπαιτούμενο η εκπόνηση χωροταξικής μελέτης

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, υπενθύμισε το γεγονός, ότι ο Δήμος Άνδρου, από κοινού με τους Δήμους Πάρου, Τήνου και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δικαστικής διαμάχης σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων.

Ανέφερε, πως κύριο ζητούμενο ήδη από το 2012 ήταν η εκπόνηση συγκεκριμένης μελέτης, όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ, με τον ίδιο να προτείνει, πως θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη, στην οποία πρωταρχικό ρόλο «θα έχει η τοπική κοινωνία και εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να βάλουμε εμείς τις βάσεις για το πού θα μπουν – αν μπουν – κάποια αιολικά πάρκα, τη δυναμικότητά τους, το ύψος τους και τα κριτήρια, για την εγκατάστασή τους. Δεν μπορεί, ξαφνικά, να μας επιβάλλουν σε κάθε γωνία του νησιού, ανεξέλεγκτα από ένα αιολικό πάρκο, αν σήμερα ή αύριο γίνει η αρχή».

Κατά συνέπεια, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε αρνητικά στο θέμα, έως ότου υπάρξει πρόοδος, στο ζήτημα της μελέτης για το χωροταξικό.

Αρνητικός στο στείρο “όχι” ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης δήλωσε ευτυχής που η τακτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκινά με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ χαρακτήρισε εύκολη υπόθεση το “όχι”, όταν προϋπάρχουν η αρνητική απόφαση Δ.Σ. του 2012 και δύο αρνητικές αποφάσεις από τις Τοπικές Κοινότητες.

«Η επιλογή μου όμως, είναι να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας», τόνισε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο, κ. Σουσούδη, ο οποίος πρότεινε την εκπόνηση χωροταξικής μελέτης, σημειώνοντας, ότι στα πέντε χρόνια της θητείας του κάτι τέτοιο δεν προχώρησε.

«Θέλω αυτό το συμβούλιο να αποτελέσει την αφορμή, για ένα διάλογο πολύ πιο ουσιαστικό», επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι θα μεριμνήσει προκειμένου να «συγκροτηθεί επιτροπή πενταμελής, η οποία ευθύνη θα έχει να μαζέψει τα στοιχεία από ό,τι σκόρπιο έχει γίνει σε αυτό τον τόπο, για το χωροταξικό των ΑΠΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Λοτσάρη, η λήψη των αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο «εμάς μας εξυπηρετεί. Διότι αν σήμερα η απόφασή μας είχε εκτελεστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό και αποφασίζαμε να διώξουμε αυτή την επένδυση, αυτά τα έσοδα από το Δήμο, αυτό θα ήταν πιο δύσκολο, όπως επίσης, αν αναλαμβάναμε την ευθύνη να εγκατασταθούν αυτοί οι πυλώνες και να τους βλέπουμε, που θα ήταν εξίσου δύσκολο». Διευκρίνισε δε, πως η επιτροπή θα είναι άτυπη, ωστόσο «θα πρέπει όμως να δουλέψει, διότι θα πρέπει να συντονιστούμε».

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, «προσωπικά, δηλώνω, ότι είμαι υπέρ των ΑΠΕ, όποιας μορφής κι αν είναι αυτές, ωστόσο είμαι κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησής τους.[...] Η παγίδα, στην οποία έχουμε πέσει όλοι, είναι ότι μας τα φέρνουν a la carte, ανά πάρκο και ανά επένδυση. Συμφωνώ απόλυτα, ότι το ζήτημα πρέπει να το δούμε συνολικά και ως νησί. Να πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε, πόσο θέλουμε και πού».

«Θα προσπαθήσω, αυτή η επιτροπή να έχει εκπροσώπους όλων των απόψεων, αλλά και επιστημονική επάρκεια, με στόχο, όλο αυτό που είναι δεδομένο, ότι δηλαδή υπάρχουν προτάσεις, σε εκκρεμότητα ή ήδη εγκεκριμένες ΜΠΕ για πάρα πολλά αιολικά πάρκα στο νησί. Θα φροντίσω σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πλήρη γνώση, χωρίς όμως να έχουμε de facto το “όχι” σε όλα, διότι το “όχι” σε όλα είναι το εύκολο», υποστήριξε ο κ. Λοτσάρης, σημειώνοντας ότι πρόθεσή του είναι «να οδηγήσουμε σε 4-5 χρόνια αυτό το νησί να γίνει ένας “πράσινος” προορισμός, που να μη φοβάται να βάλει ανεμογεννήτριες. Αυτές που έχει επιλέξει να βάλει, εκεί που έχει επιλέξει να τις βάλει και σύμφωνα με αυτά που μπορούν να μας προσφέρουν».

Προειδοποίησε, μάλιστα, πως «η μεγαλύτερη “κατάρα” της Άνδρου αυτή τη στιγμή, είναι ότι είμαστε διασυνδεδεμένοι με το ηπειρωτικό δίκτυο. Άρα, μη νομίζετε ότι έχουμε άπλετο χρόνο να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το θέμα», δηλώνοντας αρνητικός στο στείρο “όχι”.

Τέλος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, πως «η επιτροπή θα αναλάβει και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πραγματική κατάσταση και της διοργάνωση μίας συνάντησης με όλους τους επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί, ώστε να πάρουν κι εκείνοι το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας, για το τι ακριβώς θέλει».

Βίαιη οπτική υποβάθμιση

Εν τέλει, ο Δήμος Άνδρου αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά στην έγκριση της τροποποιημένης ΜΠΕ, για το αιολικό Πάρκο στη θέση “Ράχη – Ξηροκόμπι”, κυρίως διότι οι ανεμογεννήτριες του σταθμού αυτού, όχι μόνο είναι ορατές από κάθε Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου και όλους ανεξαιρέτως τους παραδοσιακούς οικισμούς, από τους οποίους και η απόσταση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ δεν είναι η προβλεπόμενη στην ΚΥΑ 49828/2008, αλλά ιδίως επειδή λόγω του γιγαντιαίου μεγέθους τους δεσπόζουν στον ιδιαίτερα γραφικό Όρμο Κορθίου, το μοναδικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο της ΔΕ, όπου βρίσκεται και η βασική κολυμβητική ακτή, προκαλώντας βίαιη οπτική υποβάθμιση της οικιστικής, εμπορικής και τουριστικής αυτής περιοχής και καταστρέφοντας εντελώς το αισθητικό κάλλος της.

Επίσης, η αρνητική γνωμοδότηση εδράζεται στο γεγονός, ότι δεν έχει προηγηθεί συνολική μελέτη χωροταξίας για το πού μπορεί να γίνουν και με ποια χαρακτηριστικά αιολικά πάρκα στο νησί και όχι όπου ο καθένας αιτείται, καθώς επίσης, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό μετά το χαρακτηρισμό της έκτασης ως χορτολειβαδικής.

Ετικέτες: